Elle i MSU nagrađuju najbrže čitatelj(ic)e: osvojite ulaznice za art event jeseni!

02.10.2020.

Artlovers, pažnja! Fantastični međunarodni festival fotografije i vizualnih umjetnosti, Organ vida, otvoren je na nekoliko zagrebačkih lokacija do 4. listopada, a vi imate priliku osvojiti ulaznice za izložbu "Neodlučne slike" u MSU!

Elle i MSU poklanjaju besplatne ulaznice za izložbu “Neodlučne slike”u MSU u sklopu festivala Organ vida. Sve što trebate napraviti jest javiti se na elle@adriamedia.hr do subote 03.10.2020. do 16h, a 10 najbržih čitatelj(ic)a nagrađujemo s po 2 besplatne ulaznice koje možete iskoristiti u nedjelju 04.10.2020., te po želji prisustvovati besplatnom stručnom vodstvu kustosa koje će se održati istog dana, 04. listopada u 16h.

Kao uvertira sa stilom u novu kulturnu sezonu početak je rujna obilježilo otvaranje festivala Organ vida koji na nekoliko zagrebačkih lokacija predstavlja radove zaista fantastičnih umjetni/ca s interdisciplinarnog i multimedijalnog područja vizualnih umjetnosti. Za sve ljubiteljice suvremene umjetnosti i provokativne estetike, ovo je festival koji se apsolutno ne propušta. 

Festival u njegovom jedanaestom izdanju prvi put kurira kustoski kolektiv koji čine Lea VeneBarbara GregovLovro JapundžićLuja Šimunović i Klara Petrović, a koji je zaokrenuo kurs afirmiranog festivala iz striktno fotografskih u šire vizualne vode, zahvaljujući čemu je program ovogodišnjeg festivala najraznorodniji i najdinamičniji dosad. Donosimo sve što trebate znati o jednom od najzanimljivijih umjetničkih događanja netom započete sezone! 

U sklopu intervjua koji su članice kolektiva dale za kolovoško izdanje Ellea, koji ponosno stoji među medijskim pokroviteljima ovog događanja, bilo je govora o novom smjeru festivala te je Lea Vene tada najavila: „Definitivno je razigranije nego ikada i mislim da će ljudi biti iznenađeni u odnosu na izdanja ranijih godina na kojima je također bilo intervencija, ali ne do ove razine, pogotovo što se tiče pozvanih umjetnika jer među njima nitko nije u strogom smislu fotograf, ali su njihovi radovi svakako bitni za fotografsko promišljanje.“ 

Tema festivala „Neodlučne slike“ također podcrtava novi smjer festivala koji je renome stekao kao najveći i najprogresivniji međunarodni festival fotografije na našem području, a sada se prijeti postati jednim od najznačajnijih događanja područja suvremenih multimedijalnih vizualnih umjetnosti. „I sama tema festivala funkcionira kao najava zaokreta za koji smo se odlučili ove godine s posezanjem u druge medije i prakse koje sve nas kao kolektiv zanimaju. Tema je više formalistička nego što su to bile teme festivala dosad,“ rekla nam je Barbara Gregov prilikom razgovora uoči otvorenja. 

Neodlučne slike @MSU 

Glavna izložba 11. izdanja festivala sastoji se od velike grupne izložbe desetero međunarodnih finalist/ica koju su kurirale Luja Šimunović i Klara Petrović, a predstavit će radove Lize Ambrossio Blood OrangeMartheFriede Friedel éclatMarke GutićMižimakovog Cruising the Manifold, DisorientedZhao Qian A Field GuideOskara Schmidta LiquidSamar Al Summary Trust Beauty BankIndrė Urbonaitė Flamingos, Moonrise and the SlippersEmilia Vavarelle Amazon’s Stravaganza: A Personal Index of Infinite ConsumptionShelli Weiler Fabulations i Albe Zari THE Y

Zasićena sintagma koja je natkrilila ovogodišnje izdanje skreće pozornost na materijalnost slike te načine njezine proizvodnje, ali i konzumacije u dobu digitalne dominacije. Festivalsku temu osobito akcentiraju tri site-specific izložbe/instalacije pozvanih umjetni/ca Meriem Bennani (Misija tinejdžer/ke), Filipa Custica (crno-bijelo) i Victorie Sin (Narativne regleksije o gledanju). 

Samostalne izložbe: Deni Horvatić i Katarina Juričić 

Dok je malu zagrebačku meku suvremenih umjetničkih praksi, Galeriju Miroslav Kraljević, zaposjeo Deni Horvatić, prošlogodišnji dobitnik nagrade „Marina Viculin“ za izvanredna postignuća na području hrvatske fotografije sa serijom radova SKENGalerija Karas obojena je u Narančasto&Plavo izložbom Katarine Juričić

Dok se Horvatić kroz izložene radove primarno bavi konceptom privatnosti i istraživanjem mjesta sudara prostora i plohe, s osobitim fokusom na recentno iskustvo samo/izolacije, Juričić postavlja seriju fotografija u formi prostorne instalacije kojoj je u fokusu studija svjetla, forme i boje. 

Izvan margina 

U okviru projekta „From St. Germain to EU – 100 years of a border“ u Galeriji Zvonimir otvorena je međunarodna izložba s fokusom na europske migracijske politike iz perspektive mladih umjetni/ca na kojoj su predstavljeni radovi fotograf/kinja Verene Blok, Stefanie Zofie Schulz i Marvina Bonheura. Riječ je o radovima koji tematiziraju iskustva radnih migracija, traženja azila i života u migrantskim naseljima kao i bolne točke diskriminacije i rasizma. 

Za sneak peek u prizore s otvorenja festivala bacite organ vida u našu malu galeriju, a onda put pod noge i u umjetničko hodočašće diljem Zagreba! 

Piše: Ana Fazekaš
Fotografije: Samir Cerić Kovačević za Organ vida

Pročitajte i...

Rastuće zvijezde fotografije čija imena morate zapamtiti

U sklopu fantastičnog programa međunarodnog festivala Organ vida dvoje će mladih umjetnik/ca imati svoje prve samostalne izložbe

ELLE Kalendar: kuda se morate zaputiti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali bliže od 11. do 18. listopada?

ELLE Kalendar: kuda se morate zaputiti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali bliže od 4. do 11. listopada?

“Ekstravagantna ljubav” - festival koji otkriva ekstravagantno u svima nama

Intervju s kustosicama Klarom Petrović i Lujom Šimunović

Petra Hrašćanec o plesu i samoći udvoje

Povodom najnovijeg izdanja Monoplay festivala, porazgovarale smo s nevjerojatno talentiranom Petrom Hrašćanec

▲ Povratak na vrh