Instagram i službeno počeo “sakrivati” lajkove

19.07.2019.

Velika promjena na najpopularnijoj društvenom mreži

Instagram je u svibnju prvi puta u javnost pustio objavu kako planira “sakrivati” lajkove na postovima svojih korisnika, a vijest je izazvala oprečne reakcije. Dok je jedan tabor jadikovao kako će spomenuta promjena “uništiti influencere”, drugi je tabor bio oduševljen jer će se konačno moći opustiti i ne ganjati lajkove.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Instagram (@instagram) on


Najpopularnija društvena mreža podigla je neviđenu količinu prašine objavivši kako će uskoro broj lajkova na fotografijama moći vidjeti samo korisnici profila, dok će oni za “javnost” biti skriveni. I dok su mnogi smatrali kako nema šanse da Instagram povuče tako “riskantan” potez, čini se kako će se najavljena promjena ipak obistiniti. Naime, Instagram je s testiranjem započeo 18. srpnja, a test će uskoro zahvatiti sedam država: Australiju, Brazil, Kanadu, Irsku, Italiju, Japan i Novi Zeland. U prvom valu testiranja, maleni postotak kanadskih korisnika uskoro bi mogao dobiti poruku na vrhu svog feeda koja glasi: “a change to how you see Likes”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Instagram (@instagram) on

 

Iz stožera društvene mreže poručili su da promjene uvode (ponajviše) zbog generacije Z i opsesivnog fokusa na lajkove što se posljedično odražava na mentalno stanje korisnika i njihov osjećaj vrijednosti. “Želimo da se vaši pratitelji koncentriraju na vaše fotografije i videe, a ne na to koliko ste lajkova prikupili. I dalje ćete moći vidjeti tko je sve lajkao vaš sadržaj, ali taj podatak neće biti dostupan vašim followerima”, poručila su iz Instagrama. Objava je, razumljivo, potaknula brojne rasprave, a mnogi su zaključili kako je like gumb nešto što čini srž društvenih mreža od njihovih početaka te kako je bez njega “nezamisliv”, a kako će se njegov nedostatak sigurno odraziti na angažman korisnika.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Instagram (@instagram) on


Bez obzira na to što će lajkovi na Instagramu postati “nevidljivi”, algoritam će i dalje funkcionirati na isti način i postove s najvećim brojem lajkova činiti “najvidljivijima” drugim korisnicima. Kako će se ta promjena odraziti na ponašanje korisnika Instagrama i na njihov angažman, te što će to značiti za sve one koji svoju zaradu duguju promociji na ovoj društvenoj mreži, zasad možemo samo pretpostavljati.

Piše: T.L.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Optimistični instagram profili

Virtualne adrese koje nas ovih dana čine optimističnijima

Instagram profili koji će vam pomoći da se osjećate bolje

Ovaj je kombinezon preko noći pokorio Instagram

Ovakvu dominaciju jednog odjevnog predmeta na Instagramu nismo vidjeli od Chanelovih "dad" sandala

Stilska inspiracija: Lena Farl

Svježa interpretacija pariškog chica!

Shit Model Management u borbi protiv rasizma u modnom svijetu

Anonimni instagram account koji progovara o problematičnim stranama modelinga baca reflektor na rasizam u modnom univerzumu i novom inicijativom prikuplja sredstva za Black Lives Matter pokret

▲ Povratak na vrh