Otvorili ste konzervu slanutka i prolili onu vodu? A mogli ste napraviti nešto poput ovog…

09.04.2018.

Da, istina, nije baš jako atraktivna. Malo ljigava, bez nekog posebnog mirisa, tekućina iz konzerviranog povrća vrlo često iz konzerve ide ravno u odvod. Čitajte dalje kako bi saznali zašto je ovo jedna od najvećih pogrešaka koju možete napraviti u kuhinji

Aquafaba ime je te viskozne tekućine koja je nusprodukt kuhanja mahunarki ili grahorica u vodi. Kada ih kuhamo, namirnice poput slanutka, graha, leće ili graška upijaju vodu koja uzrokuje da škrob u namirnici nabubri i naposljetku se raspadne. Time amilopektini, amiloze, šećeri i proteini iz grahorice prijeđu u vodu u kojoj se kuhaju. Iako ovo nije nikakvo novo otkriće, aquafaba je tek 2014. dobila pažnju kada je postala popularna u gastronomiji zbog svojih karakteristika i mogućnosti upotrebe u kuhinji – koje su iznenađujuće. Definitivno najpopularnija uporaba jest kao zamjena za bjelanjak, što je aquafabu bacilo na vrh liste kreativnih vegan friendly namirnica.

U čast ove namirnice, koja osim što nosi jako malo kalorija stoji kao primjer zero waste politike, donosimo vam nekoliko ideja kako kuhati s aquafabom i stvoriti prekrasna jela – pripremite se, mogle bi vas iznenaditi….

VEGANSKA AQUAFABA MAJONEZA

Kremasta, svježa i iznenađujuće ukusna veganska i bezglutenska, ova majoneza će Vam uzeti samo 10 minuta vremena, zaprljati jednu jedinu zdjelu – i to sve bez neke fancy kuhinjske elektronike jer se radi – uz pomoć ručnog miksera!

Sastojci za oko 280 g majoneze

Aquafaba slanutka , 60 ml

Dijon senf, 1/2 žlice

Sol, ½ žličice

Limunov sok, 15 ml

Jabučni ili vinski ocat, 10 ml

Stevia, rižin sirup, šećer trske ili zaslađivač po izboru, 15 ml

Biljno ulje neutralnog okusa (ulje avokada ili sjemenki grožđa), 180 ml

Postupak

1) Stavite aquafabu slanutka u veliku zdjelu zajedno sa senfom, soli, limunovim sokom, octom i zaslađivačem po izboru. Pola minute miješajte električnim ručnim mikserom na jakoj opciji, da se svi sastojci dobro promiješaju.

2) Odvojite količinu ulja koja vam treba u posudu iz koje ćete moći najjednostavnije izlijevati ulje. Dok miješate na najjačoj opciji miksera, lagano dodajte ulje u zdjelu tako da ga sporo ulijevate u ravnomjernom, tankom toku uz metlicu miksera, 5-6 minuta. Tako će se ulje ravnomjerno rasporediti i disperzirati u čim sitnijim kapljicama.

3) Nastavite dok ne ulijete svo ulje i dok tekstura ne bude ona majoneze. Ovo može potrajati 10-ak minuta. Što više ulja stavite u majonezu, to će ona biti gušća (ali nemojte stavljati više od 180 ml).

4) Kušajte i dodatno začinite po želji s bilo kojim od sastojaka, ovisno želite li slaniju varijantu (sol), svježiju i svjetliju (limunov sok), ljuću (senf ili papar), kiseliju (ocat), itd. Uzmite u obzir da dodavanjem previše tekućine majoneza gubi gustoću.

Rashladite i uživajte, odlična opcija za sendviče ili u dressinzima za salatu.

MOUSSE OD ČOKOLADE S TRI SASTOJKA

Ono što iznova iznenađuje, jest koliko je ovaj mousse… hm… FLUFFY! Prozračan, lagan, a čokoladan da (skoro) izaziva grižnju savjest. Odličan desert za vegane, ali i za sve one kojima zbog sirovih jajeta mousse nije prvi izbor.

Sastojci

Aquafaba od jedne konzerve slanutka, oko 235 ml (najbolje hladna iz frižidera)

Tamna čokolada, 120 g

Kokosov sirup, javorov sirup ili med, 2 žlice

Postupak

1) Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili tako da staklenu zdjelu stavite na lonac u kojem ključa voda. Voda ne smije dirati dno zdjele. Ostaviti sa strane.

2) Aquafabu miješajte električnim mikserom kao što bi miješali bjelanjak, do čvrstog snijega. Dodajte kokosov sirup (javorov sirup ili med) i sve zajedno promiješajte da snijeg ostane čvrst.

3) Lagano dodajte otopljenu čokoladu u snijeg i pomoću žlice ili špatule lagano pomiješajte kružnim pokretima (s dna zdjele prema gore) samo dok se smjesa ne sjedini, vodeći pažnju da ne izbijte zrak iz smjese.

4) Izlijte u zdjelice i stavite u frižider na sat vremena. I onda – uživajte.

PUFLASTE PUSLICE iliti MERINGA – bazni recept

Ovo je bazni recept za meringu koju onda možete po svojem ukusu ukrasiti svježim voćem, ili u smjesu dodati limun, kakao, orašaste plodove ili bilo koji drugi omiljeni sastojak, ili pak napraviti kolač Pavlovu. Priprema je ista kao kod klasične meringe, samo aquafaba zamjenjuje bjelanjak jajeta.

Sastojci

Aquafaba od jedne konzerve slanutka, oko 235 ml (najbolje hladna iz frižidera)

Prašak za pecivo (takozvani vinski Weinstein Backpulver), ½ žličice

Šećer u prahu, 125 g

Ekstrakt vanilije, ½ žličice (opcionalno)

Postupak

1) Zagrijte pećnicu na 110⁰C (90⁰C za ventilacijske pećnice). Na pleh stavite papir za pečenje.

2) Aquafabu iz konzerve stavite u zdjelu i pomoću električnog miksera miješajte oko 5 minuta dok se količina ne udvostruči.

3) Dodajte vinski prašak za pecivo (koji ima ulogu stabiliziranja smjese i njezine čvrstoće) i miksajte još oko minutu. Polako i postepeno (žlicu po žlicu) dodajte šećer dok i dalje miksate i ne dobijete sjajnu, pjenastu teksturu s čvrstim ”repićima” snijega. U ovom trenutku dodajte vaniliju ako ju koristite. Ako želite meringu s kakaom, pospite sirovi kakao po smjesi i s nekoliko poteza kroz smjesu napravite mramorni efekt.

4) Stavite smjesu na pleh uz pomoć žlice. Ako želite meringe formirati u neki oblik (gnijezdo ili pravilnije puslice) koristite slastičarku vrećicu sa željenim nastavkom.

5) Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 2 sata. Nakon što stavite meringe u pećnicu NE OTVARAJTE pećnicu ni nakon pečenja. Nakon pečenja ugasite pećnicu i ostavite ih još barem sat vremena u pećnici (oduprite se porivu da zavirite unutra, naglo hlađenje meringa stvori tvrdo, žilavo dno).

6) Servirajte uz svježe voće, šlag, mousse, kao keksiće uz kavu ili čaj. Spremljene u plastične kutije, ove meringe mogu stajati par tjedana, a mogu se i zamrznuti. Ali budimo realni, nestat će u roku “keks”, pardon, “meringa”!

A post shared by Sainsbury’s (@sainsburys) on Nov 28, 2017 at 5:04am PST

Piše: Hana Čičić
Foto: Instagram

Pročitajte i...

Doručak kod Tiffanyja, ručak kod Guccija i večera kod Vuittona

Fine dining i high fashion iskustvo u jednom!

Doručak u čaši s cimetom

Cimet okus niskih temperatura

Kako napraviti domaći piling od lavande?

Donosimo recept za umirujući piling od lavande kojeg možete napraviti kod kuće

Jeste li probali najjednostavniji recept za sladoled od breskve?

Donosimo recept za sladoled sa samo tri sastojka

10 novih gastro oaza koje su ove godine otvorene na našoj obali

Donosimo vam pregled sjajnih mjesta na obali čije specijalitete jedva čekamo isprobati

Stigla je nova hrvatska kuharica koju je pisalo 36 najboljih hrvatskih chefova

Trideset i šest najboljih hrvatskih chefova pod vodstvom Mate Jankovića kreirali su knjigu koja obilježava važnu fazu hrvatske gastro i restoranske scene – Croatia: The Cookbook

▲ Povratak na vrh