Veganska prehrana? Zašto ne

25.09.2021.

Veganstvo nije samo način prehrane, već i življenja. Njegova izvorna filozofija ne uključuje samo potrebu da se ne škodi životinjama, već i okolišu. Postoji niz razloga zbog kojih ga vrijedi isprobati barem na mjesec dana

Beyonce, Gisele Bundchen, Alicia Silverstone, Venus Williams, Michelle Pfeiffer, Joaquin Phoenix, Benedict Cumberbatch, Woody Harrelson, Bill Clinton… možete li pogoditi što im je zajedničko? Svi su postali vegani, neki zbog zdravlja i ljepote, neki iz uvjerenja, neki zbog ljubavi prema životinja, neki iz sva tri razloga.

Treba spomenuti i Miley Cyrus koju je zbog gotovo svakodnevnih veganskih objava na Instagramu PETA prozvala ‘supervegankom’ i ‘vegankom svih vegana.’

Michelle Pfeiffer pak ističe da joj veganstvo povoljno utječe na zdravlje i pomaže održati mladenački izgled, budući da takva prehrana ne sadrži toliko toksina koji štetno utječu na kožu.

Veganska je prehrana bazirana na namirnicama koje nisu životinjskog podrijetla i ne sadrže takve sastojke. Osnovna ideja veganstva jest to da se ne ubija ili iskorištava životinje zbog vlastite prehrane. Osim toga, budući da masovni uzgoj životinja na farmama štetno djeluje na okoliš, bilo zbog emisije stakleničkih plinova, bilo zbog devastacija prirode kakve se svakodnevno događaju u Amazoni, izvorno veganstvo ima i svoju ekološki osviještenu komponentu.

Budući da uporaba pesticida i GMO usjevi također štete okolišu odnosno bioraznolikosti, istinsko veganstvo podrazumijeva prehranu ekološki uzgojenim namirnicama. Ona je, naravno, i najbolja za zdravlje.

Istraživanja su pokazala da veganska prehrana između ostalog smanjuje rizik od srčanih, autoimunih i neuroloških bolesti, nekih karcinoma i alergija.

Najčešći prigovor hrani isključivo biljnog podrijetla je taj da ne sadrži dovoljno proteina, što nije točno. Leća, gljive, grah, patlidžan, sezamove i chia sjemenke, kvinoja, tofu i još niz namirnica sadrže ih u sasvim dovoljnim količinama.

Mnogi od spomenutih poznatih vegana tvrde kako im je ta vrsta prehrane pozitivno utjecala na zdravlje, izgled i psihofizičku formu, ističući kako zbog nje nakon obroka nemaju onaj neugodan osjećaj tromosti i težine u želucu. Naravno, ne žive samo na salatama i voću, veganska prehrana sadrži mnoga izdašna jela, a vegani si ne uskraćuju ni hranu poput pizze, tacosa ili hamburgera, naravno u biljnoj varijanti.

Sve u svemu, dovoljno je razloga da, ako još niste, isprobate vegansku prehranu, što i nije teško kako se isprva čini. Danas postoje biljne zamjene za mliječne i mesne proizvode, a jaja vam primjerice neće nedostajati ni prilikom pripreme palačinki ili kolača. Tako primjerice snijeg od bjelanjaka možete zamijeniti onim od vode u kojoj se kuhao slanutak, priprema se na isti način.

Tražite li inspiraciju, posjetite stranicu Prijatelja životinja koja obiluje veganskim receptima, a možete je pronaći i u našem tiskanom izdanju te postati vegan na mjesec dana.

Piše: Kristina Živković

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Radi li se o slučajnoj sličnosti ili postoji stvarna veza između izgleda hrane i organa?

Mrkva u presjeku nalikuje na šarenicu, orah na mozak, grah na bubrege, no postoji li povezanost osim vizualne sličnosti?

Celebrity stilska inspiracija: Sva lica kariranog uzorka

Ono što su proljeću cvjetići, jeseni su kvadratići, a kako ih kombinirati -ugledali smo se na zvijezde

Beyoncé kao suvremena Audrey Hepburn

U novoj kampanji za Tiffany&Co. pjevačica se pojavljuje sa suprugom Jay Z-em i nosi (između ostalih) slavni žuti dijamant

Je li veganska prehrana tajna izgleda Beyoncé i brojnih drugih celebova?

Queen B, Kim Kardashian i Michelle Pfeiffer samo su neke od zvijezda koje se zaklinju u benefite veganskog režima

beyonce

Beyoncé: 'Nova glazba stiže!'

Naravno da nismo pomislili da je Bey zaista uzela pauzu za vrijeme pandemije...

Beyonce i Adidas predstavili novu kolekciju

Posvećena crnim kaubojima i kaubojicama, Ivy Park Rodeo četvrta je kolekcija iz linije Ivy Park nastala u suradnji s Beyonce. Pjevačica je i zaštitno lice popratne reklamne kampanje

▲ Povratak na vrh