Dugo očekivano otvorenje jednog od najpoznatijih muzeja na svijetu

26.10.2019.

MoMA je ponovno otvorila svoja vrata publici 21. listopada

Nakon nekoliko mjeseci radova konačno je dovršena posljednja faza renovacije i proširenja njujorškog Muzeja moderne umjetnosti. Za MoMA-ino novo ruho zaduženi su bili arhitektonski uredi Diller Scofidio + Renfro i Gensler koji su postojećem zdanju dodali novi lobby, knjižaru, kafić, kreativni laboratorij i nekoliko besplatnih galerijskih prostora. Prostor muzeja time je uvećan za trećinu svog dotadašnjeg tlocrta. Radovi traju od 2017. godine kad je završena prva faza renovacije na istočnoj strani muzeja, no zapravo je MoMa već nekoliko puta imala veće apetite od kapaciteta stoga je u svojoj povijesti doživjela mnoga proširenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gensler New York (@genslernyc) on Oct 22, 2019 at 6:21am PDT


Glenn D. Lowry, ravnatelj muzeja istaknuo je povodom otvorenja kako se istinska vrijednost ovog proširenja ne nalazi u dodatnom prostoru, već prostoru koji nam omogućuje da na novi način promislimo iskustvo umjetnosti u muzeju.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angie Raman // NYC ARTVENTURES (@oneyearinparis) on Oct 15, 2019 at 5:24am PDT


Ponovno otvorenje čini se kao dobra prilika da podsjetimo povijesti ovog renomiranog muzeja. MoMA-u su kasnih dvadesetih osnovale tri odvažne žene Lillie P. Bliss, Mary Quinn Sullivan i Abby Aldrich Rockfeller i to s namjerom da ospore i izazovu sveobuhvatni duh konzervatizma koji je vladao umjetničkim svijetom tog vremena. Prvotne reakcije publike bile su izrazito pozitivne, i MoMA je već u svojem prvom desetljeću postojanja nekoliko puta selila u veće prostore, dok konačno 1939. nije smještena na sadašnju adresu.

 

 

Na svojim samim počecima fundus muzeja sastojao se je od samo 8 poklonjenih otisaka i jednog crteža, dok je današnja zbirka sačinjena od oko 200,000 umjetničkih djela uključujući slike, skulpture, crteže, grafike, fotografije, performanse, arhitektonske modele i crteže, dizajnerske predmete i filmove.

MoMA je ponovno otvorila svoja vrata publici 21. listopada, a prema dosadašnjim reakcijama čini se da je bilo vrijedno čekati.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Pročitajte i...

Studio 54

Studio 54: disco raj koji je obilježio njujoršku party scenu

Kad već ne možemo otputovati u New York na izložbu o kultnom Studiju 54, donosimo vam priču o najpoznatijem klubu svih vremena

Umjetnost i moda u novom Loewe butiku u New Yorku

Butik koji pomalo podsjeća na galeriju

Moschino doveo visoku modu u njujorški metro!

Mnoge su fashionistice samo zbog Moschina prvi puta kročile nogom u dobri stari vagon metroa

Fashion Weeks: službeni raspored svih modnih revija Tjedana mode 2020

Izdvajamo dizajnere koji će se pojaviti u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu

▲ Povratak na vrh