Koje modne dokumentarce morate pogledati prije nego što stigne ”Very Ralph”?

23.09.2019.

5 dokumentaraca o modi

Nakon make up tutoriala, dokumentarac je sljedeći žanr na ljestvici koja rangira didaktičku vrijednost filmova. Iako je dugo vremena bio među najnepopularijima, dokumantarac postaje sve omiljeniji način da se ispriča neka priča. Dok modno-dokumentarni mikrokozmos očekuje studeni i film Susan Lacy, ”Very Ralph” na HBO-u, priču o Ralphu Laurenu ispričanu iz perspektive Naomi Campbell, Calvina Kleina, Karla Lagerfleda, Hillary Clinton, Anne Wintour i Diane von Furstenberg, predlažemo da ažurirate svoju filmsku arhivu dokumentarcem o nekom od omiljenih vam dizajnera. Netflix and chic.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by T Singapore (@tsingapore) on

Valentino: posljednji car (2008)

Kako ove godine kuća slavi 60 godina, savršen je trenutak da pogledate ovaj crveni dokumentarac koji istražuje profesionalni i privatni život jednog od modnih titana, Valentina Garavanija, koji nas iz sezone u sezonu oduševljava i kroji lice, a ponekad i naličje mode uz svog partnera u zločinu i svemu ostalom, Giancarla Giammettija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maison Aubele (@maisonaubele) on

L’Amour Fou (2010)

Iako Anthony Vaccarello trese Saint Laurentom već gotovo deset godina, svako malo se treba prisjetiti genijalca koji je osnovao jednu od najlegendarnijih modnih kuća. Priču o Lagerfeldovom suparniku, L’Amour Fou podsjeća nas na sve definirajuće trenutke, ne samo za Saint Laurenta, već i modu općenito, poput Mondrianove haljine i Le Smokinga, ali otkriva i tajne koje stvaraju kreativca i vizionara njegovog kalibra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julen Morrás Azpiazu (@julen_morras_azpiazu) on

Direktorica: Evolucija u tri čina (2013)

Iako je Gucci danas nezamisliv bez Alessadra Michelea i njegovih suludih, bajkovitih kombinacija na pistama, no ne tako davno, talijanskim je brendom rukovodila Frida Giannini, od 2006. do 2014., poznata (ironično) po izbjegavanju medija. Ovaj presjek razvoja dizajnera djelo je Jamesa Franca koje istražuje dizajneričinu povijest, sadašnjost i budućnost kroz tri kolekcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Tredinnick (@emilytredinnick) on

House of Z (2017)

Kronika vrtoglavog uspona Zaca Posena u dobi od 21 godine, pad traženosti njegovog dizajna i izazov ponovne izgradnje firme i reputacije. Ovo je portret umjetnika jednako kao i pogled iza zavjesa glamuroznog modnog svijeta koji otkriva vječni tango između umjetnosti i komercijale čiji ritam mora pratiti svaki svojeglavi dizajner.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Catherine & Meghan (@megandcath) on

McQueen (2018)

McQueenova priča o bijegu iz siromaštva, moderna je bajka urešena gotičkim motivima. Dok se osvrće na sirovu ljepotu i živopisnost njegovog dizajna, ovaj dokumantarni film oktriva unutarnje trenutke McQueenovog svijeta, kako inspirirane, tako i izmučene, slaveći radikalnog i očaravajućeg genija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by xox (@paula_hair_mua) on

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh