Velvet Cafe sinoć je ugostio 9. festival Miroslava Krleže

03.07.2020.

Kultura u Velvetu

Deveto izdanje Festivala Miroslav Krleža otvorio je sinoć Rade Šerbedžija, u programu Sjećanja Krležinih suvremenika  izveo je svoj autorski projekt Moj obračun s njima u atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Druženje je nastavljeno u cafe galeriji Velvet u Dežmanovoj ulici.

 

 

Sjećanje na Krležu uvod je u monodramu Moj obračun s njima, sastavljenu od odlomaka iz Krležinih tekstova, napose Izleta u Rusiju. Davne 1974. pod naslovom Moj obračun s njima Šerbedžija je realizirao fascinantan polemički portret Miroslava Krleže. U vrijeme kad je Marija Ujević svojim kiparskim umijećem oblikovala Krležu po svojoj mjeri, Šerbedžija je gradio Krležin portret udjelom njegovih polemičkih tekstova, postavljanjem Balada Petrice Kerempuha na scenu, dijalogom s Krležom-monumentom, te fragmentima Razgovora s Krležom Predraga Matvejevića, koji su u davnim danima bili bitna točka monološkog istupa Rade Šerbedžije.

 

Goran Matović, direktor festivala povodom otvaranja devetog izdanja je izjavio: Izmjestiti Krležu iz Zagreba nemoguće je kao što je nemoguće Pirandellu oduzeti Siciliju, Kafki Prag, Babelju Odesu, a Dostojevskom Petrograd. Ukusi se mijenjaju, idoli stare, mode su sve hirovitije, a ipak svi mi imamo svoju prijestolnicu bola. Naša je ranjeni Zagreb. Ovogodišnji partner Festivala Miroslav Krleža je Gradsko dramsko kazalište Gavella, čija je zgrada stradala u zagrebačkom potresu, i čiji nam se umjetnici pridružuju u mnogim naslovima ovogodišnjeg festivala.

 

Tekst: Promo

Fotografije: Saša Novković

Pročitajte i...

Ima li nešto u no-shampoo trendu?

To 'poo or not to 'poo?

Iskrivljena stvarnost umjetnice Alexe Meade koja će vas oduševiti

Umjetnica čija će vas djela natjerati da se pogledate dva put

Kako možete završiti u Disney zatvoru?

Punk rock ikona o zatočeništvu u zabavnom parku

Osam dnevnih rituala koji će vas uzemljiti

Udahnite jutarnji zrak, priuštite si čašu vina... Ovi laki zahvati u svakom danu dat će vam potrebnu snagu bez obzira na to u kojoj ste fazi tranzicije u «novu normalu»

Mihaela Krznar fotografija cvijeća

Insta Blic: fotografije koje zrače mirom s potpisom @mihiamelie

10 pitanja za vlasnike najdražih Instagram profila

7 novih romantičnih komedija koje su dostupne za streaming sada

Pripremite watchlistu za kišne ljetne večeri ili vruća popodneva spušenih roleta

▲ Povratak na vrh