Jer dečki ne plaču: Jeste li znali da muškarcima izolacija pada teže nego ženama?

10.01.2021.

Dok ona ispija virtualnu kavu sa sestrom, umiruje um i tijelo uz sat online joge ili razmjenjuje duhovite internetske šale s prijateljicama u internoj Viber grupi, on tiho pati…

Priznajte, onako na prvu, zakleli biste se da za većinu muškaraca  socijalna izolacija i nije neka drama. Barem ne za one koje vi poznajete. Većina ih se ni prije pandemije nije prečesto viđala sa svojom ekipom, a mnogi zapravo i ne razumiju što koncept „najboljeg prijatelja“ uopće znači. Njihova su prijateljstva površnija i prvenstveno bazirana na natjecateljskom duhu, pa to što će se na neko vrijeme morati odreći ona tri postnogometna piva nedjeljom popodne za njih zasigurno ne može biti smak svijeta. Ili? Znanstvenici na čelu s Peterom Helmom sa Sveučilišta u Arizoni tvrde da ipak jest.

Dapače, njihovo je istraživanje pokazalo da muškarci mnogo intenzivnije proživljavaju „egzistencijalnu izolaciju“ od žena. A evo i zašto. Dok žene u kriznim vremenima bez ikakve zadrške posežu za podrškom i empatijom iz svoje okoline, bez srama dijele svoje emocije te pronalaze utjehu i inspiraciju u tzv. I-sharingu (primjer je dijeljenje svojih misli, problema i prizora iz života na društvenim mrežama), muškarci si sve to ne mogu dopustiti. Točnije, društvo im odmalena nameće poželjne i nepoželjne obrasce ponašanja, koji u vremenima krize dolaze „na naplatu“. Odmalena ih se “podučava“ kako su stvari poput izražavanja emocija i traženje podrške znak slabosti  tj. nešto što je  nedostojno njihovog spola i može se negativno odraziti na njihovu muškost (da, u 2020. se sinove, nažalost, još uvijek upozorava da „ne plaču poput curica). Pa su prisiljeni sve svoje emocije „reciklirati“ sami. Većina ih neće priznati da im se stislo grlo kad su prvi put ušli u trgovinu prepunu maskiranih ljudi ili pogledali video snimku iz bolnice u Bergamu. Neće se usuditi pozvati svoju ekipu s nogometa u Viber grupu podrške ili  napisati status u kojem će opisati kako se osjećaju. I doživjeti olakšanje kad se u komentarima ispod njega desi onaj Me too moment. I zato, ovih dana imajte na umu da šutnja tj. odsustvo emotivne reakcije vašeg dečka ili supruga ne znači kako je sve okej ili kako vas ignorira jer mu je dosadno. On vrlo vjerojatno vodi vlastite unutarnje borbe, a na vama je da mu pomognete da shvate kako je totalno seksi kad frajer ima mu… – tražiti pomoć!

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Profimedia, Instagram

Pročitajte i...

Izolacija udvoje: kako da vam veza preživi karantenu?

Da vam prisilni medeni mjesec ne preraste u Isijavanje

For Crying Out Loud ili o plakanju

Svi smo iskusili da nam osjećaji prerastu obujam prsa, počnu silom navirati na oči i spuštati nam se niz obraze u tankim mlazovima. Iako se ponekad ljutimo što nam oči propuštaju protiv naše volje, rijetko što toliko pročišćuje kao kvalitetna porcija plakanja. No kolika je važnost plača danas, kad se čini da suze više ne moramo toliko kriti? 

Što možemo naučiti od supermodela? Da je nakon pada najvažnije ustati sa stilom!

Simbolički gledano, naš je život posljednjih mjeseci nalik kultnoj reviji Vivienne Westwood iz 1993..: mi u ulozi Naomi Campbell, a protekla godina u ulozi onih nestabilnih platformi u kojima se slavna manekenka stropoštala na modnu pistu. I što je još važnije - ustala s osmijehom

Zašto je možda dobra ideja imati po dvije simpatije istovremeno?

Ljubav je uglavnom slijepa, ali povremeno vidi duplo.

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Sve nas povremeno preplavi osjećaj od kojega nam cijelo tijelo počne bridjeti, glas nam se promijeni, ruke tresu i čini se da smo na najboljem putu da se pretvorimo u gnjevno čudovište koje usput demolira cijele gradove. Bijes je na zlu glasu, kultura nas uči da ga potiskujemo i naučimo kontrolirati, no riječ je o emociji od koje možemo mnogo naučiti i koja nam može u mnogočemu pomoći. Kako upregnuti bijes da radi za nas?

▲ Povratak na vrh