Tri aktualne izložbe u Zagrebu koje ne smijete propustiti

12.10.2019.

Kulturno uzdizanje u glavnom gradu

 1. Bijenale slikarstva

GDJE: Dom hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon)
KAD: 2. 10.- 8.12. 2019.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Gašparović (@gasparija) on Oct 3, 2019 at 12:28pm PDT

Istaknute dosege hrvatske slikarske scene u posljednje dvije godine predstavit će radovi 40 odabranih i 5 pozvanih umjetnika i umjetnica. Kao i inače u sklopu Bijenala, ugošćuje se izložba stranih autora koja pokazuje presjek slikarske scene jednog europskog grada, a ovaj put riječ je u izložbi The Leipzig Connection kustosa Marka Gisbourna. Ova izložba predstavlja odličnu priliku da na jednom mjestu upoznate različite generacije, nasljeđa i poetike pojedinačnih autora.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nicolas Lequeux (@nic0lasdesign) on Jun 5, 2019 at 5:27am PDT

 1. Alexander Calder- Magija skulpturalnog pokreta
  GDJE: Umjetnički paviljon
  KAD: 27.9.2019.-5.1.2020.

 

Radovi jednog od najslavnijih američkih kipara 20. stoljeća konačno su stigli u Zagreb, i to u sklopu Ciklusa Najveći kipari XX. stoljeća koji od 2014. godine publici Umjetničkog paviljona donosi radove zaista najvećih, uključujući one Rodina, Miróa i Giacomettija. Na ovoj izložbi možete se upoznati s Calderovim mobilima i stabilima i naučiti nešto više o kinetičkoj umjetnosti. Izloženi radovi pripadaju Calderovoj zreloj fazi po kojoj je danas globalno prepoznatljiv. Uz skulpture posjetitelji će moći proučiti i 23 Calderova slikarska ostvarenja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by msu zagreb (@msuzagreb) on Oct 4, 2019 at 6:53am PDT

 1. Damir Očko: Ljudska mjera/Human scale
  Gdje: Muzej suvremene umjetnosti
  Kad: 12.9.-14.11.2019.

 

Izložba predstavlja radove nastale u posljednjih 10 godina jednog od najprisutnijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni- Damira Očka. Sakupljeni i izloženi radovi sastoje se od filmova, kolaža i umjetničkih knjiga, a uključuju i dio radova prikazanih u hrvatskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu 2015. godine.

 

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Pročitajte i...

Volite vintage? Ovo su zagrebačke adrese koje morate posjetiti!

Zagrebačka prevoditeljica Ivana Ostojčić velika je ljubiteljica vintage komada pa smo je zamolili da s nama podijeli svoje tajne lokacije za jedan nezaboravan old school shopping!

Najinstagramičnije zagrebačke lokacije za modne selfije

Od Muzeja suvremene umjetnosti pa do zagrebačkog aerodroma, od skrivenih kutaka Gornjeg Grada do novozagrebačkih nebodera i grafitima ukrašenih zidova kao cool scenografije...Zagreb vrvi lokacijama za snimanje odličnih Instagram fotki!

ELLE Kalendar: kuda se morate zaputiti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali bliže od 18. do 25. listopada?

▲ Povratak na vrh