Kome MTV dodjeljuje nagradu modnog pionira?

06.08.2019.

Glazba i moda oduvijek su sestre blizanke

Mnogi glazbenici i glazbenice stavljaju veliki naglasak na scenski kostim, outfite u kojima se pojavljuju u javnosti i suradnje s modnim markama koje promoviraju u spotovima. Značajan dio nečije persone vezan je uz modni izričaj te skoro svaki zabavljač, gotovo neizbježno, izražava i kroz stil.

 View this post on Instagram

#JustDanceTurns10

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga) on

 

Malo je rjeđi slučaj pak da se nekog dizajnera usko vezuje uz glazbu. Napamet prvenstveno pada Vivienne Westwood. Njezin je doprinos punk glazbi i kulturi neupitan. Čak je proslavila jedan od najlegendarnijih punk bendova, Sex Pistols, integrirajući ih u svoje revije i promovirajući njihovu glazbu. Ostalo je povijest.

 View this post on Instagram

The Vivienne Westwood Spring/Summer 2019 Campaign shot by Juergen Teller #VWSS19

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood) on

 

No, to su sedamdesete. MTV se pojavio na samom početku osamdesetih, no svi će se složiti da je svoj vrhunac dosegao u devedesetima. Ova je činjenica bitna jer su upravo oni zaslužni za popularizaciju, a po mnogim glazbenim snobovima i krivi za patvorenje glazbenog pokreta sličnom punku – grungea. Poput svog prethodnika, grunge je odveo rock glazbu u potpuno novom pravcu, propovijedajući ondašnjim generacijama da ostvare promjene kojih su toliko željne. Bendovi poput Nirvane, Pearl Jama i Soundgardena svoje mjesto pod velikim reflektorom po prvi put našli su upravo uz pomoć MTV-ja. Dotični bendovi poznati su i po kritiziranju sistema koji ih je odgojio, baš poput tjeskobnih tinejdžera za koje su pisali glazbu, a koji su se u to vrijeme na isti način odnosili prema svojim roditeljima. Tinejdžerski bunt, no jedan novi, tihi oblik, poetičan kao i sami predvodnici.

 View this post on Instagram

Turning up to the party like… #NYE

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood) on

 

Netko tko je to sve uspio sažeti i pretočiti u medij odjeće spremne za serviranje istomišljenicima bio je Marc Jacobs. Koliko je u tome uspio svjedoči i njegova ozloglašena posljednja kolekcija za Perry Ellis za proljeće/ljeto 1993. Poput svoje ciljne skupine, kolekcija je ostala neshvaćena u očima jedne od vodećih modnih kuća, a samim time je neshvaćen bio i njezin stvoritelj – Jacobs. Pjesničku je pravdu za sebe i sve koji su se s njim poistovjetili istjerao nakon što je dobio otkaz, otvorivši vlastitu kuću i postavši daleko većim no što je Perry Ellis ikad bio, radeći upravo ono zbog čega su ga odbacili.

 

 

Jedino je prigodno da MTV dodjeli svoju prvu Fashion Trailblazer Award upravo Marcu Jacobsu, svom partneru u zločinu, ako je zločin biti cool.

 

 

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Pročitajte i...

Tko je slavio na sinoćnjoj dodjeli nagrada MTV VMAs?

Sinoć je održana još jedna dodjela nagrada MTV Video Music Awards, a najviše je priznanja otišlo Kendricku Lamaru

Balenciaga

Tko je prošle godine vladao svijetom mode?

Objavljene su nominacije za prestižne nagrade Vijeća američkih modnih dizajnera

Kanye West

MTV Kanyeu dao odriješene ruke

Četiri minute nastupa u kojima bi se moglo dogoditi svašta

Tko su najgore odjeveni?

Modni cirkus na crvenome tepihu dodjele nagrada MTV EMA 2015.

Katy Perry

Tko su nominirani za MTV EMA?

Glasanje u svim EMA kategorijama počinje danas

▲ Povratak na vrh