Dokumentarac o slavnom fotografu i oskarovcu Cecilu Beatonu koji ne smijete propustiti

02.07.2018.

Iako Cecil Beaton pripada nekom drugom vremenu, sada napokon možemo proniknuti u njegov fotografski genij u dokumentarcu "Love, Cecil"

Kao jedna od nezaboravnih figura umjetničke, modne i društvene scene dvadesetog stoljeća, Cecil Beaton nije bio samo fotograf, već i ilustrator, pisac, scenograf, kostimograf, ljubitelj mode, estetike i šušura. Zbog toga ne čudi da je njegova biografija privukla mladu režiserku Lisu Immordino Vreeland koju smo već upoznali kao autoricu hvaljenih dokumentaraca “Diana Vreeland: The Eye Has to Travel” i “Peggy Guggenheim: Art Addict”.

Immordino Vreeland je ovom filmu “Love, Cecil” pristupila s velikim strahopoštovanjem, oduševljena prije svega Beatonovim fotografijama. A kad je krenula s dubljim istraživanjem, shvatila je kako je Beaton bio mnogo više od fotografske zvijezde. Kroz film nas vodi sam Beaton, čije dnevničke zapise u filmu prenosi Rupert Everett, ali i kroz razgovore s ljudima koji su ga poznavali ili istraživali njegov rad.

U filmu se osjeti njena očaranost Beatonovim opusom i karakterom, ista ona očaranost koju su prema njemu gajili svi s kojima je radio. “Nitko nije znao zamahnuti mađioničarskim štapićem i raspršiti čaroliju kao Cecil Beaton,” govori u filmu Sir Roy Strong, direktor londonske Nacionalne galerije portreta i muzeja V&A. Dio te čarolije donosi film “Love, Cecil”, dokumentarac koji nikako ne smijete propustiti.

Piše: Maja Karnik
Foto: Screenshot

Pročitajte i...

Što je Slow TV i svjedočimo li nekom novom pokretu?

Kako je odjednom poraslo zanimanje za posve "obične" stvari?

Profil na društvenim mrežama koji vraća vjeru u čovječanstvo

Kako to izgleda kad se ljudi na društvenim mrežama okupe u zajednicu?

Odlazak velikana koji je prizemljio Sunce

Sinoć je u 100. godini preminuo jedan od najvećih hrvatskih umjetnika - Ivan Kožarić

Dokumentarac o Fridi Kahlo otkriva nove strane nezaboravne ikone

Iako je među najslavnijim i najprepoznatljivijim umjetnicama cjelokupne povijesti, Frida Kahlo još uvijek krije poneku tajnu svog fantastičnog života

Koliko godina rada je uloženo u jedan pop album?

Netflixov dokumentarac o k-pop senzaciji Blackpink prikazuje slojevitost njihova polagana uspona do planetarne slave.

Kako napraviti savršene Insta-fotografije interijera?

Otkrivamo vam pet trikova koji će vam pomoći da napravite savršene Instagram fotografije interijera

▲ Povratak na vrh