Elle jelovnik – brzi i zdravi recepti za svaki radni dan

23.01.2018.

Kuća-posao, posao-kuća.... I tako pet, za neke i šest dana u tjednu...

I onda još treba razmišljati o tome što pojesti na poslu, a možda i o tome kako se oduprijeti broju telefona najbliže pizzerije pri povratku u topli dom.

Nudimo vam nekoliko ideja za ukusne obroke koje možete ponijeti sa sobom u ured, ali i nekoliko njih koje vam pri povratku kući neće oduzeti puno vremena i omogućit će vam uživanje u zdravom obroku i odmoru, bilo da kuhate za sebe ili za svoju obitelj. Danas u nastavku otkrijte recepte za srijedu:

NA POSLU:

Picek ”Wrap” (za 4 porcije)

Vrijeme pripreme oko 10 minuta

Ovo je jelo koje dopušta vašoj mašti da luduje koliko želi, a još k tome dopušta oduzimanje i dodavanje sastojaka ovisno o vašim preferencijama. I izvrsno je rješenje za ”leftovers”, odnosno ako vam se u frižideru od večeri prije nalazi neki komad pečenog mesa (ili najjednostavnija krta šunkica koju niste uspjeli pojesti za doručak).

pšenične, kukuruzne, ili integralne tortilje, 4 komada

prutići pečene piletine

zelena salata, 8 – 12 velikih opranih listova

svježa rukola, oko 50 g (pola vrećice već oprane rukole, spremne za jelo, dostupne u svim samoposlugama)

svježi luk, tanko narezan

povrće po želji, narezano na prutiće (mrkva, svježa paprika, svježi krastavac, cherry rajčica, mladi luk, itd.)

sirni namaz, majoneza, senf ili umak po želji

Za dressing:

maslinovo ulje, 200 ml

balzamični ocat, 75 ml

senf, 1-2 žlice

med, 1 žlica

sol i papar

suhi origano

voda, po potrebi

U tortilju stavite omiljene namirnice, ako dodajete zelenu salatu prethodno ju začinite dressingom (nemojte pretjerati kako se sama tortilja ne bi pretjerano natopila). Smotajte tortilju i zamotajte u prozirnu foliju. Ovaj recept izvrsno je rješenje za ”to-go” obrok, jer će se sastojci prožimati i razvijati okus do pauze za ručak.

Dressing pripremite tako da sve sastojke osim vode dodate u staklenku, zatvorite ju i protresete dok se svi sastojci ne sjedine. Ako je potrebno, dodajte još pojedinog sastojka po ukusu, a ako je sam dressing prejak, razblažite ga s malo vode. Višak dressinga možete iskoristiti kao dodatni dip za tortilju.

1 porcija u prosjeku (ovisi o sastojcima): 290 kcal, 9 g masti (od kojih zasićenih 0.5 g), 36 g ugljikohidrata, 19 g proteina, 4 g vlakana

KOD KUĆE:

Chèvre chaud ili Salata sa zapečenim kozjim sirom (za jednu porciju, za veći broj porcija količina sastojaka lako se preračuna)

Vrijeme pripreme 10 min

meki kozji sir

2 malo deblje šnite bageta, bez okrajaka

maslinovo ulje, 4 žlice

sok limuna ili ocat, 1 žlica

Dijon senf, ½ žličice

1 češanj, sitno nasjeckan

mješavina zelene salate po želji

med, po mogućnosti bagremov, 1 žličica

bijelo grožđe, po želji

1) Zagrijte pećnicu (opcija grill ako je dostupna) na 200°C.

2) Kriške kruha vrlo kratko tostirajte u pećnici. Sir raspolovite na dvije jednake kriške, bez odstranjivanja bijele kore. Stavite po jedan komad sira na jednu krišku kruha, neka strana sira s korom bude okrenuta prema dolje kako bi se otvorena strana sira zapekla. Začinite solju i paprom i nakapajte maslinovim uljem. Pecite u pećnici oko 5-10 min, pazeći pritom da sir ne zagori. Kada sir dobije zlatno-smeđu koricu i nekoliko zapečenih balončića, oprezno izvadite iz pećnice.

3) U međuvremenu pomiješajte ostatak maslinovog ulja, limunov sok, senf i češnjak u staklenci. Dobro protresite i prelijte preko opranih listova salate. Po želji u salatu dodajte svježe bobe grožđa (grožđe možete lagano ispeći u pećnici na istoj temperaturi, na niskoj prečki, uz malo maslinovog ulja kako bi se voće zagrijalo i karameliziralo).

4) Servirajte salatu na tanjure, na nju stavite obje polovice sira s kriškama kruha. Sve pokapajte žlicom bagremovog meda.

1 porcija: 509 kcal, 42 g masti (od kojih zasićenih 15 g), 16 g ugljikohidrata, 19 g proteina, 1 g vlakana

A post shared by MADKLUBBEN (@madklubben) on

Piše: Hana Čičić
Foto: Instagram /  Christine Siracusa on Unsplash

Pročitajte i...

Ove namirnice ne želiš u svojoj kuhinji!

Živi zdravo i uštedi na budžetu!

Kako pravilno započeti dan?

Doručak je s razlogom najbitniji obrok u danu

Doručak u čaši sa - cimetom

Cimet: okus za niske temperature

Čarobni prah koji želiš u svojoj prehrani

Maca prah-jedan od najzdravijih suplemenata na svijetu

Kako se riješiti podočnjaka

Stručnjaci otkrivaju čak osam različitih načina da vrećice ispod očiju trajno nestanu

Majina sretna hrana

Ona je zvijezda zdrave kuhinje i food blogerica čiji blog i profil na Instagramu Delicious and Healthy by Maja prati 160 tisuća ljudi (među njima i supermodel iz 90-ih Eva Herzigova): Maja Brekalo nedavno je objavila svoju prvu kuharicu “Moja sretna hrana” - savršeno gastro štivo za one koji žele jesti zdravo, jednostavno i inspirativno

▲ Povratak na vrh