Hrvatska postaje prva virtualna zemlja-knjižnica na svijetu!

01.04.2019.

Od školske lektire i svjetskih književnih klasika, preko turističkih vodiča i kuharica

Ovog proljeća stanovnicima i posjetiteljima Hrvatske svoja e-vrata otvorit će Library of Croatia, prva virtualna slobodna knjižnica na svijetu veličine cijele države (www.libraryofcroatia.com).

 

 

Ideja otvorene knjižnice (One Country One Library) je prvi put predstavljena Hrvatskoj putem pilot projekta Croatia Reads koji je za vrijeme zimskih blagdana 2016. godine privukao desetke tisuća korisnika diljem zemlje (33,000 čitatelja svega četiri tjedna nakon lansiranja) i čiji je neočekivani uspjeh inspirirao izgradnju otvorene virtualne knjižnice jer je iznad svega potvrdio da je stiglo vrijeme za pisanje novog poglavlja u priči knjige, a to poglavlje zahtijeva inovaciju s kakvom se do sada izdavaštvo nije susretalo.

Hrvatska ovoga proljeća postaje prva zemlja koja putem otvorene digitalne platforme i pripadajuće aplikacije—dostupne na svim računalima i mobilnim uređajima, uključujući pametne telefone i tablete— omogućava svojim stanovnicima i posjetiteljima neograničeno i slobodno čitanje tisuća knjiga i publikacija na raznim svjetskim jezicima.

 

 

Library of Croatia ruši barijere između ljudi i pisane riječi u svim oblicima, potiče razvoj čitalačke kulture na dosad neviđen način i stvara nove mogućnosti za gotovo sve sektore društva, javne i privatne: kulturu, izdavaštvo, obrazovanje, turizam i ekonomiju. “Ova platforma i proizvod otvaraju novi svijet za cijelo društvo Hrvatske,” izjavila je Mirela Rončević, autorica ideje čiji je globalni naziv One Country One Library. “Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist, a pritom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Naši partneri podržavaju inovativnu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i za obrazovanje i turizam i doprinose da se znanje širi posvuda dok unaprjeđuju svoje poslovanje.”

 

 

U bliskoj budućnosti kada Rijeka postaje europskom prijestolnicom kulture (2019. god.), a Hrvatska preuzima planirano predsjedanje Vijećem Europske unije (zajedno s Finskom 2020. god.), dobivamo jednu predivnu i važnu priliku predstaviti Hrvatsku u njenom najboljem svjetlu.

 

Piše: N.B.

Fotografije: Library of Croatia

Pročitajte i...

Vis na repeat!

Vodimo vas na gastro turu kroz impresivnu unutrašnjost otoka Visa

TravELLE Guide: Opatija kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Opatiji?

The Guardian uvrstio 5 hrvatskih plaža na listu najljepših!

Prestižni časopis izbacio godišnju listu

Mladi Hrvati sve ugroženiji poremećajima hranjenja

Oko 40 posto dječaka i 50 posto djevojčica u dobi od 15 godina nezadovoljno je svojom težinom

Sean Paul dolazi u Hrvatsku

Zvijezda glazbene scene ovog ljeta nastupa na Pagu

Britanski Elle vas vodi kroz Hrvatsku

"Ako je dovoljno dobro za Beyonce i Gwyneth, Hrvatska mora biti na vašoj hit listi!"

▲ Povratak na vrh