Stigao je prvi stručni priručnik za modne fotografe

16.02.2018.

Modni fotografi su napokon dobili stručni priručnik, izdanje koje studentima fotografije i onima koji se fotografijom bave amaterski otkriva sve njene važne aspekte

Autor priručnika je Thomas Werner, trenutno zaposlen kao asistent na njujorškom Parsonsu i donedavni kreativni konzultant za Coach. “Modna fotografija puno govori o nama samima,” izjavio je prilikom predstavljanja udžbenika upravo na Parsonsu. “Moda se često odbacuje kao nešto trivijalno, pri čemu se zaboravlja njezin neminovan utjecaj na društvo i način na koji promatramo svijet oko sebe. Modna fotografija tu ima posebnu ulogu.”

Pod nazivom The Fashion Image: Planning and Producing Fashion Photographs and Films, krije se pregršt praktičnih savjeta koji će početnicima i profesionalnim fotografima pomoći u razvijanju vlastitog stila ili portfolia. Počevši od povijesti modne fotografije, Werner svojim čitateljima savjetuje kako okupiti kreativni tim, odabrati modele, razviti koncept snimanja i na kraju realizirati zamisao.

Knjiga uključuje radove mnogih velikih imena, od Richarda Avedona, Inez & Vinoodh, pa sve do Maria Sorrentija koji se Werneru pridružio na službenom predstavljanju. Okupljenim su studentima i ostalim zainteresiranima govorili o svojim počecima, pronalasku ravnoteže između umjetnosti i zahtjeva tržišta, ali i o novim trendovima u digitalnom okruženju. Dotaknuvši se sve izraženije digitalizacije, obojica su istaknula kako tiskani mediji imaju budućnosti.

“Razvoj online platformi je mladim fotografima pomogao da se istaknu i lakše pronađu posao. Ipak, tisak nije ugrožen te se kroz nove smjerove i okrenutost nišama ili neovisnim publikacijama može održati relevantnim.” Udžbenik je objavljen u izdanju kuće Bloomsbury Publishing i već je dostupan u online kanalima prodaje.

Piše: Maja Karnik
Foto: Getty / Bloomsbury

Pročitajte i...

Želite li saznati najčuvaniju tajnu u svijetu mode?

Imamo za vas pozivnice za najekskluzivniju shopping zajednicu

Obožavamo stil Kelly Wearstler

Eklektična estetika dizajnerice interijera

Pet fantastičnih knjiga koje su inspirirale modne kolekcije

Moda i književnost se vole: Virginia Woolf x Comme des Garçons, Frankenstein x Prada…

Lipanjski Elle je stigao na kioske

A u njemu su odgovori na sva pitanja koja trenutno intrigiraju ljubitelje mode: kako je pandemija utjecala na taj biznis, što budućnost donosi fashion branši i, naravno, što ćemo nositi ovog ljeta. U novom broju čeka vas pregršt odličnih priča i ekskluzivnih intervjua, hit trendovi sezone, modni editorijali koji “mirišu” na more te učinkoviti beauty trikovi za osvježen i pomlađen izgled. Modni imperativ glasi: seksi minimalizam!

▲ Povratak na vrh