Filmske poslastice u Sarajevu

27.07.2021.

U sklopu programa U fokusu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala prikazat će se najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine od kojih su neka ostvarila uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta

Od 13. do 30. kolovoza 2021. u Sarajevu će se održati 27. Sarajevo Film Festival čiji će organizatori u nenatjecateljskom programu U fokusu prikazati selekciju 11 najboljih filmova iz regije nastalih ove i prošle godine.

Bilo da su u pitanju ostvarenja etabliranih umjetnika ili debitanata, svi su bili zamijećeni, a neki i nagrađeni na prestižnim međunarodnim festivalima i u domovini.

“Filmovi u programu U fokusu su raznovrsni, a njihova zajednička karakteristika je što su to najuspješniji filmovi regije u protekloj godini koji su obilježili festivale u Veneciji, Sundanceu, Berlinu, Cannesu,” istaknula je selektorica programa U Fokusu Elma Tataragić, posebno se osvrnuvši na film Quo vadis, Aida? poznate bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić. On je nakon venecijanske premijere prikazan na brojnim filmskim festivalima, osvojio niz nagrada i bio nominiran za Oscara.

Tu su i druge poslastice poput Baksuznog bubanja ili bezumnog pornića već kultnog rumunjskog redatelja Radua Judea koji je osvojio Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu, kosovski film Košnica Blerte Basholi nagrađen na Sundanceu te niz drugih filmskih poslastica zbog kojih bi vrijedilo otići u Sarajevo. Koje naravno nudi još puno razloga da ga se posjeti.

Tekst: Kristina Živković

Foto: press

Pročitajte i...

Tihana Lazović proglašena jednom od najbolje odjevenih na Mostri - tim smo povodom popričali s dizajnericom koja stoji iza njezina looka

Hrvatska glumica Tihana Lazović našla se na popisu najbolje odjevenih na venecijanskom filmskom festivalu, zahvaljujući kombinaciji s potpisom domaćeg brenda Lokomotiva by Lana P. Što za dizajnericu Lanu Puljić znači to priznanje te koji su joj budući planovi - otkrila nam je u kratkom intervjuu

jessica chastain oscar isaac

Što stoji iza najsenzualnijeg rukoljuba Oscara Isaaca i Jessice Chastain

Slo-mo koji je dokumentirao jedan poljubac ruke na crvenom tepihu zapalio je internet

Najbolji red carpet lookovi s otvorenja filmskog festivala u Veneciji

Penelope Cruz, Kirsten Dunst, Helen Mirren i brojne druge zvijezde uveličale početak 78. Mostre

Dodijeljene nagrade Srce Sarajeva na 27. SFF-u, a jedno stiže i u Hrvatsku!

Na sinoćnoj ceremoniji dodjele nagrada prestižnom nagradom Srce Sarajeva okrunjeni su filmovi iz Natjecateljskog programa – igrani film, Natjecateljskog programa – dokumentarni film, Natjecateljskog programa – kratki film, te Natjecateljskog programa – studentski film, a dodijeljena su i Srca Sarajeva za najboljeg redatelja/redateljicu, za najboljeg glumca i glumicu, te CineLink nagrade.

Najglamurozniji filmski festival u regiji vratio je sjaj na crveni tepih i ulice Sarajeva

Raskoš, glamur i dobri filmovi vladaju 27. Sarajevo Film Festivalom

▲ Povratak na vrh