Šminka i kostimi ‘Mačaka’ ostavljaju bez daha

24.03.2017.

Osim što pjevaju, plešu, glume i izvode impresivne akrobacije, izvođači se šminkaju sami

Slavni mjuzikl „Mačke“, originalnog naziva „Cats“, dva je dana za redom oduševio rasprodanu Arenu Zagreb i na nekoliko sati pretvorio glavni grad Hrvatske u svjetsko kulturno središte.

Mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera, u originalnoj West End produkciji, po prvi put se predstavio zagrebačkoj publici i pokazao zašto su „Mačke“ jedna od najuspješnijih glazbenih predstava ikad i četvrti najdugovječniji mjuzikl u povijesti Broadwaya i West Enda.

Uz fantastične vizualne elemente, vrhunske plesne izvedbe, zavodljive koreografije i nevjerojatne glazbene brojeve, posebna pozornost posvećena je kostimima i šminki svakog pojedinog izvođača. Kako bi ljudi na nekoliko sati izgledali poput mačaka zaslužan je John Napier, engleski dizajner, koji više od 30 godina radi kostime za slavni mjuzikl.

 

 

Raskošna mačja pokrivala za glavu i šareni kostimi upotpunjeni su detaljno iscrtanom šminkom koja glumcima daje mačje crte lica, a svaka od tih kreacija je pravo malo umjetničko djelo. Svi glumci imaju po dva kostima, kako bi se mogli presvući u slučaju dvije izvedbe u istome danu.

Izvođači svoju šminku završavaju sami jer ih je previše da bi svi prošli kroz ruke vizažista. Svi su završili tečaj šminkanja kod Karen Dawson koja je, uz ostalo, radila šminku i frizuru u holivudskim spektaklima „Sahara“ i „Troja“. Šminkanje traje od 20 minuta do sat i pol, ovisno o tome koliko je maska komplicirana i koliko je tko spretan.

Zanimljivo je i da ekipa kostimografe unajmljuje u onom gradu u koji dođu, da imaju i dio lokalne ekipe.

Mjuzikl se može pogledati još danas, 24. ožujka.

B.P.
Fotografije: Getty Images/Guliver

Pročitajte i...

Vrag nosi Pradu i ... pjeva: poznati film postat će mjuzikl

Pogodite tko je napisao glazbu za njega?

Stigao je trailer za nastavak mjuzikla "Mamma Mia" koji je sniman u Hrvatskoj

Meryl Streep, Amanda Seyfried i Pierce Brosnan vratili su se u novom traileru za nastavak mjuzikla "Mamma Mia" koji je sniman na Visu

Film "Zgodna žena" postaje broadwayski mjuzikl

Bryan Adams i njegov dugogodišnji suradnik Jim Vallance rade na adaptaciji ovog čuvenog filma koji bi se kao mjuzikl trebao pojaviti na sceni Broadwaya

Redatelj "La La Landa" priprema novi mjuzikl za Netflix

Talentirani Damien Chazelle radi na novom mjuzikl serijalu "The Eddy" koji uskoro stiže na Netflix

▲ Povratak na vrh