Signature kokteli kultnih filmova

25.09.2021.

Od Manhattana do martinija: savršeno piće za savršeni movie night

Kada film dostigne kultni status, u našu se imaginaciju trajno nasele asocijacije koje će ostati nerazlučivo vezane za naše filmske junakinje i junake. Tako pamtimo, imena, lokacije, gradove, odjevne predmete, modne detalje, a i kultna pića kultnih likova. Za savršeni movie night, rekonstruirajte kultna pića uz kultne filmove i uronite u neke od najslavnijih priča povijesti pokretnih slika… 

James Bond: Martini 

Bond, James Bond od svojih literarnih početaka ima signature koktel i gotovo da nema tko ne zna da Agent 007 pije Vesper martini (koji je dobio ime po tada aktualnoj Bond djevojci). Tri mjerice Gordon’s gina, jedna mjerica vodke, pola mjerice Kina Lillet vermuta. „Shaken, not stirred,“ naravno, i uz tanku koricu limuna. 

The Big Lebowski: White Russian 

Jeffrey „The Dude“ Lebowski kroz cijelu crnu komediju braće Coen pije isključivo White Russian, koktel koji je sastoji od vodke, Kahlua liker s okusom kave i mlijeka, s ledom. 

Some Like it Hot: Manhattan 

Smješten u doba prohibicije, klasik komedije Billyja Wildera donosi improvizirani recept za Manhattan koji Marilyn Monroe miješa u termoforu na vlaku: viski, slatki vermut i gorki liker. 

Casablanca: French 75 

Dominantno piće u romantičnom klasiku Casablanca nosi ime po 75-metarskom terenskom pištolju s kraja devetnaestog stoljeća koje su navodno vojnici u Prvom svjetskom ratu miješali od onoga što im je bilo dostupno – suhog gina iz Londona i francuskog šampanjca. To je ujedno glavno piće u Rickovom CaféAméricain u filmu.

Breakfast at Tiffany’s: White Angel 

Iako ga pamtimo po poslovično najvažnijem obroku u danu, u ovome filmu Holly Golihtly preferira večernja piće i to barem nekoliko njih – koktele sa šampanjcem, Manhattan, Mississippi Punch (konjak, burbon i rum), ali najdraži joj je White Angel koji naručuje: „pola vodka, pola gin, bez vermuta“. 

The Great Gatsby: Mint Julep & Gin Rickey 

Vjerno književnom istočniku, u obje ekranizacije romana The Great Gatsby Daisy pije Mint Julep (burbon, voda, mljeveni led i svježa menta), dok njezin muž Tom priprema Gin Rickey (mineralna voda, sok od limete i viski ili gin). 

North by Northwest: The Gibson 

Varijacija na martini, Gibson se sastoji od promiješanog gina i suhog vermuta te se često servira s ukiseljenim lukom. Pojavljuje se u Hitchcockovom trileru North by Northwest u prizoru Caryja Granta i femme fatale Eve Marie Saint

The Big Sleep: Scotch Mist 

U kultnom noir filmu Lauren Bacall nastuprot Humphreyju Bogartu naručuje scotch mist, što je zapravo samo način serviranja pića s usitnjenim ledom. 

Fear and Loathing in Las Vegas: Singapore Sling 

Autodestruktivni anti-junaci Huntera S. Thompsona ispijaju Singapore Sling, prilično opasnu mješavinu gina, cherry brandyja i biljnog likera Bénédictine koja s kišobrančićem djeluje gotovo bezazleno. 

Lost in Translation: Suntory whiskey 

Lik Billa Murrayja izgubljen je u prijevodu u Tokyju povodom snimanja reklame za japanski viski Suntory. Film je bio bolja reklama za piće nego što je itko mogao zamisliti te je potražnja nakon filma toliko porasla da brend nije mogao držati korak te su ga u jednom trenu čak povukli iz ponude… 

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Opojni mirisi gina i konjaka - Angels’ Share and Roses on Ice

The Liquors su nova obitelj mirisa brenda Kilian Paris kojima osnivač Kilian Henessy želi odati počast svojim korijenima, kao potomak francuske obitelji poznate po proizvodnji konjaka i svojim mirisima dočarati kako se noć pretvara u zoru.

Savršeno mjesto za započeti dobar dan i provesti nezaboravnu večer– Hugo's Bar

Za ovu sezonu i još ugodniju jesen, kreativci iz već svima poznatog zagrebačkog bara pripremili su fine doručke i odličnu sushi ponudu koju ako već niste, svakako morate probati

DIY Blagdanski kokteli

Nakon ovog članka jedva ćete čekati nekoga pozvati u goste

U Zagreb dolazi odličan tulum za sve ljubitelje gina

Tajnoviti prostor neobičnog imena, originalne radionice, vrhunska muzika i opuštena atmosfera

Jeste li za jednu personaliziranu bocu gina?

Verovali ili ne, svoj omiljeni gin od sada možete personalizirati i to ne samo izgled boce već i okus

▲ Povratak na vrh