Kako naš mozak doživljava romansu?

05.08.2020.

Znanstvenici su zaključili da ljubav koju osjećamo pokreće određene dijelove našeg mozga

Taj specifični sjaj i iskrice u očima, zažareni obrazi i smiješak koji nikako ne možete skriti na usnama – sve su to znaci zaljubljenosti koje i obični prolaznici primjećuju na vašem licu.

Svi znamo kako je lijepo kada smo zaljubljeni, kako nas divne misli i poseban polet nose kroz svakodnevicu, a još kada nam je ljubav uzvraćena doista nema ljepšeg osjećaja. No, čak i kada nemamo partnera ili kada nam osjećaji nisu uzvraćeni jednakom mjerom, imati simpatiju ili tajnu ljubav može biti isto tako lijep doživljaj.
Znanstvenici su zaključili kako i naš mozak doživljava ‘pravu romansu’ jer ljubav koju osjećamo pokreće određene dijelove našeg mozga.

Što su otkrili psihološki testovi?

Grupa znanstvenika napravila je MRI skeniranje mozga, podvrgnuvši 17 osoba na razne psihološke testove kojima su dokazali da su zaista zaljubljeni. Ispitanici su gledali u sliku voljene osobe i objašnjavali što pri tome osjećaju. Za to su vrijeme znanstvenici primjetili kako se neka područja mozga ‘pale’, tj. postaju aktivna.

Većina područja u mozgu je povećala svoju aktivnost, dok su se četiri područja ‘uključila’. Osim toga, primjećeno je da samo gledanje u sliku osobe u koju smo zaljubljeni djeluje smirujuće.

Dr. Seat Prosterman, klinički seksolog, objašnjava ove rezultate činjenicom da postoji ‘složena zamršenost oko ljubavi, požude, seksa i intimnosti’.

‘Prava intimnost nije samo bliskost, već kako se osjećate iznutra. Vaš puls se ubrzava zbog misli koje imate, naročito ako imate ljubavne, tople misli i/ili seksualne misli o toj osobi’, objašnjava Prosterman.

Piše: N. P.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Izolacija udvoje: kako da vam veza preživi karantenu?

Da vam prisilni medeni mjesec ne preraste u Isijavanje

Znate li da vas seks pomlađuje?

Više vam se isplati voditi ljubav nego rat protiv bora. Nije šala, nego znanstvena činjenica

Zašto vas on više ne želi nakon seksa?

Lovio vas je danima, možda i mjesecima, a nakon što je dobio što je htio više se ne javlja. Zašto?

5 horoskopskih znakova s moćnim libidom

Jeste li i vi među onima koji mogu izdržati maratonski seks?

Zaljubljenost 'skida' kilograme!

Jedno talijansko istraživanje pokazalo je da ništa nije tako djelotvorno u skidanju suvišnih kilograma kao ljubav!

Kad se strasti probude… Ugasiti svijetlo ili ne?

Je li istinita tvrdnja da gašenjem svjetla dok vodimo ljubav pokazujemo ukočenost, a upaljenim svjetlom otvoren i slobodan duh?

▲ Povratak na vrh