Dokumentarac o slavnom fotografu i oskarovcu Cecilu Beatonu koji ne smijete propustiti

02.07.2018.

Iako Cecil Beaton pripada nekom drugom vremenu, sada napokon možemo proniknuti u njegov fotografski genij u dokumentarcu "Love, Cecil"

Kao jedna od nezaboravnih figura umjetničke, modne i društvene scene dvadesetog stoljeća, Cecil Beaton nije bio samo fotograf, već i ilustrator, pisac, scenograf, kostimograf, ljubitelj mode, estetike i šušura. Zbog toga ne čudi da je njegova biografija privukla mladu režiserku Lisu Immordino Vreeland koju smo već upoznali kao autoricu hvaljenih dokumentaraca “Diana Vreeland: The Eye Has to Travel” i “Peggy Guggenheim: Art Addict”.

Immordino Vreeland je ovom filmu “Love, Cecil” pristupila s velikim strahopoštovanjem, oduševljena prije svega Beatonovim fotografijama. A kad je krenula s dubljim istraživanjem, shvatila je kako je Beaton bio mnogo više od fotografske zvijezde. Kroz film nas vodi sam Beaton, čije dnevničke zapise u filmu prenosi Rupert Everett, ali i kroz razgovore s ljudima koji su ga poznavali ili istraživali njegov rad.

U filmu se osjeti njena očaranost Beatonovim opusom i karakterom, ista ona očaranost koju su prema njemu gajili svi s kojima je radio. “Nitko nije znao zamahnuti mađioničarskim štapićem i raspršiti čaroliju kao Cecil Beaton,” govori u filmu Sir Roy Strong, direktor londonske Nacionalne galerije portreta i muzeja V&A. Dio te čarolije donosi film “Love, Cecil”, dokumentarac koji nikako ne smijete propustiti.

Piše: Maja Karnik
Foto: Screenshot

Pročitajte i...

Filmovi na španjolskom jeziku koje trebate pogledati

Za sve ljubitelje španjolskog jezika i kulture

Revolucija za Oscar: što znači novouvedeni standard inkluzivnosti u kategoriji najboljeg filma?

Nakon što već niz godina trpi kritike zbog manjka društvene svijesti, čini se da je Akademija konačno napravila korak prema poticanju veće inkluzivnosti u filmskoj industriji… ali kakav?

Što je Slow TV i svjedočimo li nekom novom pokretu?

Kako je odjednom poraslo zanimanje za posve "obične" stvari?

Mihaela Krznar fotografija cvijeća

Insta Blic: fotografije koje zrače mirom s potpisom @mihiamelie

10 pitanja za vlasnike najdražih Instagram profila

Bajkoviti nadrealizam Tima Walkera

Tim Walker je čarobnjak. Na drveću uzgaja kolače, vozi pletene automobile, pod njegovim čarobnim štapićem na fasadama engleskih dvoraca cvjetaju šareni baloni, leteći tanjuri idu u lov na lisice, a dnevnim boravkom kruži Spitfire..

Jutros je otvorena pop up izložba u Velvet caffe galeriji

Sjećanja u prolazu / Fotografije Slavke Pavić

▲ Povratak na vrh