Provjerite kako je bilo na National Geographic znanstvenim radionicama na Krku

27.08.2019.

U suradnji s časopisom National Geographic Hrvatska na Krku su održane znanstvene radionice za djecu na temu glagoljice i mikroplastike

Djeca su kroz igru imala priliku naučiti glagoljicu, staro hrvatsko pismo te kako se odgovorno  ponašati prema prirodi i djelovati kao odgovorna zajednica. U igri i učenju djecu su poučavali stručni animatori agencije EX-ALTO, a priključili su im se i glavni urednik National Geographic Hrvatska Hrvoje Prćić, direktorica za licencije iz National Geographica u Washingtonu Diana Jaksic, načelnica Općine Omišalj mr. sc. Mirela Ahmetović,  direktorica TZ Općine Omišalj-Njivice Andrea Orlić-Čutul i predsjednik Uprave tvrtke Hoteli Njivice Vedran Kežić.

 

 

Omišalj i Njivice duboko su svjesni opasnosti koje predstavlja neodgovorno postupanje svim vrstama otpada, pa i onog od plastike. Na otoku Krku, a time i u Omišlju i u Njivicama 2005. godine uveden je ekološki zasnovan sustav zbrinjavanja komunalnog otpada, popularno nazvan Eko otok Krk.

„Radi se o cjelovitom modelu zbrinjavanja otpada, prvom takvom u Hrvatskoj, koji omogućava zbrinjavanje svih vrsta otpada. Trenutačno se odvojeno prikuplja oko 60% otpada, a cilj je da do 2030. godine ta brojka bude 80%, što je zadano od strane Europske unije. Ovakav cjeloviti model zbrinjavanja otpada primjer je iz kojeg uči i kojeg preuzima sve više lokalnih zajednica iz Hrvatske.

 

Diana Jaksic, direktorica za licencije iz National Geographica u Washingtonu i Hrvoje Prćić

 

Osim navedneog, Općina Omišalj od samog početka sudjeluje u akciji Zelena čistka – Let’s do it Croatia!, zajedničkoj jednodnevnoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada. Radi se o najvećem ekološkom volonterskom projektu u Hrvatskoj, a s područja općine Omišalj u akciji redovito sudjeluju članovi udruga s područja Omišlja i Njivica te djelatnici UO Općine Omišalj, TZO Omišalj i Komunalno društvo Pesja“ izjavila je načelnica Općine Omišalj mr. sc. Mirela Ahmetović.

 

Predsjednik Uprave tvrtke Hoteli Njivice Vedran Kežić, načelnica Općine Omišalj mr. sc. Mirela Ahmetović, glavni urednik National Geographic Hrvatska Hrvoje Prćić i direktorica TZ Općine Omišalj-Njivice Andrea Orlić-Čutul.

 

„U suradnji s TZ Omišalj organizirali smo ove godine mnogo različitih događanja, a rezultat ove bliske suradnje su i Eko dani koji su se u Njivice Resortu nastavili tijekom cijeloga tjedna od 17. do 23. kolovoza. Organizirane su brojne radionice za djecu i odrasle u suradnji s časopisom National Geographic Hrvatska s glavnim ciljem osvještavanja gostiju o problemu zagađenosti mora i koliko je bitno da svatko od nas doprinese čistoći plaža i mora“ izjavio je Vedran Kežić predsjednik Uprave tvrtke Hoteli Njivice. Za sve goste koji žele istražiti ljepote i upoznati održivi razvoj otoka Krka, u Njivice Resortu pripremili su posebne last minute (http://bit.ly/2KJtOje) ponude u hotelima Beli kamik i Jadran

 

Fotografije: Press

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh