5 najčešćih grešaka vašeg novogodišnjeg plana zdrave prehrane

29.12.2014.

U čemu svi griješimo kada donosimo i provodimo plan dijete i zdrave prehrane?

Imate krajnji cilj, ali nemate pravila igre koje će vas dovesti do… cilja!

Loš plan dijete i održavanja zdrave prehrane, koji bi vas trebao dovesti do bolje figure, ali i zdravlja, može se vidjeti miljama daleko. Naime, režimi su prečesto općeniti te nemaju jasno definirana pravila ponašanja. A to automatski dovodi do neuspjeha, jer kao što već to dobro znate, sve je relativno – pa tako i vaš plan prehrane kojeg u potpunosti trebate prilagoditi sebi, svojem načinu života, posavjetovati se sa stručnjakom te krenuti iz dana u dan u nove “pobjede”.

Kada hrana ima predznak – free, znate da postoji neka caka

Gluten-free, dairy-free, sugar-free, carb-free, meat-free neke su od oznaka na proizvodima s kojima se susrećemo na dnevnoj bazi. A kada se na koncu odlučimo za ovaj tip namirnica, osjećamo se kao da se zakidamo za određeno iskustvo. Nemojte se fokusirati na takve namirnice, već radije udvostručite unos onih dobrih, zelenih i zdravih te si tu i tamo priuštite malo čokalade ili slasticu po želji kako ne biste mislili da proživljavate torturu života.

Vaš plan je suviše složen

Počnite s malim koracima i uvijek igrajte na kartu jednostavnosti. Velike i pompozne riječi, kao i grandiozni ciljevi, neka ostanu iza vas u novoj godini kada ćete istraživati nove granice svog jelovnika zbog poboljšavanja izgleda, ali i zdravlja. Uostalom, ne možete pretrčati maraton ako prije toga ne otrčite barem neki kraći sprint.

Nitko vas ne drži odgovornima

Ako nikome niste rekli za svoje planove, nitko vam neće moći prigovoriti nedostatak entuzijazma, ali i odgovornosti kada je riječ o pridržavanju planova. Obavijestite najbolju prijateljicu, dečka ili roditelja i neka vas oni, tu i tamo u trenucima slabosti, podsjete na kranji cilj.

Sami ste sebi najžešći kritičar

Kada bi vas najbolja prijateljica nazvala i rekla kako je upravo pojela Big Mac meni, biste li joj nabijala osjećaj krivice ili umirili savjetom “ma sve je to u redu, bit će bolje, nisi ništa uprskala”? Svi znamo odgovor. Budite takvi i prema sebi. Život je prekratak kako biste brojali kalorije, uživajte u svakom trenutku, ali s mjerom i opustite se…

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Vikend dijeta: što trebate znati o načinu prehrane 5:2?

Svi detalji tehnike koja jamči stabilan i vidljiv rezultat

Jeste li čuli za 16:8 dijetu?

Dijeta se sastoji od svakodnevnog posta i umjerenog uživanja u hrani

Pet namirnica za čvrste i lijepe snove

Ono što jedemo direktno određuje kvalitetu našeg sna, a ove namirnice će omogućiti da se dobro naspavate

Kim Kardashian ponosno prošetala novu frizuru i isklesanu liniju

Stroga dijeta i vježbanje su ostavili željeni trag na tijelu popularne starlete

▲ Povratak na vrh