Pet fantastičnih knjiga koje su inspirirale modne kolekcije

18.11.2020.

Moda i književnost se vole: Virginia Woolf x Comme des Garçons, Frankenstein x Prada…

Moda često gradi na drugim umjetnostima, pronalazeći inspiraciju u najrazličitijim periodima davne i nedavne prošlosti, medijima, stilovima i temama. U suvremenoj je modi jedina stilska dominanta eklekticizam koji upija sve, dopuštajući dizajnerima da slobodno crpe iz svih dostupnih izvora. Donosimo pet kolekcija koje su nastale inspirirane kultnim književnim djelima, možda vas potaknu na modni eksperiment, a možda vam daju ideju za novo štivo!

Virginia Woolf: Orlando

Orlando je jedan od najslavnijih romana Virginije Woolf, svojevrsna feministička i queer satira o mladom plemiću koji se, slomljena srca, preko noći transformira u ženu. Bez posebnog objašnjenja, Orlando živi stoljećima, nailazi na povijesne ličnosti i slavne pisce, bilježeći poziciju žena u različitim razdobljima, uz Virginijin suhi smisao za humor i britku društvenu satiru. Knjiga je kratka, začudna i fantastična te je Sally Potter napravila i sjajan istoimeni film u kojemu naslovnu ulogu igra Tilda Swinton, a inspirirala je i AW07 kolekciju Ann Demeulemeester, AW16 za Burberry Christophera Baileyja te mušku i žensku Comme des Garçons SS20 kolekciju nepremašne Rei Kawakubo koja je prošlog prosinca radila i kostime za operu Orlando!

Mary Shelley: Frankenstein

Jedan od najutjecajnijih gotičkih romana i preteča SF žanra, Frankenstein Marry Shelley inspirirao je nepregledni niz ekranizacija i varijacija posljednja dva stoljeća. Pored jednostavnog korištenja motiva Čudovišta kao printa na Prada i Christopher Kane košuljama, nešto suptilnije su ga uveli Feng Chen Wang u SS19 i Alexander McQueen SS99 te Alessandro Michele u AW18 kolekciji za Gucci koji je u bilješkama napisao: «Svi smo mi Dr. Frankensteini svojih života» pored referenci na Manifest kiborga Donne Haraway

Donna Haraway: The Cyborg Manifesto

Manifest kiborga Donne Haraway jedan je od pak najutjecajnijih tekstova eko-i cyber-feminizma, zasićeni esej koji kroz koncept kiborga afirmira supostojanje različitih tendencija i dekonstrukciju binarizama. Michele je kolekciju predstavio u prostoru ispunjenom medicinskim rekvizitima, s modelima koji pod rukom nose replike vlastitih glava…

Anthony Burgess: A Clockwork Orange

Kratki distopijski roman Anthonyja Burgessa u popularnu je kulturu najviše ušao kroz Kubrickovuinterpretaciju iz 1977. godine koja je modni događaj svoje vrste. Motive je u kolekciju AW19 za Undercoverprenio Jun Takahashi, uvodeći u izričaj harlekinske maske i printove prizora iz filma na jaknama, majicama i hlačama.

Margaret Atwood: A Handmaid’s Tale

Prije nego što je eksplodirala kao hit serija sezone prije koju godinu (i nešto manje hit serija narednih sezona), Sluškinjina priča Margaret Atwood bila je kultni feministički distopijski roman smješten u pomaknutu verziju stvarnosti za koju se ponekad čini da nam gotovo diše za vratom… Kao dio promocije serije, njujorški brend Vaquera napravio je kolekciju inspiriranu romanom i prije nego što su grimizne haljine i kape od bijelih krila postale općepoznata referenca.

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Instagram (vaquera, undercover_lab, gucci, dazedfashion , genteroma )

Pročitajte i...

Jesu li Dakota Johnson i Chris Martin zaručeni?

Prvo nam je za oko zapela predivna Gucci haljina, a zatim golemi prsten

Najpoželjniji otpad: što je deadstock i kako je postao budućnost luksuzne mode?

Kako zahtjevi potrošača za ekološkim pristupom modnoj proizvodnji postaju glasniji, dizajneri postaju kreativniji

▲ Povratak na vrh