Kako se sve što dotakne J. K. Rowling pretvara u zlato?

07.07.2019.

Fantastična spisateljica

Znate li tko je Robert Galbraith? Zapravo to i ne biste trebali znati. Taj silno talentirani engleski pisac krimića dobio je nekoliko odbijenica za svoj prvi roman “Zov kukavice”. No roman je na kraju ipak našao izdavača i pojavio se u knjižarama u travnju 2013. godine.

 

 

Dobio je izvanredne kritike za debitantsko djelo. U intervjuu u New York Timesu, u povodu četvrte knjige, “Smrtonosno bijelo” – nedavno ju je kod nas objavio Mozaik – Galbraith je ponovno objasnio da je nekad radio kao detektiv Specijalnog odjela za istrage britanske vojne policije, baš kao i njegov fiktivni detektiv iz romana.

 

 

Ugledni njujorški dnevnik objavio je intervju s Galbraithom kao zafrkanciju. Nekoliko mjeseci nakon objave prve knjige, koja se uz odlične kritike prodala u petsto komada, neki brbljavi odvjetnik otkrio je jednoj prijateljici tko se krije iza tog pseudonima, a ona je onda na Twitteru objasnila londonskoj kritičarki i cijelom svijetu tko je zapravo Galbraith. Nakon toga prodaja je krenula – zaista krenula. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi Galbraithov roman ubrzo je prodan u milijun i pol primjeraka. Možda je zapravo izdavač otkrio pravu autoricu?

 

Odgovor pronađite u srpanjskom broju ELLE časopisa na kisocima!

Piše: Nada Mirković

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

ELLE Book Club: Najbolje od post-#metoo literature

Donosimo izbor sjajnih knjiga koje pripovijedaju o traumi, snazi i pronalasku vlastitog glasa

Cancel culture - osvetnička sila od koje strepi elita

Je li kultura otkazivanja legitiman način kažnjavanja, nepromišljenih, dijaboličnih i politički nekorektnih, moderna verzija osvetnički nastrojene rulje s vilama ili Ricky Gervais ima pravo kad kaže:“To što ste uvrijeđeni, ne znači da ste u pravu!”

Nicole Kidman u kaputu koji je podijelio internet

... i još neke modne kombinacije iz hit serije "The Undoing"

Ako ove godine pogledate samo jednu seriju, neka to bude ova

Potencijalno najbolja crnohumorna dramska serija ove godine definitivni je game-changer u galopirajućoj industriji

▲ Povratak na vrh