Na zagrebačkoj Opatovini osvanuo novi mural “I park je nekome doma”

Novi mural u Art parku
07.04.2020.

Prigodan "crtež" ukrasio zagrebačke zidove

Kamo god da pogledate posljednjih nekoliko tjedana naići ćete na poruku “Ostani doma”, njome odjekuju statusi na društvenim mrežama, ona ispunjava novinske stupce, a svako nam malo zapne za uho dok slušamo radijske postaje ili press konferencije na malim ekranima iščekujući dobre vijesti. No, unatoč vrijednoj poruci da ostankom u vlastita četiri zida i kolektivnom odgovornošću spriječimo širenje zaraze i spasimo živote, činjenica jest da je mnogim stanovnicima Zagreba dom ulica, a krevet jedna osamljena klupa u parku.

Novi mural u Art parku

Potaknut tom mišlju, poznati zagrebački street artist Boris Bare, najpoznatiji po obožavanom ljetnom projektu Art Park, udružio je snage s tattoo artistom i umjetnikom Tihomirom Krklecom, kojeg mnogi znaju pod imenom Afrika, a kao rezultat nastao je novi mural na zidu zagrebačke Opatovine. Mural pod imenom “I park je nekome doma”, koji podiže svijest o životu beskućnika u vremenu ove zdravstvene i društvene krize, u poznati je zagrebački park “uselio” jedan šareni tepih, fotelju s jastukom i dekom, jednu sobnu svjetiljku i kućnu biljku, sve ono što u svoja četiri zida u kojima trenutno bivamo, uzimamo zdravo za gotovo. No, osim podizanja svijesti o ljudima drugačijih sudbina i tome koliko je nekima apel da ostanu doma nerealan, ovaj mural na zagrebačkoj Opatovini ostat će svim Zagrepčanima podsjetnik na tjedne provedene u svoja četiri zida, ona koja smo ispunjavali maštanjem o nekim boljim vremenima kada ćemo opet slobodno i bez straha šetati ulicama. “I park je nekome doma” sjajan je šalabahter za budućnost.

Piše: Tina Lončar

Foto: Boris Bare

Pročitajte i...

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Kožna jakna: Povijest jednog odjevnog komada

Od borbenih aviona preko leđa zločestih momaka do stilske klasike

For Crying Out Loud ili o plakanju

Svi smo iskusili da nam osjećaji prerastu obujam prsa, počnu silom navirati na oči i spuštati nam se niz obraze u tankim mlazovima. Iako se ponekad ljutimo što nam oči propuštaju protiv naše volje, rijetko što toliko pročišćuje kao kvalitetna porcija plakanja. No kolika je važnost plača danas, kad se čini da suze više ne moramo toliko kriti? 

Zašto plavuše nikad neće nadmašiti crnke

Iako stara holivudska izreka kaže da „gospoda preferiraju plavuše“, ankete otkrivaju nešto sasvim drugo: muškarci brinete doživljavaju kao atraktivnije i inteligentnije. Kad se sjetimo femme fatale „odreda“ na čelu s Avom Gardner i Elizabeth Taylor, jasno nam je o čemu pričaju

Power dressing: kako trendseterice definiraju (i nose) moćnu modu?

Što zapravo znači 'power dressing' novog doba i - kako izgleda? Učimo modne lekcije od trendseterica koje znaju svu moć dobrog stila…

O tetovažama, njihovoj privlačnosti i implikacijama

Iako kultura tetoviranja nikad nije bila popularnija, recentna istraživanja pokazuju da su tetovaže i dalje razlog stigmatizacije, u doslovnom i prenesenom značenju, čak i među samim “kolegama po inku”

▲ Povratak na vrh