Ako ove godine pogledate samo jednu seriju, neka to bude ova

21.07.2020.

Potencijalno najbolja crnohumorna dramska serija ove godine definitivni je game-changer u galopirajućoj industriji

Posljednje je desetljeće zabilježilo istinski pomak paradigme kada je riječ o popkulturnim formatima i narativima te se serija nametnula ne samo kao najpopularniji, nego i najzanimljiviji, najreceptivniji i najprogresivniji medij suvremene kulture. Dani kada su serije bile laka televizijska zabava koja napola služi kao zvučna kulisa dok radimo nešto drugo davna su prošlost te više gotovo da nema bilo glumačke, bilo redateljske zvijezde koja se nije okušala u serijskom radu. Na stranu već istrošene lamentacije nad skraćenom pozornosti mlade generacije (koja, nota bene, dokazano može držati fokus satima kada je vrijeme za kvalitetan binge), nešto u ritmu serija i načinu na koji je serijski žanr otvorene strukture očito se pokazuje bolje prilagođenim za današnjim ritam života od klasičnog filma koji nekako zaostaje. 

Otkako je višestruko problematična Lena Dunham u svijet pustila svoje remek-djelo Girls, razvila se praksa da mlade žene kreiraju vlastite serije, čije su idejne autorice, scenaristice, glavne glumice, a nerijetko i redateljice barem dijela epizoda semi-autobiografskog sadržaja. A s obzirom na uspjehe koje ove serije postižu (case in point: FleabagBroad City), talenta ima napretek, kao i interesa za priče koje mlade žene pripovijedaju te ih dovode u samo središte mainstreama.

Ove godine, koju smo provele u kućnom izdanju i pred ekranima više nego što je bilo planirano, jedna se serija u žustroj konkurenciji istaknula kao najznačajnija produkcija unutar, ali i izvan ovoga pod-žanra, a riječ je o I May Destroy You fantastične autorice Michaele Coel. Iako Coel nije novo ime među zvijezdama te je već ostvarila fantastične uspjehe u filmskom, serijskom i kazališnom univerzumu, s ovom se serijom prometnula među najintrigantnije autorice našega doba. No zašto je ova serija toliko značajna? 

I May Destroy You serija je čiji brzi, povremeno frenetični ritam odražava suvremeno, osobito ali ne isključivo milenijalsko iskustvo u društvu koje paralelno i gotovo jednakovrijedno živi online i offline. Glavna je junakinja Arabella koju upoznajemo u trenu kada prokrastinira rad na svom drugom romanu, nakon što je njezin prvijenac indikativnog i autoironičnog naziva Chronicles of a Fed-up Millennial (izrastao iz njezine Twitter prisutnosti) postao neočekivanim bestelerom. U potezu u kojem se mnoge od nas mogu prepoznati, umjesto da radi na draftu koji mora sutradan predati izdavačima, Arabella odlučuje otići na “samo jedno piće”. No budi se sutradan nakon potpunog blackouta, s posjekotinom na čelu i neugodnim osjećajem da se dogodilo nešto jako pogrešno… 

Serija dalje otkriva događaje polu-zaboravljene večeri, Arabellino nastojanje da preboli traumu s kojom se još nije sasvim spremna niti suočiti, istražujući nijanse seksualnosti i pristanka u suvremenom društvenom polju. I May Destroy You postavlja niz neugodnih, ali iznimno važnih pitanja na koje nikada ne nudi jednoznačne odgovore, progovara o sivim zonama kojima se ponekad čini nemoguće navigirati, rezolutno zauzima stav spram različitih i jezivo raširenih praksi seksualnog nasilja i eskploatacije. No sve to serija čini ne gubeći smisao za humor, koliko god povremeno mračan i disbalansirajući. 

Nakon što je serija odjeknula, oglasile su se mnoge i premnoge žene i muškarci koji su iskusile date rape, Tinder ili Grindr spoj koji je pošao po krivu, casual partnera koji napravi nešto što smo izričito rekle da ne želimo i onda se ponaša kao da nije ništa strašno, partnera koji potajice skine prezervativ tijekom odnosa, bez našeg pristanka… Sva ta iskustva, kao i razgovori s policijom post factum, reakcije obitelji i prijatelja, pokušaji da se traumom trži ako ste javna osoba ili da se ona nekako procesira kroz javni diskurs na društvenim mrežama – sva ta iskustva serija prikazuje na načine kakve dosad nismo imale, a pritom, i što je možda najvažnije, svaku osobu koja proživljava zlostavljanje portretira kao osobu, cjelovitu osobu koja nije samo vlastita trauma, nije samo žrtva niti je samo survivor. 

Za neke će ova serija biti kao milenijalska noćna mora zbog toga koliko nesuzdržano bombardira svoje gledateljice i gledatelje aktualnim temama rasizma, klasizma, zlostavljanja, problematike društvenih mreža, droge, nenormativnih seksualnih identiteta… No njezina spremnost da ubaci u narativ toliki klaster neuralgičnih točaka današnjeg društva na neki način reproducira iskustvo koje nam je svakodnevnica dok boravimo na društvenim mrežama. Samo što Coel i ekipa spretnim potezima sveprisutne formule pretvaraju u slojevite ljudske priče kojima nije moguće samo nalijepiti hashtag i nastaviti svojim putem. 

Iako je serija između ostaloga i sjajno snimljena, odlično glumljena, a donosi i fantastičnu modnu inspiraciju, možda vam I May Destroy You neće biti ugodno iskustvo, možda će vas isprovocirati, iritirati, naljutiti… Ali što god u vama izazvala, neće vas ostaviti ravnodušnima, a mogla bi započeti niz hitnih i neophodnih razgovora koje si ne možemo priuštiti da zaobilazimo.  

Piše: Ana Fazekaš
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Serijska moda: najfashion serije aktualne sezone

Najbolje od kostimografije hit serija koje su obilježile godinu

Binge-lista: 5 serija koje će obilježiti jesen

Kad krenu jesenje kiše, bit ćemo spremne za binge

Sedam genijalnih serija koje su prije prikazivanja umalo otkazane

Na jednom smo mjestu okupili drage nam serije koje su prije prikazivanja umalo otkazane

Stiže serija koju potpisuje sjajni Luca Guadagnino i… jedva čekamo!

Redatelj prekrasnih filmova Call Me By Your Name, I Am Love i The Bigger Splash potpisuje svoju prvu seriju koja stiže na HBO već u rujnu

4 hit serije s moćnim ženama koje su obilježile sezonu

Idealne girl power serije za lijena ljetna popodneva i skrivanje od najvrućeg dijela dana

▲ Povratak na vrh