Zavirite u malu enciklopediju modnih dodataka

02.01.2018.

Ljubitelje mode sigurno će zanimati tri nova izdanja Victoria & Albert muzeja posvećena modnim dodacima

U suradnji s izdavačkom kućom Thames and Hudson, kustosice renomiranog muzeja su pripremile malu enciklopedijsku zbirku koja u bogato ilustriranim knjižicama donosi povijest modnih dodataka – cipela, torbica i prstenja – te detaljno pojašnjava kako su se mijenjali kroz povijest i oblikom i funkcijom.

CIPELE

Od srednjovjekovnih kožnih opanaka, preko profinjenih viktorijanskih šlapica od satena pa sve do legendarnih platformi šezdesetih godina ili ultravisokih potpetica novijeg doba, cipele su oduvijek bile više od svoje funkcionalnosti. A kako su se mijenjale kroz povijest i što su sve simbolizirale, saznajte u besprijekorno pripremljenoj knjizi kustosica Lucy Johnston i Linde Woolley koje su istražile i predstavile mnoge elegantne, hrabre, zavodljive i nezaboravne primjerke cipela kroz povijest.

TORBICE

Prve torbice pojavile su se u šesnaestom stoljeću i prošle su dug put od rukom izvezenih vrećica, preko funkcionalnih modnih dodataka sve do današnjih it-modela odražavajući potrebe i želje žena kroz povijest. Kustosica Claire Wilcox istražila je bogatu V&A arhivu torbica i pripremila fascinantan katalog omiljenih modnih dodataka od skromnih početaka sve do današnjih skupocjenih modela.

PRSTENJE

Prsten je moćan modni dodatak koji oduvijek simbolizira ljubav, vjernost ili vjeru. A kako su se mijenjali dizajn i simbolika prstena od Srednjeg vijeka do danas, istražila je kustosica Rachel Church u bogato ilustriranoj knjižici u kojoj su predstavljeni mnogi skupocjeni komadi proteklih stoljeća, sve do inovativno dizajniranog nakita modernih draguljara.

Piše: Maja Karnik
Foto: Thames and Hudson

Pročitajte i...

Lipanjski Elle je stigao na kioske

A u njemu su odgovori na sva pitanja koja trenutno intrigiraju ljubitelje mode: kako je pandemija utjecala na taj biznis, što budućnost donosi fashion branši i, naravno, što ćemo nositi ovog ljeta. U novom broju čeka vas pregršt odličnih priča i ekskluzivnih intervjua, hit trendovi sezone, modni editorijali koji “mirišu” na more te učinkoviti beauty trikovi za osvježen i pomlađen izgled. Modni imperativ glasi: seksi minimalizam!

Očajavate pred ormarom jer nemate što za odjenuti? Imamo formulu koja pali svaki put!

Back to basics: crno-bijeli celebrity outifiti koje ćemo pokušati kopirati

5 razloga zašto mrzim online shopping

Na netu sam pronašla fantastičnu jarkožutu haljinu, kao stvorenu za preplanuli ten i vruće ljetne večeri. Očarano sam promatrala fotografiju tamnoputog modela u toj boho ljepotici ukrašenoj ženstvenim voluminoznim volanima i prst je sam poletio prema „kupi“. Danas je stigla. Izgledam kao jeftina kremšnita.

▲ Povratak na vrh