Održana svečana premijera nove predstave “Par – Nepar” Kazališta Knap

12.10.2020.

Reprize : 16. i 24.10. u 20h u Vidri

Kazalište Knap nastavlja seriju svojih uspješnih predstava, te novu sezonu otvara brodwayskim hitom “Par – Nepar“. Ovaj komad po prvi puta se postavio na neku zagrebačku pozornicu.

Dobro poznat hitmejker Boris Kovačević ovom predstavom, prema tekstu Billa Manhoffa, nastavlja niz svojih uspješnih komedija. Teme koje na duhovit način obrađuju muško-ženske odnose nepresušan su izvor inspiracije ovog renomiranog kazališnog redatelja.

Godine 1970. po ovom djelu snimljen je film s Barbrom Streisand i Georgom Segalom u glavnim ulogama, dok će Knap kao često do sada promovirati mlade talentirane glumce Tenu Pataky i Vedrana Komeričkog.

Vedran Komerički i Tena Pataky

Radnja ovog komada opisuje niz situacija koje se događaju u stanu osamljenog “knjiškog moljca” u koji igrom slučaja useljava izazovna “glumica”, u stvari djevojka koju se može iznajmiti na sat. Dok se mladić grčevito bori da očuva svoje duboko moralne principe, djevojka principa uopće nema. Prisilni zajednički život ovo dvoje, tako različitih ljudi uskoro se pretvara u turbulentan niz komičnih, dramatičnih i emotivnih zbivanja s neizvjesnim ishodom.

Kazalište Knap privremeno mijenja adresu, te zbog posljedica potresa u Zagrebu i obnove zgrade, od rujna pa narednih mjeseci svoje izvedbe održava na sceni Vidra, Draškovićeva 80.


Wilton Bill Manhoff (1919. – 1974.) hollywoodski je scenarist, producent i dramatičar. Slavu je stekao kao scenarist megapopularnih američkih TV-serija među kojima se ističu Obitelj Partridge, Sve u obitelji, Soba 222 i Neobičan par.

Boris Kovačević diplomirao je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji za kazalište, film i televiziju 1983. g. u Zagrebu. Režirao je tridesetak kazališnih djela te velik broj radio-drama, tv reklama i manifestacija. Od značajnijih režija ističu se: “Münchhausen” i “Ja, tata!” u Teatru Exit, “Mi djeca s kolodvora Zoo” i “Dr. Dolittle” u Zekaemu, “Maturanti” u Dječjem kazalištu Dubrava, “Izumitelj” u Satiričkom kazalištu Kerempuh, “Muškarci su s Marsa, žene su s Venere” na Sceni Vidra, “Kod kuće je nagore” u KNAP-u. Od 2009. voditelj je kazališta KNAP u Centru KNAP u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Tena Pataky

Rođena je 1995. godine u Zagrebu. Godine 2018. završava studij Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Do sada je ostvarila uloge u predstavama “Avijonko se ženi” (Scena Gorica), “Kameni svatovi” (Žar ptica), “Bijela kuga” (Kazalište Virovitica) te u božićnoj predstavi “Kraševa slatka bajka”. Iza sebe ima dva kratkometražna filma.

Vedran Komerički

Rođen je 1980. godine u Zagrebu. Godine 2009. završava studij Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u klasi profesora Željka Vukmirice monodramom „Hamlet“. Nakon studija glumi u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci u kojem je odigrao desetak uloga u lutkarskim predstavama i mjuziklima. Od 2013. samostalni je umjetnik i usporedno se počinje baviti dramskom pedagogijom. Asistirao u režiji Zlatku Svibenu, Krešimiru Dolenčiću i Robertu Boškoviću.

Igra u predstavama Zijaha Sokolovića i Anje Maksić Japundžić te predstavama Teatra Gavran.

Foto: John Pavlish

Pročitajte i...

Održana svečana 100. izvedba predstave 'Tko je ovdje lud'

Održana je svečana 100. izvedba predstave ‘Tko je ovdje lud?’ i ujedno prva izvedba te predstave on line uživo. Na kazališne daske za gledatelje pred ekranima i u kazališnoj dvorani ponovno su stali doktorica Kokica i doktor Zver s nizom svojih korisnika u svijetu koji puca po šavovima.

Monodrama 'Vla-Vla-Vlajland Cabaret' zasluženo prikupila sve ovacije publike

Kako izgleda kada se smijeh stvarnoga života umiješa u umjetnost

'Vla-Vla-Vlajland Cabaret' - monodrama koja pogađa točno u sridu

Narodnu feministicu i zdravorazumsku heroinu, maestralno je utjelovila glumica Ecija Ojdanić. U listopadu kreće turneja diljem Hrvatske, a zagrebačka premijera zakazana je za 18. listopad

Kako šarmantno razbijati predrasude - razgovor s Ecijom Ojdanić

Glumica, osnivačica i ravnateljica kazališta Moruzgva, svestrana Ecija Ojdanić otkriva nam kako se pripremala za ulogu Vlajne u novoj predstavi Vla-Vla-Vlajland, uoči zagrebačke premijere 18. listopada u kazalištu Vidra

Umjetnost dolazi vama- kulturna izolacija nije opcija

Genijalna inicijativa ekipe Radio Studenta

▲ Povratak na vrh