Ekskluzivni intervju o glamuroznoj kolekciji šešira Đurđe Tedeschi

12.11.2019.

Memories Are Made Of This

Svaki put kad promatram način na koji Đurđa gleda i proučava predmete koje će staviti na svoje tijelo, sjetim se scene iz Pasolinijevog filma Medeja (1969.) u kojoj mladiću vade srce, djeca potom diraju to srce, da bi zatim krvlju s prstiju bojala biljke. Nešto tako izrazito istančano i okultno postoji u Đurđinim analizama i odlukama oko prisvajanja i stavljanja nekog predmeta na tijelo. To se odnosi i na šešire. Izložba kapa dolje! Priča o (ne)pokrivan ju glave otvorila mi je mogućnost da kroz sljedeći intervju napravim zapise njenih sjećanja, doživljaja i principa kroz koje donosi odluke o šeširima.

Što to nosite na glavi?

To je škufija. Prvo čega se sjećam u životu je me koća tog tekstila. To je vrsta krzna, dlaka. I sad ga osjećam pod prstima… mekano je i fino. Rođakinja Marija Karković je u Dubrovniku imala dućan u kojem je prodavala pletene šalove, šešire, nakit i cvijeće izrađeno od svile. Tako sam imala priliku probavati sve moguće oblike šešira, a nekad sam ih i dobila. Ona je izradila škufiju s fotografije. To je bio mali dućan, kad se iz Straduna krene prema Gundulićevoj pjaci, a nalazio se pored vrlo poznate klobučarske radnje Ronchi.

Kako se zvao dućan? Mislim da se uopće nije nikako zvao, dućan bez imena. To je strana familije od moje mame, svi su imali zlatne ruke, ruke za ručne radove.

ĐT: Zašto si uzeo moje šešire kao temu? Zašto si uzeo mene kao temu ove izložbe?

SV: Smatram da je važno zapisati i ostaviti drugim generacijama osobne, intimne priče o odjeći jer se najčešće s njom sretnemo u kontekstu muzejskih vitrina bez dodatnih informacija kako i zašto je ona tamo dospjela. Po meni je ta bilješka odnos no uspomena najzanimljiviji segment modne odjeće. Kao što je u slikarstvu vrlo bitna priča o naručitelju slike i motivu na slici. Naručitelji i nositelji posebnih predmeta su osobe koji mijen jaju svijet. Vaš način odabira predmeta je veoma poseban, istkan je od vaših najranijih sjećanja na ljude, okolinu i materiju koja vas je okruživala. Vaši izbori su u potpunom konfliktu s načinom biranja modnih predmeta danas i nisam htio da ostanu nedokumentirani i zaboravljeni.
Nositi na glavi tako ekstravagantne šešire u koje su interpolirani skriveni osobni kodovi je u da našnjem svijetu čin bunta, oni su i oružje i štit i protestno platno izvješeno na fasadu zgrade, grafit posprejan preko najprometnije ulice u gradu. Ljudi se boje i odrastaju u strahu. Možda se najviše boje sebe. Svijet postaje vizualno dosadno mjesto koje kritiziraju oni koji cijeli život nema ju snage promijeniti frizuru. U tom kontekstu prošetati ulicama svijeta noseći pompozni šešir na glavi spada ujedno u čin performansa i odmazde. Onime što je moda od svog postanka bila.

Cvijeće igra veliku ulogu u Vašem životu. Često pričamo o cvijeću i često ga koristite kroz vaše odijevanje?

Na šešire sam stavljala cvijeće od kad znam za sebe. Kad si realiziran kao žena možeš i buket procvjetalih makova staviti na šešir. To dolazi iznutra, to zadovoljstvo, samouvjerenost. Ta ispunjenost je došla radom na sebi. Od najrani jeg djetinjstva u toj siromašnoj poratnoj Korčuli mama nas je kitila cvijećem, plela je ukrase od bilja, sve od svježeg, živog cvijeća, drugoga nije niti bilo. Tako sam ja i svojoj djeci i unucima plela cvijeće, ono je integralni dio mog života. Ako na šeširima imam umjetno cvijeće ono je izrađeno od svile ili papira, nikako plastike.
Crni šešir koji nosim kupljen je na pjaci, na štandu u Splitu. Od sjajne je slame. Slama je izokrenuta da se dobije tekstura i refleksija, sjaj. Oko slam natog šešira je traka od ripsa. Kostim na meni je tirkizne boje, tekstil je stigao iz Rima i poklon je od moje svekrve koji je ona prethodno dobila od prijateljice. Da bih kupila svadbene cipele morala sam prodati palmu iz roditeljskog doma mjesnoj zajednici Korčule za 7000,00 dinara, pa sam kod postolara u Splitu, koji se zvao Remetin, dala napraviti lakirane cipele. Crna satenska torbica koju nosim poklon je od moje svekrve, rukavice također. Cvijeće sam uzela iz vaze svoje stu dentske sobe gdje sam tada živjela. Prethodno mi je to cvijeće donio svekar. Cvijeće nije niti umota no, to nije ni buket.


Što se desilo sa šeširom poslije svadbe?

Šešir sam nosila još neko vrijeme. Vjenčanu haljinu koja je bila ispod jakne također.

Jeste li uvijek raspoloženi za poglede koji dolaze sa šeširom na glavi? 

Ima dana kada se ne osjećam dobro da nosim šešir jer sam možda neraspoložena. Ili mi možda samo neki tip šešira ne odgovara taj dan. Skoro iziđem u njemu van pa se vratim i zamijenim ga drugim jer mi se ne da imati poglede na sebi. A opet ima dana kad pogledi ne dopiru do mene i mogu staviti bilo što na glavu.

Izložba pod nazivom „Memories Are Made Of This – Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi“ otvara se u petak 15. studenoga u 19 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu na Trgu Mažuranića 14. Izložba ostaje otvorena do 10. siječnja, od utorka do petka od 10 do 18 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.

 

 

Piše: Silvio Vujičić
Fotografije: Nina Koydl, EMZ

Pročitajte i...

Đurđa Tedeschi još jednom potvrdila da stil ne poznaje godine

Sinoć je svečano otvorena izložba "Ogledna soba" Saše Šekoranje u galeriji Kranjčar, a pažnju je svojom odjevnom kombinacijom definitivno ukrala Đurđa Tedeschi

Brojni poznati na chic slavlju

Party agencije PRiredba okupio je brojna poznata lica

Na crvenom tepihu svečane dodjele ELLE STYLE AWARDS 2014. powered by HTC

Poznata lica na glamuroznom crvenom tepihu u zagrebačkoj Laubi - Kući za umjetnost i ljude ponovno su zablistala u najboljim izdanjima

Počasno Srce Sarajeva i program “Tribute to” posvećen Michelu Francu

Nagrada Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala će biti uručena Michelu Francu, meksičkom režiseru, scenaristu i producentu.

Zelena inspiracija: sve što treba ljubiteljicama vrtova i kućnih biljnih oaza

Donosimo najbolje što Instagram ima za ponuditi kada je riječ o kućnom zelenilu

Pet stvari koje možete učiniti u nedjelju kako biste imali produktivniji tjedan

Uz ovih pet koraka osjećat ćete se spremnije za tjedan koji je pred vama i biti produktivniji na svakom koraku

▲ Povratak na vrh