Zašto morate poslušati novi album Taylor Swift (čak i ako niste fanovi)

27.07.2020.

Kontroverzna Taylor izbacila je album iznenađenja kojim je započela najzreliju fazu stvaralaštva dosad

Taylor Swift jedna je od najpopularnijih glazbenih zvijezda generacije koju kroz sada već osam albuma gledamo kako odrasta i s najnovijim izdanjem pod naslovom folklore, čini se da je dosegla novu razinu zrelosti, uz svesrdnu podršku ekipe iz indie megabenda The National te Justina Vernona iz Bon Ivera

Karantenski album zaokreće njezin zvuk uvelike prema suvremenom indie zvuku, mekan je i melankoličan, narativan i relativno minimalistički, osobito u usporedbi s njezinim prethodnim kričavim pop izdanjem Lover. Taylor se transformirala nekoliko puta tijekom karijere i unatoč bezuvjetnoj podršci enormne fan baze, muzička je kritika i skeptika uglavnom tretiraju kao pop zvjezdicu koja nam na playliste upadne prije svega kao guilty pleasure, a njezine zaokrete promatraju više kao marketinški projekt, nego autentičnu glazbenu reinvenciju. No folklore je ipak donio nezanemarive pomake u pristupu, najmanje je flashy od svih izdanja koja je Swift dosad potpisala te po prvi put donosi kontemplaciju nad svjetskom društveno-političkom situacijom. 

Sama je Swift izrazila da ju je ova suluda godina natjerala da se preispita i promijeni pristup: «Prije ove godine vjerojatno bih previše razmišljala o tome kada bi bio ‘savršen’ trenutak za izbaciti novu glazbu, ali vrijeme u kojem živimo neprestano me podsjeća da nema garancije.» Na neki način folklore kombinira elemente ranije country/folk faze kroz koju smo prvotno upoznali Taylor Swift sa znatno smirenijim i ozbiljnijim zvukom te tekstovima koji pripovijedaju o dijeljenim iskustvima posljednjih mjeseci, postavljajući pitanje neizvjesne budućnosti uz kombinaciju nade i deziluzioniranosti (osobito u pjesmama exile i epiphany). Bitku koju je vodila s kompanijom Big Machine, njezinom bivšom izdavačkom kućom koja je došla na zao lgas zbog odnosa prema pravima glazbenica, također jer adresirala na albumu, u pjesmi mad woman. Ali ne manjka ni ljubavnih pjesama, trokuta, prekida i nostalgije koju nitko ne radi tako (i toliko) kao Taylor. 

Album je nastao u potpunosti tijekom karantene, kao i spot za pjesmu cardigan, pri čemu je snimanje spota odrađeno je uz poštivanje epidemioloških mjera, pod maskama i uz distancu, a Taylor kaže da je čak sama odradila makeup i kosu za snimanje, što… vjerujemo. 

Album je preuranjeni soundtrack za jesen koji u nama izaziva potrebu da se umotamo u pletenu vesticu, sklupčamo na kauč i razmišljamo o svijetu i životu i propalim vezama (ipak je to Taylor) gledajući kišu kroz prozorsko staklo. Iako album ne donosi ništa novo pod glazbeno sunce, u Taylorverzumu svakako je riječ o dobrodošlom pomaku zbog kojeg će možda i skeptici obratiti pozornost na pop princezu koju inače suviše lako otpisuju. 

Piše: Ana Fazekaš
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Kako je pop glazba spasila 2020.

2020. je odista bila užasna u svakom pogledu osim jednog — odsječeni od turneja, koncerata i medijskih obaveza, pop glazbenici bili su produktivniji no inače, a zabrane i ograničenja globalne pandemije natjerala su ih na podizanje kvalitete i inoviranje u kontaktu s publikom

Novi album Taylor Swift stiže u ponoć

Niti pola godine nakon superuspješnog albuma "folklore" pjevačica objavljuje novi glazbeni album - "evermore"

Bijela kuća kao modna pista u novom spotu Ariane Grande

Kako Arianini stilisti zamišljaju američku predsjednicu? Kao Jackie O u crop topu, naravno!

Poznati i - šiške!

Uz dolčevite i kape ništa tako slatko ne stoji kao – šiške!

▲ Povratak na vrh