Preminuo velikan hrvatskog glumišta – Ivo Gregurević

03.01.2019.

Legendarni glumac kojeg će pamtiti sve generacije

S velikom tugom prenosimo vijest da je hrvatski dramski umjetnik, glumac Ivo Gregurević preminuo u 66. godini života u Zagrebu.

Ivo Gregurević iza sebe je ostavio više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te velik broj kazališnih predstava po kojima će ga pamtiti generacijama. Dobitnik najprestižnije nagrade Vladimir Nazor i nagrade Hrvatskog društva dramskih umjetnika, u zadnjim danima stvaranja snimao je ulogu u novom filmu Ivana Gorana Viteza.

Za sebe je govorio kako želi da ga pamte isključivo po ulogama. “Nemaju me po čemu drugome pamtiti.”- nedavno je izjavio glumac.

Ivo Gregurević je rođen u Donjoj Mahali kraj Orašja 7. listopada 1952. godine te se kao dijete zaljubio u film gledajući kaubojske filmove. Za mnoge će ostati zapamćen po ulogama iz mlađih dana kad je često glumio rabijatne i narodske junake, poput otmičara u “Osuđenima” Zorana Tadića, konduktera u “Kraljevoj završnici” Živorada Tomića ili istražitelja u “Životu sa stricem” Krste Papića.

U svojoj bogatoj karijeri radio je s velikim redateljskim imenima poput Zorana Tadića, Živorada Tomića, Rajka Grlića, Branka Šmita i Krste Papića, a veliku slavu postigao je i u seriji Velo misto. Proslavila ga je i uloga u filmu ‘Čaruga’ (1991.). Osim na filmu i televiziji, glumio je i u kazalištu, bio je prvak drame zagrebačkog HNK.

– Svaki je čovjek u sebi glumac.”, rekao je u jednom intervjuu, ” Prije sam mislio da sam besmrtan. Ima jedna filozofska teorija koje veli da je sve oko nas – samo naša iluzija. Moguće.” Možemo se samo složiti s njim da će jedan dio njega ostati besmrtan, a to su njegove uloge koje ćemo pamtiti još dugo vremena.

Odmori se, Ivo, zaslužio si.

Piše:N.B.
Fotografije: Arhiva

Pročitajte i...

Jake Gyllenhaal nam je jako zgodan, a kako samo pjeva...

Kao da nije dovoljno što je vrhunski glumac i zgodan frajer...

Bodan Diklić

Intervju s Bogdanom Diklićem

Glumac Bogdan Diklić na sceni je već četrdeset godina, a sad samo u Zagrebu ima dvije premijere - filmsku i kazališnu!

Livio Badurina

Intervju s Livijom Badurinom

Poznati glumac Livio Badurina u predstavi 'Michelangelo' tumači ulogu velikog genija

Frano Mašković

Intervju s Franom Maškovićem

Na tragu međunarodne afirmacije ZeKaeMa i mladi glumac Fran Mašković surađuje s eminentnim europskim kazališnim redateljima

Krešimir Mikić

Intervju s Krešimirom Mikićem

Nakon kratke stanke, glumac Krešimir Mikić ponovno je na sceni

▲ Povratak na vrh