Dokumentaristički watchlist za turbulentno doba

10.04.2021.

Filmovi o bijesu i nadi za bolje razumijevanje svijeta i svih načina na koje ga trebamo promijeniti

Sistemski i sistematski rasizam nije ništa novo na zapadu, a policijska brutalnost koja je odnijela živote sumanutog broja nevinih ljudi, mahom crnačke populacije i drugih pripadnika i pripadnica marginaliziranih, ne-bijelih skupina te imigranata, jezivo je nasljeđe koje nikako da se iskorijeni diljem kvazi-civiliziranog svijeta. Dokle god osjećamo da nas se nasilje ne tiče jer pesnica nije sletjela direktno na naše lice, dio smo nasilničke kulture, pomažemo je perpetuirati i osnaživati svojom šutnjom. Kao gorivo za bunt koji je neminovan ako želimo izgraditi svijet u kojem želimo živjeti, u kojem svi možemo disati, pogledajte neke od ovih dokumentarnih filmova, a onda istražite kako se možete u vlastitom kontekstu aktivirati i poduzeti korake prema drugačijoj realnosti koja naprosto mora doći.

“Not everything that is faced can be changed; but nothing can be changed until it is faced.” 

James Baldwin

Maya Angelou: And Still I Rise (2016)

Jedna od najznačajnijih crnačkih pjesnikinja, spisateljica, aktivistkinja i glazbenica u povijesti, čiji bi se prekrasni tekstovi morali naći u vašim lektirama, u središtu je ovog dugometražnog dokumentarca iz 2016. godine, u kojemu govori o odrastanju u vrijeme Velike Depresije, svome radu, aktivizmu te suradnji s Malcolmom X.

He Named Me Malala (2015)

Malala Yousafzai preživjela je pokušaj ubojstva kad joj je bilo svega 15 godina jer je zagovarala obrazovanje djevojaka u Pakistanu te došla na doslovnu metu Talibana. U međuvremenu postala je sinonim za snagu mladih žena te najmlađa dobitnica Nobelove nagrade u dosadašnjoj povijesti.

13th (2016)

Dokumentarni film koji je instantno dostigao kultni status zajedno s redateljicom Avom DuVernay istražuje načine na koje su rupe u Trinaestom amandmanu (koji zabranjuje ropstvo) dopuštale užasavajuće prakse rasnog nasilja nakon Građanskog rata naovamo. Ako se pitate je li i kako je moguće da rasizam još uvijek odnosi živote uz podršku toksičnog sustava, pogledajte ovaj film.

I Am Not Your Negro (2016)

Briljantni angažirani pisac James Baldwin u sedamdesetima je naumio napisati veliko djelo koje je trebalo pripovijedati povijest SAD-a kroz priče o trojici njegovih ubijenih prijatelja, Martina Luthera Kinga Jr., Medgara Eversa i Malcolma X. Rukopis je ostao nedovršen, no uhvatio ga se redatelj Raoul Peck i napravio film koji kombinira arhivske snimke s čitanim segmentima Baldwinova djela, pokazujući kako je suvremeni SAD protkan Afro-američkim nasljeđem koje je još uvijek u borbi s rasizmom koji ga teži izbrisati.

Gloria: In Her Own Words (2011)

Gloria Steinem jedna je od najslavnijih feministkinja drugovalne generacije te bi možda bilo uputno da u ovom trenu prioritet damo manje poznatim licima i glasovima, no za bolje razumijevanje feminističke povijesti, nije naodmet baciti oko i na ovaj segment turbulentne povijesti borbe za ravnopravnost.

Chisholm ’72: Unbought and Unbossed (2004) 

Sad kad smo pogledale Mrs. America i zaljubile se u moćne žene koje su pisale feminističku povijest, dobar je trenutak da o njima naučimo još nešto. Shirley Chisholm bila je prva crna žena u Kongresu te prva koja se kandidirala na predsjedničkim izborima 1972. godine, a ovaj dokumentarni film prati upravo tu kampanju, kao i sve izazove s kojima se Chisholm suočavala na svome putu…

Time: The Kalief Browder Story (2017)

U proljeće 2010. godine, njujorška je policija privela šesnaestogodišnjeg Kaliefa Bowdera zbog sumnje da je ukrao ruksak. Nakon manje od sat vremena ispitivanja, podignuta je optužnica koja je uključivala krađu i napad, iako mladić nije baš ništa skrivio te sukladno tome nije htio priznati krivnju. Odmah je zatvoren i ukupno je proveo tri godine u zatvoru Rikers od čega je 700 dana (dakle dvije godine) proveo u samici. Na kraju su sve optužbe odbačene, no Bowder je svega dvije godine kasnije počinio samoubojstvo zbog posljedica traumi. Ovaj dokumentarni film istražuje kako je tako duboko pogrešna praksa, takvo nezamislivo nasilje nad mladom osobom moguće unutar institucija koje bi trebale biti osnove u društvu.

Crime + Punishment (2018)

Jedno od pitanja koje aktualni prosvjedi diljem SAD-a i šire postavljaju jest pitanje policijskog nasilja i uopće sustava koji preživljava unutar i kroz policiju. Dokumentarac Crime + Punishment istražuje njujoršku policiju i sve njezine manjkavosti iznutra kroz višegodišnji projekt, uključujući intervjue, snimke iz patrola i materijal snimljen skrivenom kamerom.

The Black Power Mixtape (2011)

Ovaj dokumentarni film sastavljen je velikim dijelom od iznimno zanimljivih videa snimljenih za švedsku televiziju između 1967. i 1975. godine, te proširen intervjuima sa slavnim suvremenim aktivistkinjama i aktivistima poput Angele Davis i Erykah Badu, a fokusiran je na segment Pokreta za građanska prava koji je napustio pacifizam Martina Luthera Kinga Jr. u korist radikalnijih metoda u borbi protiv rasnog i rasističkog nasilja koje je još uvijek užasavajuće i užasavajuće prisutno.

Knock Down the House (2019)

Netflixov dokumentarac koji prati nekolicinu žena, Alexandriju Ocasio-Cortez, Amy Vilelu, Cori Bush i Paulu Jean Swearingen, u bitci za mjesto u Kongresu SAD-a tijekom izbora 2018. godine, njihove uvelike grassroots kampanje koje su izazvale problematični politički sustav koji povlađuje korumpiranim predstavnicima najgorega od kapitalizma koji ga novčano podržava.

Free Angela and All Political Prisoners (2012)

Jedna od najslavnijih crnih aktivistkinja u povijesti još se uvijek bori za dokidanje nasilnih i opresivnih praksi na svim razinama, s više od pola stoljeća aktivističkog angažmana već iza sebe. Godine 1972. bila je optužena za ubojstvo, a ovaj dokumentarac prati upravo taj sudski proces, koji je rasvijetlio korupciju i pristranost vladajućeg sustava. Također, uzmite u ruke i bilo što iz pera Angele Davis koja je istinska ikona našeg vremena.

What Happened, Miss Simone?

Znamo hipnotički, osebujni i neponovljivi vokal Nine Simone, ali možda manje znamo o njezinom aktivizmu zbog kojega joj je karijera patila, ali od kojega nikada nije bila spremna odstupiti niti milimetra. Jednu od svojih najslavnijih pjesama, Mississippi Goddam napisala je povodom umorstva aktivista za građanska prava Medgara Eversa, i to u manje od sad vremena. Saznajte više o ovoj nevjerojatnoj ženi u dokumentarcu koji je zaradio i oskarovsku nominaciju.

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

zerina akers

Beyonceina stilistica pokrenula novu shopping platformu

Kako je profil na Instagramu spojio aktivizam i biznis

Glas nove generacije: Alexandria Ocasio-Cortez o vlastitom iskustvu zlostavljanja i strahu za život

"Oni koji kažu: možemo li samo nastaviti dalje, zapravo žele poručiti: možeš li zaboraviti na to kako bismo to mogli ponoviti?"

Woke Barbie

Barbie ima vlog u kojem se dotiče tema poput rasizma, privilegija i pronalaženja vlastita glasa

Bella Hadid progovorila o rasizmu u svijetu modelinga

Slavna manekenka u nedavnom je intervjuu otkrila s čim se suočavaju tamnoputi modeli na snimanjima i revijama, te pozvala obožavatelje da učine sve što je u njihovoj moći da diskriminacija na temelju boje kože prestane...

Alicia Keys o inspiraciji u trenucima koji slamaju srce povodom novog singlea

Kraljica a-mola i jedna od najinspirativnijih glazbenica našega vremena povodom novog albuma govori o načinima na koje se angažirala u Black Lives Matter pokretu, pjesmi za koju bi radije da ju nije nikada napisala i knjizi u kojoj istražuje putovanje bliže sebi samoj...

Shit Model Management u borbi protiv rasizma u modnom svijetu

Anonimni instagram account koji progovara o problematičnim stranama modelinga baca reflektor na rasizam u modnom univerzumu i novom inicijativom prikuplja sredstva za Black Lives Matter pokret

▲ Povratak na vrh