Pogledajte obrisanu scenu iz filma „Vrag nosi Pradu“

25.08.2020.

Prizor koji otkriva segment iz života Mirande Priestley za koji nismo znale…

Dok final cut dođe do gladne publike doneseno je milijardu sitnih odluka te je lako zaboraviti da proces rada na filmu, kojega je montaža ogroman dio, uključuje i puno odbacivanja materijala koji je snimljen. Najčešće taj materijal nikada ne dođe do nas, ali ponekad koja scena izroni iz sjene i dobijemo uvid u alternativnu verziju filma koja nam pomalo promijeni perspektivu. 

Vrag nosi Pradu definitivno je među kultnim modnim filmovima i koliko god filmski snobovi kolutali očima, film je savršena produkcija unutar svoga žanra. Također, recite što god hoćete, ali Anne HathawayEmily Bluntpa čak i nevjerojatna Meryl Streep u ovom su filmu odigrale neke od svojih ponajboljih i daleko najprepoznatljivijih uloga u inače impresivnim karijerama. 

Film prati nadobudnu novinarku Andy koja se zapošljava u Runway magazinu, pandanu kultnih modnih časopisa poput Voguea i, yours truly, Ellea, iako nema nikakav interes prema modi te smatra cijeli fashion/lifestyle svijet frivolnim. Međutim, postepeno se daje zavesti blistavim kraljevstvom u kojem caruje glavna urednica Miranda Priestly, donekle temeljena na ikoni modnih magazina, Anni Wintour

U prizoru koji je isplivao još prije koju godinu (ali ga se volimo periodički prisjetiti kao i samoga filma), Andy propušta rođendan svog partnera kako bi pratila svoju šeficu na eventu gdje će prvi put zasjeniti svoju modno osviještenu kolegicu i privući ozbiljniju pozornost glavne urednice te u službenoj verziji mala gesta njezina znanja i pripremljenosti obilježi veliki pomak. No u izbrisanoj sceni vidimo Mirandina muža koji se pojavljuje pijan i usputno uvrijedi Mirandina šefa, kojemu Andy tada brzinski skrene pozornost i time zasluži rijetku zahvalu od Kraljice same. 

Dok prizor otkriva pozadinu braka za koji znamo da je u problemima te da će se raspasti u tijeku trajanja filma, i Mirandu nam čini malo ljudskijom, dramaturški je zaista efektnije da je prizor izostao u finalu filma jer uspostavlja odnos određenog duga Mirande spram Andy, što bi promijenilo njihovu kasniju dinamiku. Pa ipak, zanimljivo je zaviriti u varijacije koje su mogle promijeniti naboj filma te možemo imati novo poštovanje prema autorima koji su donijeli niz promišljenih odluka da bi nam donijeli upravo verziju koju obožavamo. 


Piše: Ana Fazekaš
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

9 fantastičnih filmova o radikalnoj reinvenciji

Od modnih izbora do misaonih obrazaca, sada je vrijeme za promjenu paradigme – donosimo filmofilski watchlist za vašu zimsku reinvenciju pod parolom #FashionReinvention

Halloween meets Fashion: remake jezivog klasika izgleda - savršeno!

Povodom Noći vještica stiže remake klasika žanra s Anne Hathaway i Octavijom Spencer u glavnim ulogama… Spremne za stravu?

Stiže nova stylish rom com serija snimljena à Paris

Kreator serije potpisuje i 'Seks i grad', a sa sobom dovodi pripadajuću kultnu kostimografkinju koja je radila i na filmu 'Vrag nosi Pradu'… Ukratko, očekujemo modni overload!

Zavirite u luksuzni njujorški penthouse Anne Hathaway

Glumica prodaje stan za vrtoglavih 3.5 milijuna dolara

Možda nisu "groundbreaking", ali mi se i ovog proljeća veselimo cvjetnim haljinama

Pronašli smo sjajne komade iz high end i high street ponude

Best dressed s dodjele nagrada Critic's Choice

Modni izvještaj s glamuroznog eventa

▲ Povratak na vrh