Anatomija (i dijagnostika) stila: zašto nas uporno fascinira ubojita moda Villanelle?

20.04.2020.

Kostimografija u seriji Killing Eve igra nekoliko važnih uloga

Kratki odgovor? Zato što je fantastična! Ali moda koju Villanelle bira i kombinira nije tek estetska nadgradnja u relativno klasičnom krimi zapletu, nego pomaže oblikovati njezinu psiho(pato)logiju unutar narativa. A ništa nas ne privlači kao tabu, posebno tabu u Dries van Noten odijelu… ili Molly Goddard haljini… ili prljavo-ružičastom Burberry baloneru… ili Alexander McQueen crnoj čipki…

Jedna u nizu stvari koje Villanelle čine toliko privlačnom protivno našem moralnom kompasu vidni je užitak s kojim živi i radi svoj, erm, posao. Svako je ubojstvo malo umjetničkog djelo, predstava s odgovarajućim kostimima i rekvizitom, kroz koju se zabavlja, posve samouvjerena i drsko ekscentrična. Iako je moguće donekle raspoznati njezin privatni ukus kroz seriju, Villanelle se zapravo u svakom trenu poigrava s različitim stilovima, stvarajući totalni look u skladu sa situacijom u kojoj igra te koju uvijek dijelom i režira.

Villanelle je ipak djevojka u srednjim dvadesetima i na neki način živi sve naše mladenačke fantazije (osim možda što se prirode same karijere tiče): ima prekrasan stan u centru Pariza, nepregledno mnoštvo dizajnerskih odjevnih komada, te potpunu slobodu i samostalnost izvan kratkih konkretnih poslova, koji ju uostalom vode na putovanja diljem svijeta… S druge strane, njezina hladna ubojita priroda djeluje gotovo katarzično u svijetu u kojem su rodne uloge klaustrofobične, a diskriminacija živa i zdrava. Na neki način Villanelle utjelovljuje istovremeno naše najmračnije i najsvjetlije fantazije – pobunu protiv svijeta, ali u dizajnerskom outfitu…

No njezin stil kao i estetika spomenutog pariškog stana teško su uhvatljivi upravo zbog eklekticizma koji s jedne strane signalizira njezinu mladenačku raspršenost, dok s druge strane ukazuje i dijelom na njezinu psiho(pato)logiju. Njezin je karakter u suštini nedorečen, neizgrađen i fragilan, disocirana je od stvarnosti i lišena normalne empatije, zbog čega joj neprestano klizanje iz uloge u ulogu toliko godi. U skladu s njezinom pretpostavljenom psihopatijom, Villanelle bolne unutarnje praznine kompenzira igrajući uloge, dijelom promatrajući ljude kao tek funkcije u dinamici njezina života, igračke koje ne zaslužuju da se nad njihovom sudbinom zastane. Pritom se emocionalno veže isključivo za ljude za koje osjeća da vide i razumiju njezinu suštinu, ali je uvijek iznova i nužno razočarana jer je ta žudnja iluzorna te u krajnjoj konzekvenci – nemoguća.

Sve kostimografkinje Killing Eve dosad držale su se recepture koja koordinira modnu klasiku s ekstravagantnim komadima i vintage dodacima. Također u skladu sa psihologijom lika, Villanelle je kameleonka, ali koristi svaku moguću prigodu da izrazi svoj ekstremni karakter modnim izborima, što je još jedna dimenzija njezine nevjerojatne privlačnosti – ne boji se ničega! Iako često bira lijepe, instagramibilne outfite (i pritom otvoreno prezire instamaniju), voli statement komade, neobične modne sudare i ništa nije over-the-top ako je u skladu s time kako se ona taj dan osjeća.

Učiniti psihopatiju naličjem lijepog, ženskog lica nije nov potez, no radikalne antijunakinje tog tipa još uvijek su u drastičnoj manjini cjelokupne mainstream krimi produkcije, a Killing Eve bezobrazno uživa u poigravanju rodnim stereotipima i dio tog užitka slijeva se izravno u istančanu kostimografiju. Sve u vezi tog malog hitoidnog remek-djela drži nas u potpunoj hipnozi i ne možemo prestati gledati.

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

Ovo su vaši Safari lookovi s prošlotjednih ELLE Stilskih Vježbi

Tko je pobjedio u posljednjem styling izazovu?

Retrogradna bi Venera mogla raditi zbrku u vašem ljubavnom životu ovoga proljeća

Znamo za opasnosti retrogradnog Merkura, ali i Venera svako toliko krene u pogrešnom smjeru… što poduzeti, a što nipošto ne poduzeti u nadolazećem periodu?

 Znate li što je to konturiranje kose? Način da istaknete prednosti i sakrijete mane svog lica

Sarah Jessica Parker tim se trikom služi već godinama kako bi vizualno popunila svoje duguljasto lice: plavi pramenovi u donjem dijelu kose njezine obraze čine punijima, dok tamniji izrast uz korijen odvlači pažnju od prilično špičaste brade

3 pobjedničke modne formule za kombiniranje KLISABzaGhetaldus naočala

Donosimo ideje za 3 različita stylinga, a jednoj sretnici kroz kreativni natječaj Ghetaldus poklanja sunčane naočale!

Filmovi koji su obilježili Manola Blahnika

Brigitte Bardot, James Dean i Bette Davis su među glavnim zvijezdama Blahnikovih favorita

▲ Povratak na vrh