Elle jelovnik – brzi i zdravi recepti za svaki radni dan

22.01.2018.

Kuća-posao, posao-kuća.... I tako pet, za neke i šest dana u tjednu...

I onda još treba razmišljati o tome što pojesti na poslu, a možda i o tome kako se oduprijeti broju telefona najbliže pizzerije pri povratku u topli dom.

Nudimo vam nekoliko ideja za ukusne obroke koje možete ponijeti sa sobom u ured, ali i nekoliko njih koje vam pri povratku kući neće oduzeti puno vremena i omogućit će vam uživanje u zdravom obroku i odmoru, bilo da kuhate za sebe ili za svoju obitelj. Danas u nastavku otkrijte recepte za utorak:

NA POSLU:

Humus dip (za 6 porcija)

Vrijeme pripreme 10 minuta ili manje

Odličan izbor ako želite nešto zdravo pripremiti ”za ekipu” i podijeliti s dragim kolegama. Ovo jelo je posebno zdravo za žene zbog slanutka koji je poznat po dovođenju estrogena i ostalih hormona u balans, a puno je i zdravih masnoća i vlakana koje će vas dugo održati sitima.

2 konzerve slanutka (2 x 400 g), ocijeđeno

2 velika češnja češnjaka

grčki jogurt 3 žlice

tahini pasta (pasta mljevenog sezama), 3 žlice

maslinovo ulje, oko 5 žlica

2 limuna, sok i naribana korica

svježe ili sušeno začinsko bilje po želji (origano, korijander, peršin)

Povrće uz dip: mrkva, svježa paprika, svježi krastavac, stabljika celera, koromač, brokula, itd. – povrće narežite na prutiće ili manje komade za umakanje u dip. Uz povrće možete dodati i prutiće integralnog kruha ili krekere po želji.

1) Sve sastojke izuzev svježeg začinskog bilja stavite u blender ili miješajte štapnim mikserom dok smjesa nije potpuno kremasta i glatka. Po potrebi dodajte još limunovog soka ili ulja, ako je smjesa pregusta.

2) Servirajte uz povrće narezano na prutiće.

1 porcija: 289 kalorija, 15.5 g masti (od kojih zasićenih 2.4 g), 25.7 g ugljikohidrata, 13.3 g proteina, 6.2 g vlakana

KOD KUĆE:

Teleći kotleti sa salsom od kruške i pistacija (za 4 porcije)

Vrijeme pripreme 15 minuta (uz dodatno vrijeme kuhanja mesa)

teleći kotleti (mogu poslužiti i svinjski), 4 komada (oko ½ kg)

1 manja naranča

2 kruške, narezane na sitne kockice

pistacije, pržene, oljuštene i sitno nasjeckane, 35 g

svježi peršin, nasjeckan, jedan svežanj (oko jedne pune šake)

maslinovo ulje, 1-2 žlice

1) Pripremite kotlete na zagrijanoj i nauljenoj grill tavi. Meso posolite i popaprite netom prije stavljanja na tavu. Pecite na umjerenoj vatri dok meso ne poprimi zlatno smeđu boju i ne dobije laganu karamelizaciju. Nakon okretanja i pečenja kotleta s obje strane, u tavu dodajte žlicu maslaca i njime podlijevajte kotlet dok ne završite pečenje.

2) Naribajte koricu naranče (naranču prethodno obrišite papirnatim ručnikom koji ste nakapali jabučnim ili alkoholnim octom kako bi uklonili moguće ostatke pesticida). Iscijedite sok naranče (oko 60 ml soka).

3) U zdjelici pomiješajte sok i koricu naranče, krušku sitno narezanu na kockice, sitno nasjeckane pistacije i nasjeckani peršin. Sve pomiješajte i poslužite uz teleće kotlete. Servirajte ovu salsu od kruške po samom kotletu i uz njega.

1 porcija: 419 kcal, 17.2 g masti (od kojih zasićenih 4 g), 30 g ugljikohidrata, 41 g proteina, 9 g vlakana

Piše: Hana Čičić
Foto: Instagram / Brooke Lark on Unsplash

Pročitajte i...

Ove namirnice ne želiš u svojoj kuhinji!

Živi zdravo i uštedi na budžetu!

Kako pravilno započeti dan?

Doručak je s razlogom najbitniji obrok u danu

Doručak u čaši sa - cimetom

Cimet: okus za niske temperature

Čarobni prah koji želiš u svojoj prehrani

Maca prah-jedan od najzdravijih suplemenata na svijetu

Kako se riješiti podočnjaka

Stručnjaci otkrivaju čak osam različitih načina da vrećice ispod očiju trajno nestanu

Majina sretna hrana

Ona je zvijezda zdrave kuhinje i food blogerica čiji blog i profil na Instagramu Delicious and Healthy by Maja prati 160 tisuća ljudi (među njima i supermodel iz 90-ih Eva Herzigova): Maja Brekalo nedavno je objavila svoju prvu kuharicu “Moja sretna hrana” - savršeno gastro štivo za one koji žele jesti zdravo, jednostavno i inspirativno

▲ Povratak na vrh