Održana prva Bijela noć u Zagrebu

Bijele noći u Zagrebu
28.09.2015.

Građani uživali u brojnim umjetničkim intervencijama i kulturnim događanjima

U Zagrebu je po prvi puta održana velika kulturna manifestacija Bijela noć (franc. Nuit Blanche) pruživši brojnim građanima i posjetiteljima nezaboravan doživljaj grada u ritmu umjetnosti.

 

Bijele noći u Zagrebu Bijele noći u Zagrebu

 

Građani su na različitim lokacijama u gradu uživali u brojnim umjetničkim intervencijama i kulturnim događanjima. Punih dvanaest sati, od 16 popodne do 4 sata ujutro, Zagreb se prepustio mašti i kreativnosti hrvatskih i inozemnih umjetnika koji su ga obogatili različitim kulturnim formama, od animacija, koncerata, izložbi do ulične umjetnosti, svjetlosnih i zvučnih instalacija i performansa. Bijelom noći, događanjem kojim se Zagreb pridružuje drugim svjetskim gradovima, na najljepši se mogući način proslavila bogata višemjesečna francusko-hrvatska razmjena te obilježilo zatvaranje manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.

 

Bijele noći u Zagrebu

 

Koncept Nuit Blanche, Bijele noći originalno je osmišljen u Parizu 2002. godine te je danas ondje, ali i u drugim svjetskim gradovima jedan od najvažnijih kulturnih događaja godine.

Prvi put Bijelu noć u Zagreb doveo je Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, a program cjelokupnog događanja nastao je u suradnji s brojnim kulturnim institucijama kao što su Galerija Klovićevi dvori i manifestacija Na Gornjem gradu, Ganz novi festival i Goethe-Institut, Muzej suvremene umjetnosti, HAZU, Dan otvorenog trga na Trgu maršala Tita (HNK, Muzička akademija, MUO, Hrvatski školski muzej, ADU) i Lado.

Fotografije: press

Pročitajte i...

Kako provesti ovaj vikend u Zagrebu?

Pred nama je vikend s bezbroj kulturnih zbivanja i nekoliko sjajnih tuluma

U Zagreb stiže još jedna "Bijela noć"

Ovu subotu, 30. rujna, rezervirajte za još jedno izdanje "Bijele noći"

Umjetnik Lonac ponovno crta u Zagrebu

Veliki zidni mural u sklopu programa Bijela noć

Rendez-vous

Predstavljen program Bijele noći

Velika kulturna manifestacija u Zagrebu ujedinit će na jednu noć brojne umjetničke intervencije i kulturna događanja

Les Balochiens

Francuski plesnjak na glavnom zagrebačkom trgu

USKORO 14. srpnja Trg bana Jelačića postaje veliki plesni podij: uz Les Balochiens, s prolaznicima će zaplesati Nicolas Quesnoit

Rendez-vous

Rendez-vous francuskih i hrvatskih glazbenika

Mauve Lunel i Ohnokono na 2. Festivalu Željezara

▲ Povratak na vrh