Dva odlična recepta koja možete pripremiti za ponedjeljak

28.01.2018.

Kuća-posao, posao-kuća.... I tako pet, za neke i šest dana u tjednu...

I onda još treba razmišljati o tome što pojesti na poslu, a možda i o tome kako se oduprijeti broju telefona najbliže pizzerije pri povratku u topli dom.

Ovog smo vam tjedna svakodnevno donosili ideje za ukusne obroke koje možete ponijeti sa sobom u ured, ali i nekoliko njih koje vam pri povratku kući neće oduzeti puno vremena i omogućit će vam uživanje u zdravom obroku i odmoru, bilo da kuhate za sebe ili za svoju obitelj. Danas u nastavku otkrijte recepte za ponedjeljak koji možete pripremiti danas:

NA POSLU:

Salata od leće i crvene paprike s Mozzarellom (za 4 porcije)

Ova salata izvrsna je opcija za ”obrok u pokretu”, obiluje vlaknima i vitaminima, mineralima te zdravim mastima, uz puno biljnih i lako iskoristivih proteina. Leća je bogata kalijem, kalcijem, cinkom, niacinom i vitaminom K. Složeni ugljikohidrati nahranit će vaše tijelo i mozak i omogućiti da u miru privedete radni dan kraju, bez želje za među-grickanjem. Ako volite malo jače okuse, mozzarellu možete zamijeniti feta ili kozjim sirom.

Vrijeme pripreme 15 minuta

leća, 225 g suhe ili 2 konzerve ocijeđene leće

crveni luk, 1 glavica

limun, sok 2 ploda

crvena paprika, svježa ili file pečene paprike iz staklenke, oko 150 g

svježe cherry rajčice, 10 komada narezanih na četvrtine

mozzarella, 2 velike natrgane na manje komadiće ili 2 pakiranja malih bocconcini mozzarella

svježi bosiljak

maslinovo ulje, ekstra djevičansko

balzamični ocat, po potrebi i želji

mješavina zelene salate, po izboru, oko 100 g

1) Leću skuhajte, ili kupite u konzervi, ocijedite i nemojte ispirati. Crveni luk narežite i ostavite da se natapa 5 minuta u soku 1 limuna.

2) Ocijeđenu leću stavite u zdjelu, dodajte ocijeđeni luk, preostali sok drugog limuna, papriku i rajčice. Umiješajte mozzarellu i lišće bosiljka.

3) Posolite i popaprite po želji, pokapajte maslinovim uljem i balzamičnim octom te po želji servirajte uz listove salate po izboru.

1 porcija: 445 kcal, 19.6 g masti ( od kojih zasićenih 9.1 g), 40.9 g ugljikohidrata, 27.9 g proteina, 6.6 g vlakana

KOD KUĆE:

Svinjeći kotleti u umaku od senfa i meda (za 4 porcije)

Vrijeme pripreme 25 minuta (uz vrijeme pripreme namirnica)

svinjeći kotleti, 880 g

ulje kikirikija, 2 žlice

med, 2 žlice

Dijon senf, 2 žlice

zelena salata po izboru, oko 100 g

kruška, jedna velika, narezana na tanke trakice

1) U velikoj zdjeli pomiješajte ulje, med i senf te u njih stavite kotlete kako bi se proželi umakom. Začinite solju i paprom.

2) Ispecite kotlete na namašćenoj grill tavi.

3) Pomiješajte salatu s trakicama kruške, začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Servirajte na tanjuru uz pečene kotlete.

4) Za vrlo jednostavan dressing, pomiješajte u staklenoj teglici ulje, malo balzamičnog octa, žličicu meda i žličicu senfa, malo soli i papra, protresite i njime začinite salatu.

1 porcija: 425 kcal, 26.2 g masti (od kojih zasićenih 7.1 g), 19.9 g ugljikohidrata, 26.8 g proteina, 2.2 g vlakana

Piše: Hana Čičić
Foto: Edgar Castrejon on Unsplash / Instagram

Pročitajte i...

Kulinarska i lifestyle inspiracija: Mimi Thorisson

Food blogerica i autorica kuharica čiji nam Instagram profil redovito izmami: "Wow!"

Doručak u čaši sa - cimetom

Cimet: okus za niske temperature

Majina sretna hrana

Ona je zvijezda zdrave kuhinje i food blogerica čiji blog i profil na Instagramu Delicious and Healthy by Maja prati 160 tisuća ljudi (među njima i supermodel iz 90-ih Eva Herzigova): Maja Brekalo nedavno je objavila svoju prvu kuharicu “Moja sretna hrana” - savršeno gastro štivo za one koji žele jesti zdravo, jednostavno i inspirativno

Znate li za supermoći ove namirnice koju svi imamo doma?

Superfood koji nepravedno zanemarujemo

Ljeto na tanjuru s „potpisom“ gastro blogerice Sanje Mijac

Njezin nas instagram profil vraća u djetinjstvo, kad su komad slasnog kolača s makom i višnjama ili griz hladne domaće pome s malo soli bilo sve što nam treba na vruć ljetni dan. Ako već niste, obavezno nabavite Sanjinu kuharicu “Iz života Domaćica”, a dotad uživajte u pogledu na delicije koje svakodnevno priprema i fotka za Instagram…

▲ Povratak na vrh