ELLE Intervju: Goran Bogdan

25.01.2020.

Razgovor s jednim od najpopularnijih domaćih glumaca

Goran Bogdan u neprestanoj je mijeni. Tek je nešto više od desetljeća što je odustao od ozbiljne karijere makroekonomista i dao otkaz u Ministarstvu financija pa, umjesto toga, postao romantični Vlaj Ante Kevo u “Sonji i biku”, potom glumio ruske i crnogorske gangstere u ozbiljnim američkim i britanskim produkcijama, a bio je i špijun revolucionar Mustafa Golubić u kultnoj srpskoj seriji “Senke nad Balkanom”. Već je godinama i ozbiljan kulturni entrepreneur u rodnom Širokom Brijegu sa svojim glazbeno-teatarsko-književnim festivalom West Herzegowina Fest, da ne govorimo o kazališnim ulogama koje je volio, ali odnedavno se ipak odrekao dasaka koje život znače i svog ZKM-a. Ukratko, on je jedan od naših najuspješnijih glumaca s ozbiljnom karijerom i izvan hrvatskog filma i kazališta, a ima samo jednu konstantu u svojem životu vječnih mijena – ne želi reći ni riječi o privatnom životu! Dakako, morali smo ga još jednom iskušati i zamoliti da baš nama ispriča je li istina ono što pišu neki srpski portali i novine kad najavljuju romantično vjenčanje na proljeće s prelijepom srpskom glumicom Jovanom Stojiljković koju je upoznao na snimanju “Senki”.

Znamo da o privatnom životu ne želite govoriti, no hoće li biti vjenčanja? Hoće li biti romantično ili rokersko?

Goran: Sve ste rekli. Znate da ne pričam, ali reći ću ipak samo jedno: često o sebi svašta čitam pa se ponekad ugodno, a ponekad neugodno iznenadim onim što čujem. Valjda to ide tako. Nastojim se ne obazirati. Ne uspijem uvijek. Psi laju, karavane prolaze. Pokušavamo drugom, lukavijom taktikom doznati nešto od muškarca kod kojeg itekako cijenimo što je džentlmen staroga kova i “ne ljubi pa o tome okolo priča”.

Što biste voljeli da vam donese 2020., ta čudna godina koja se nama iz prošlog stoljeća činila nezamislivo daleka, udaljenija od “Odiseje u svemiru”? Vama je možda i prijelomna, napunit ćete 40 godina, što su odlične godine za karakternoga glumca, ali i romantičkog junaka. No koja je to granica koju biste voljeli prijeći, što naučiti, što iskusiti, gdje se naći?

Goran: Koliko god je mi oholo promatrali i onomad zamišljali, planirali svašta, eto nje i smije nam se u lice. Nemamo robote ni one leteće skateboarde iz “Povratka u budućnost”. Zapravo, sve je isto. Ne znam što bih zapravo htio. Volim prelaziti granice, znatiželjan sam što je iza. Svoje pogotovo, kao i one državne i htio bih što više njih ove godine prijeći. Učiti konstantno, propitivati, a na kraju se pronaći u sebi.

 

Za koga navija na Oscarima, gdje mu je najljepše živjeti, detalje o aktualnim i budućim projektima i još štošta pročitajte u intervjuu Nade Mirković u posljednjem broju ELLE časopisa. 

Tekst: L.H.

Fotografije: Elle veljača 2020.

Pročitajte i...

Novi broj časopisa Elle čeka vas na kioscima!

A zvijezde naslovnice su kreativci zaslužni za magiju zvanu modni editorijal. Upoznajte fashion tim često skriven iza kulisa, koji nam otkriva kako su se prilagodili na novo (ne)normalno

VIP poklon za nove Elle pretplatnike: narukvica Borboleta!

Pretplatite li se na Elle, poklanjamo vam 'must have' dizajnerski komad nakita: narukvicu Borboleta! Uz to, darujemo vam i prva 4 broja Ellea i šaljemo na kućnu adresu. Pretplatite se i iskoristite posebnu novogodišnju ponudu! Požurite jer prvih 10 pretplatnika osvaja ovaj VIP tretman

Jasmila Žbanić: "Ako dok pišem scenarij ne jecam u trenucima kad moji likovi trebaju jecati, onda nešto nije u redu"

U povodu novoga filma Jasmile Žbanić pod naslovom „Quo vadis, Aida?“, o posljednjim danima prije genocida u Srebrenici kroz perspektivu lokalne profesorice koja je prevodila za UN-ovu bazu, Ana Fazekaš je razgovarala s fantastičnom scenaristkinjom i redateljicom o različitim facetama njezine filmske povijesti.

Cancel culture - osvetnička sila od koje strepi elita

Je li kultura otkazivanja legitiman način kažnjavanja, nepromišljenih, dijaboličnih i politički nekorektnih, moderna verzija osvetnički nastrojene rulje s vilama ili Ricky Gervais ima pravo kad kaže:“To što ste uvrijeđeni, ne znači da ste u pravu!”

Zdrava navika koju preporučaju Reese Witherspoon i Emily Ratajkowsky, a možete je usvojiti već danas

Od Coco Chanel i Karla Lagerfelda, preko Billa Gatesa, Baracka Obame, Elona Muska i Oprah, do Reese Witherspoon i Emily Ratajkowsky, svi imaju jednu zajedničku karakteristiku: obožavaju čitati knjige

Flying solo

Od bijesne usidjelice do crazy cat lady - solerice tradicionalno nemaju atraktivnu reputaciju, no suvremene studije pokazuju da su najsretnija skupina na svijetu upravo - single žene. U društvu u kojem se čini da je osnovna mjerna jedinica par, ostati slobodan na duge staze još je tabu i dok sve više mladih ljudi napušta uvriježene ljubavne obrasce, a mnogi istražuju aromantični spektar, je li vrijeme da redefiniramo odnos prema sretnom soliranju?

▲ Povratak na vrh