Gazpacho: savršen ljetni recept

gazpacho
15.06.2015.

Tradicionalna španjolska juha savršeno je osvježenje na visokim temperaturama

Gazpacho je jedno od najpoznatijih španjolskih jela. Ova gusta juha od rajčica servira se isključivo hladna zbog čega se najviše konzumira ljeti.

Uvježbajte recept sad i garantiramo da ćete mu se vraćati cijelo ljeto!

Potrebno vam je:
-0,5 kg zrelih rajčica
-2 deblje kriške jučerašnjeg kruha
-1 krastavac srednje veličine
-1 luk kozjak (ljutika)
-1-2 režnja češnjaka
-2 žlice sherryja
-1/4 šalice djevičanskog maslinovog ulja
-sol i papar

gazpacho

Ovo jelo omiljeno je na jugu Španjolske gdje temperature ljeti znaju doći i do 40°C

Priprema:

1. Pripremite sastojke: Izrežite rajčice na četvrtine i uklonite peteljke. Kruh potrgajte na veće komade. Krastavac, kozjak i češnjak ogulite i krupno nasjeckajte. Dio povrća odvojite za ukrašavanje gotovog jela.

2. Pomiješajte rajčice i kruh: Sve komade kruha stavite u zdjelu vašeg blendera. Rajčice iscijedite preko kruha i tek ih potom ubacite unutra. Ostavite 20 minuta da kruh upije sok rajčica i omekša.

3. Napravite gazpacho: Miksajte kruh i rajčice dok se ne pretvore u gustu kašu. Dodajte krastavce, luk kozjak, češnjak, sherry i pola žličice soli. Miksajte dok smjesa ne postane tekuća.

4. Umiješajte maslinovo ulje: Dok je blender još upaljen, dodajte maslinovo ulje kako bi se što bolje emulgiralo s juhom.

5. Kušajte i začinite: Kušajte juhu. Po ukusu dodajte soli i sherryja. Ako želite rijeđu juhu, dodajte i malo vode.

6. Ohladite juhu: Juhu premjestite u frižider dok se sasvim ne ohladi. Ova juha često je ukusnija idući dan, nakon što se svi sastojci lijepo sljube. Servirajte ukrašeno s nasjeckanim povrćem i svježim začinima.

¡Buen provecho!

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

10 jednostavnih trikova koji će vam pomoći u kuhinji

Internet je preplavljen popisima i videima kako si olakšati život koristeći stvari koje većina nas ima u kući, ali nisu svi baš od pomoći

Moćni patlidžan: 4 fantastična recepta uz koja će vam se činiti da ulazite u kulinarski raj

Iz njegove nutritivne vrijednosti dolaze izvrsna ljekovita svojstva, a iz kuharice “Obilje” slavnog londonskog chefa Yotama Ottolenghija sjajni recepti s ovim povrćem u glavnoj ulozi

Vrijeme je da na jelovnik vratimo hranjivu bundevu

Prehrana sezonskim voćem i povrćem ključ je dobrog zdravlja

Kulinarska i lifestyle inspiracija: Mimi Thorisson

Food blogerica i autorica kuharica čiji nam Instagram profil redovito izmami: "Wow!"

Doručak u čaši sa - cimetom

Cimet: okus za niske temperature

Najnoviji gastro hit na Instagramu: Art Focaccia

Ukusna plosnata pogača prelivena maslinovim uljem i začinima, složit ćete se, baš i nije fotogenična. No, uz nekoliko vlati vlasca i cherry rajčica pretvara se u pravo malo umjetničko djelo

▲ Povratak na vrh