Na zagrebačkoj Opatovini osvanuo novi mural “I park je nekome doma”

Novi mural u Art parku
07.04.2020.

Prigodan "crtež" ukrasio zagrebačke zidove

Kamo god da pogledate posljednjih nekoliko tjedana naići ćete na poruku “Ostani doma”, njome odjekuju statusi na društvenim mrežama, ona ispunjava novinske stupce, a svako nam malo zapne za uho dok slušamo radijske postaje ili press konferencije na malim ekranima iščekujući dobre vijesti. No, unatoč vrijednoj poruci da ostankom u vlastita četiri zida i kolektivnom odgovornošću spriječimo širenje zaraze i spasimo živote, činjenica jest da je mnogim stanovnicima Zagreba dom ulica, a krevet jedna osamljena klupa u parku.

Novi mural u Art parku

Potaknut tom mišlju, poznati zagrebački street artist Boris Bare, najpoznatiji po obožavanom ljetnom projektu Art Park, udružio je snage s tattoo artistom i umjetnikom Tihomirom Krklecom, kojeg mnogi znaju pod imenom Afrika, a kao rezultat nastao je novi mural na zidu zagrebačke Opatovine. Mural pod imenom “I park je nekome doma”, koji podiže svijest o životu beskućnika u vremenu ove zdravstvene i društvene krize, u poznati je zagrebački park “uselio” jedan šareni tepih, fotelju s jastukom i dekom, jednu sobnu svjetiljku i kućnu biljku, sve ono što u svoja četiri zida u kojima trenutno bivamo, uzimamo zdravo za gotovo. No, osim podizanja svijesti o ljudima drugačijih sudbina i tome koliko je nekima apel da ostanu doma nerealan, ovaj mural na zagrebačkoj Opatovini ostat će svim Zagrepčanima podsjetnik na tjedne provedene u svoja četiri zida, ona koja smo ispunjavali maštanjem o nekim boljim vremenima kada ćemo opet slobodno i bez straha šetati ulicama. “I park je nekome doma” sjajan je šalabahter za budućnost.

Piše: Tina Lončar

Foto: Boris Bare

Pročitajte i...

Single & Fabulous watchlist: anti-romantični filmovi za sretno soliranje

Zaboravite pritiske kulture uparivanja te mitologiju proljeća kao doba zaljubljenih i provedite vrijeme s ovim filmovima koji znaju da sreća ne dolazi u paketu s romantikom, kao i da se ništa ne može mjeriti s večeri provedenom s frendicama ili u jednako fantastičnom društvu čaše vina, dobre knjige i vlastitih misli…

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Behind the scenes: Kako se zapravo snimaju scene seksa

Učimo od koreografkinje zaslužne za fantastičnu senzualnost u seriji "Normal People"

Kožna jakna: Povijest jednog odjevnog komada

Od borbenih aviona preko leđa zločestih momaka do stilske klasike

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Sve nas povremeno preplavi osjećaj od kojega nam cijelo tijelo počne bridjeti, glas nam se promijeni, ruke tresu i čini se da smo na najboljem putu da se pretvorimo u gnjevno čudovište koje usput demolira cijele gradove. Bijes je na zlu glasu, kultura nas uči da ga potiskujemo i naučimo kontrolirati, no riječ je o emociji od koje možemo mnogo naučiti i koja nam može u mnogočemu pomoći. Kako upregnuti bijes da radi za nas?

Ovo su četiri vježbe koje biste prema Harvardovoj studiji trebali ponavljati svaki dan

Vježbe koje će usporiti proces starenja i poboljšati generalno zdravlje

▲ Povratak na vrh