Naše iskustvo studentske razmjene u Singapuru

17.02.2020.

Lucia Kulušić, Lucija Bilobrk, Juro Gudeljević, Karla Dujić i Jernej Brlek pet je studenata Zagrebačke škole ekonomije i managementa koji su se odvažili i upustili u avanturu međunarodne razmjene na Nanyang Technological Universityju u Singapuru. Pričali smo s njima o iskustvu međunarodne razmjene, ali i o putovanjima Jugoistočnom Azijom kojih nije nedostajalo.

 

Kako ste se odlučili na razmjenu u Singapuru? 

Lucia: – Zagrebačka škola ekonomije i managementa ima 150 partnerskih sveučilišta, koji su redom najbolja sveučilišta svijeta. Iako sam znala da je NTU 11. sveučilišta svijeta, Singapur mi se činio jako daleko, a bojala sam se i kulturološkog šoka jer prije nisam bila izvan Europe. Prijateljica mi je bila na razmjeni u Singapuru godinu dana prije mene te me uvjerila da Singapur nije toliko drugačiji od nas. Nakon razgovora o iskustvu na fakultetu i putovanjima u druge državama JI Azije bila sam sigurna da mi je Singapur prva opcija za razmjenu.

Koji su vaši dojmovi o Singapuru? 

Lucija: – Singapur je, u punom smislu, Švicarska Azije! Vjerojatno najuređenija država Azije koja osvaja na prvi pogled! Iako higijenski standardi nisu ni blizu europskim, isto kao ni klima, nakon par tjedana tamo naviknete na sve. Dok neki smatraju grad dosadnim, naše iskustvo je sve samo ne to! Grad živi punim plućima bas svaki dan, uvijek imate što za vidjeti, nekoga za upoznati i svašta probati. Grad ima najveći broj Michelin restorana i štandova na svijetu, što definitivno osvaja sve gastroljupce, pa je tako osvojio i nas. Barovi i klubovi, također, ne kaskaju za gastro scenom, pogotovo srijedom kada je takozvani “lady’s night” gdje većina barova nudi besplatna pića za cure sto je vise nego velikodušno kada uzmete u obzir da je alkohol među najskupljim stvarima u gradu. Naš se tjedan sastojao od odlaska na nastavu i učenja u knjižnici s pokojim odlaskom do “hawker centra” kako bismo probali neki od azijskih specijaliteta. Vikendi su bili rezervirani za plesanje i istraživanje grada, druženje s prijateljima i pokoje putovanje. Upoznali smo stvarno puno predivnih ljudi iz cijelog svijeta i ostvarili prijateljstva koja će trajati još dugo godina.

Gdje ste sve putovali tijekom razmjene i što vam je ostavilo najveći utisak? 

Lucia: – Prvo putovanje bio nam je vikend u Kuala Lumpuru, gdje smo posjetili Batu Caves i Petronas Towers. NTU ima jedan tjedan pauze tijekom semestra, tako da smo taj tjedan rezervirali za Bali i Nusa Penidu koja ima najljepšu prirodu koju sam vidjela, a posebnu avanturu predstavljao je spust preko litica do plaža. Nakon ispita odlučili smo desetak dana putovati Kambodžom i Vijetnamom u kojima smo posjetili pet gradova. Najzabavnije iskustvo tog putovanja bila nam je foodie tour gdje smo probali 11 kambodžanskih jela, a na kraju obilaska smo se odvažili i probali cvrčke i gusjenice. Nakon tog putovanja rekla sam da me Kambodža u tri dana naučila više nego Singapur tijekom cijele razmjene – poniznost koju tamo sretnete je nešto posebno i neopisivo.

Karla: – Uz navedena zajednička putovanja, bila sam na Tajlandu, Filipinima i u Australiji. Svaka država koju sam posjetila govori svoju priču i ima svoju čar, ali ako bih trebala izdvojiti neko putovanje to bi bilo ronjenje na Tajlandu. Na tom putovanju društvo mi je pravio prijatelj s razmjene, koji je inače iz Španjolske te je veliki zaljubljenik u ronjenje. Tamo smo u 20 urona kroz šest dana došli i do 30 metara dubine, što je bilo jako izazovno jer se prije nisam bavila ronjenjem te sam za licencu polagala na Baliju. Ronili smo u potonulom brodu i po grebenima, a vidjela sam i puno životinja, uključujući kitove, male morske pse i raže.

Juro: – Svidio mi se Hong Kong, koji je vrlo sličan Singapuru, ali je otvoreniji jer nema toliko zakona i pravila kao Singapur – što nama, Europljanima, više odgovara. Uz to, hrana im je fantastična! Kako je Hong Kong direktno povezan s Kinom, a najdraža hrana mi je kineska, uživao sam u svakom jelu ondje. Čak sam si tetovirao dim sum na ruku! Melbourne bih izdvojio kao najbolji grad koji sam posjetio na cijeloj razmjeni. Ostao sam fasciniran prirodom, ljudima, hranom – stvarno prekrasan grad u kojem bih jednog dana volio i živjeti. Iako ovdje spominjem gradove koji su nam kulturološki dosta slični, glavna pouka razmjene mi je to što sam naučio poštovati druge kulture uvidom u to koliko smo međusobno različiti.

Tekst i fotografije: promo

Pročitajte i...

11 dobrih razloga za novi Cosmopolitan – potražite lipanjski broj na svim kioscima!

Novi Cosmopolitan je na kioscima i u digitalnom formatu, a mi vam imamo 11 važnih stvari za reći – zašto kupiti novi Cosmo! Potražite novi broj na svim kioscima od 25. svibnja

U Hilton Garden Inn-u pripremaju odlična i vrlo originalna azijska jela

U restoranu hotela Hilton Garden Inn, otvorenom prošlog ljeta u Zagrebu, pripremaju se autentični azijski specijaliteti

Minimalistički pristup u novoj kolekciji vjenčanica domaćeg dizajna Lukabu

Dizajn modne kuće Lukabu prepoznatljiv je po eleganciji, perfektnim linijama, kvalitetnim materijalima i odmjerenom jednostavnošću

Back to shopping!

Napokon! Došlo je vrijeme da se vratimo jednoj od omiljenih aktivnosti – bezbrižnom shoppingu u City Centeru one

Tko kaže da neće biti ljeta?!

Uz najnoviju SHERIFF & CHERRY EDITION 1 kolekciju to je jednostavno nemoguće!

▲ Povratak na vrh