Što nam donosi nova sezona u zagrebačkim kazalištima?

12.09.2017.

Na jesen nas očekuje atraktivan i raznolik repertoar

Rana jesen idealno je vrijeme za posjet kazalištu pa pogledajte što nas očekuje u novoj kazališnoj sezoni zagrebačkih kazališta. Mi ju s nestrpljenjem iščekujemo!

HNK

Nakon vrlo uspješne kazališne sezone, Hrvatsko narodno kazalište priprema uzbudljivu 155. sezonu sastavljenu od 13 premijernih i 22 reprizna naslova. Nova sezona započet će opernom izvedbom 12. rujna, predstavom Verdijeve “Traviate”, a slijedit će ju izvedba Schnitzlerove drame “Daleke zemlje” te baletna poslastica “Bajadera” Ludwiga Minkusa.

Prva dramska premijera održat će se 28. rujna 2017., a predstava je inspirirana scenarijem Kreše Golika za film “Tko pjeva zlo ne misli”, koji je jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije. Film je nastao na temelju “Dnevnika maloga Perice” Vjekoslava Majera iz 1942. godine, a Rene Medvešek režirat će kazališni potpourri.

24. listopada očekuje nas premijera iznimno zahtjevna djela “Sicilijanske večernje” Giuseppea Verdija, koje do sada nije prikazivano na zagrebačkoj sceni. U nastavku sezone bit će praizvedeno novo baletno djelo “Modrobradi” Staše Zurovca na glazbu Marjana Nećaka, kao i autorsko djelo “Na kraju tjedna” Bobe Jelčića.

U sklopu 13. festivala svjetskog kazališta, dvije večeri zaredom 16. i 17. rujna moći ćete vidjeti talijansku kazališnu grupu Societas Raffaello Sanzio, koja gostuje s predstavom Romea Castelluccija “Go down, Moses”.

Od listopada možete pratiti i novo izdanje iznimno uspješnoga Filozofskog teatra.

Na službenim stranicama pogledajte cijeli raspored do kraja listopada.

Gavella

U sezoni 2017./18. kazalište Gavella predstavlja se svojim gledateljima sa šest premijernih naslova, od čega će pet biti prikazano na velikoj sceni, a jedan je dio programa Scene 121.

Nakon ljetne pauze, ponovno su započele probe za prvu ovosezonsku premijeru “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” redatelja Paola Magellija. Premijera je u petak, 22. rujna, a predstavu možete pogledati 23., 25. i 30. rujna te 6., 7., 27. i 28. listopada 2017.

U Gavellu stižu i dva nova naslova hrvatskih pisaca: jedan dramski (Pešutova “Stela, poplava”), a drugi prozni (Karakaševo “Sjećanje šume”). Zatim su tu dva suvremena autora velikih europskih književnosti: iz Francuske stiže dramski istraživač Pommerat, a iz Velike Britanije Hall, pisac mnogih kazališnih i filmskih hit-naslova.

Na repertoaru će se naći i dva velika naslova (povijesti) europske i svjetske književnosti: slojeviti, kompleksni “Kralj Rikard III.” i tajnoviti, metaforični “Proces”.

Na službenim stranicama pogledajte cijeli raspored do kraja listopada.

Kazalište Komedija

Novu kazališnu sezonu Kazalište Komedija započet će mjesec dana ranije nego prošle godine i to 150. izvedbom mjuzikla MAMMA MIA! 23. rujna. Nova sezona donosi niz svjetskih uspješnica, a prva od ukupno četiri premijerne produkcije bit će 20. listopada. Riječ je o premijeri slavne komedije “Revizor” Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Na repertoaru su i koncertna izvedba slavne rock opere “Jesus Christ Superstar” i satirična komedija “Opet on”  po debitantskom romanu suvremenog njemačkog književnika Timura Vermesa, a smatrana je jednim od ponajboljih satiričnih romana posljednjeg desetljeća.

Sezonu će, 5. svibnja 2018., zaključiti mjuzikl “Alphonsine” autora i dirigenta Veseljka Barešića koji će tim mjuziklom obilježiti četrdesetu obljetnicu umjetničkog djelovanja.

Na službenim stranicama pogledajte cijeli raspored do kraja listopada.

ZKM

Nova kazališna sezona Zagrebačkog kazališta mladih započet će 15. rujna, a otvorit će ju predstava “Velika bilježnica”, redatelja Edvina Liverića. Osim toga, na repertoaru će se naći za svakoga ponešto.

Tako se na rasporedu za rujan našla se predstava “Radnice u gladovanju” Olje Lozice, “Ponoć” u režiji ZKM-a i ADU-a i “Črna mati zemla” u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Na službenim stranicama pogledajte cijeli raspored do kraja listopada.

Kazalište KNAP

U kazalište KNAP stiže komedija “Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto” talijanskog autora Antonia Amurria.

Predstava na simpatičan i humorističan način opisuje nesporazume i probleme u muško-ženskim odnosima te propituje što se događa nakon sudbonosnog “da”. Ulogu supruga tumači mladi zagrebački glumac Petar Atanasoski, dok će žensku stranu ispričati glumica Iskra Jirsak.

Redatelj predstave je Boris Kovačević, koji je do sada režirao tridesetak uspješnih kazališnih djela poput “Ja tata” i “Žene su s Venere , a muškarci s Marsa”, te velik broj radio drama, televizijskih reklama i manifestacija, a od 2009. voditelj je kazališta KNAP. Premijerna izvedba predstave održat će se 29. rujna.

 

Piše: B.P.
Foto: Instagram

Pročitajte i...

Poznati umjetnički sajam The Other Art Fair preselio se na internet!

Odlična vijest za sve ljubitelje suvremene umjetnosti!

Kino Europa je ponovo s nama!

Na 95. rođendan kina predstavljena je nova platforma

Umjetnost dolazi vama- kulturna izolacija nije opcija

Genijalna inicijativa ekipe Radio Studenta

"Radije se raspuknuti, nego ne napisati"

Intervju s Ivanom Bodrožić povodom kazališne adaptacije romana "Hotel Zagorje"

ELLE Kalendar: kuda se morate zaputiti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali smiješe od 20. do 27. rujna?

ELLE Kalendar: gdje se opustiti i zabaviti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali smiješe od 13. do 20. rujna?

▲ Povratak na vrh