Jedina tri sastojka koje naša koža zaista treba u beauty rutini

21.03.2021.

Stručnjaci ih nazivaju «the big three» kozmetike

Ne moramo vam ponavljati poznati refren o tome kako je svaka koža drugačija i već znamo da se svako malo pojavi informacija o najnovijem i «jedinom bitnom» sastojku za njegu kožu da bi ga nakon nekog vremena na tronu zamijenio – neki drugi. Kada je riječ o njezi kože, lako se izgubimo u moru mogućnosti, pokušavajući pratiti u stopu rutine ljepotica za koje je genetika vjerojatno napravila više nego svih osamdeset i šest koraka večernjeg beauty rituala. Međutim, dermatologinja, beauty influencerica i autorica knjige The Skincare Bible Anjali Mahto tvrdi da nam u njezi kože formula treba biti znatno jednostavnije: «Manje je više. Složene rutine za njegu kože i miješanje nekolicine aktivnih sastojaka može dovesti do iritacije. Same možete uspostaviti vlastitu pojednostavljenu rutinu ako mudro izaberete preparate za njegu kože.»

Ukratko? «Baza svake dobre rutine mora uključivati serum s antioksidanskima i kremu za sunce ujutro te proizvod s retinolom navečer.»

  1. Antioksidans ili vitamin c

Vitamin C vjerojatno je najpoznatiji od vitamina, a vežemo ga prije svega za imunitet i šumeće tablete koje bi nam baka uvalila kad bismo kao male pred njom kihnule. U međuvremenu su nas možda zaveli neki više egzotični vitamini, međutim, vitamin C s razlogom drži svoj status: «Vitamin C igra niz uloga pored toga što je antioksidans; posvjetljava kožu, ima protuupalno djelovanje te je važan za sintezu kolagena koji koži osnažuje strukturu,» kaže Mahto. Ali budite pažljive – vitamin C može biti vrlo snažnog učinka i u nekim formulama može uzrokovati da se osjetljiva koža upali. Ako primijetite negativne učinke, prekinite korištenje preparata i nađite neki nježniji za svoju kožu.

  1. Retinol

S vremenom se retinol nametnuo kao jedan od najpoželjnijih sastojaka kozmetike i sada se čini da je posvuda: «Retinol (vitamin A) odličan je za ujednačavanje kože, za velike pore, grube teksture, bore, kožu bez sjaja te začepljene pore.» No prije nego što se raspojasate, s retinolom je silno važno da budete pažljive jer može biti agresivan ako šokirate kožu njime odjednom. Preporuča se da retinol počnete koristiti jednom tjedno navečer te povećavate dozu postepeno svakih nekoliko tjedana kako bi se koža navikla na njega. Ako tek počinjete uvoditi retinol u svoju rutinu, izaberite nježniju varijantu preparata da ne dođe do neželjenog kontraefekta.

  1. SPF

Da trebamo zaštititi kožu od sunca također nije nova vijest i SPF bi trebao biti dio naše rutine svaki dan, ne samo kad idemo na plažu. Prije nego što zakolutate očima jer vam masne kreme idu na živce, osobito kad udare vrućine i počnu vam se cijediti niz lice, pronađite preparate koji koriste SPF a nisu klasične kreme za sunce s kojima se trackamo prije kupanja, izbor je ovih dana ogroman te čak velik broj pudera i podloga ima ugrađeni faktor tako da nemate izgovora…

Piše: Ana Fazekaš

Fotografija: Instagram

Pročitajte i...

Naša koža je veliki emotivac

Sigurno ste primijetili da se intenzivna i promjenjiva raspoloženja odražavaju na epidermi, što su fenomeni koje istražuju psihodermatologija i neurokozmetika

Pripremite kožu za sunce s dva nova proizvoda koji je štite, njeguju i - štede vaše vrijeme

Olival Professional predstavlja dva nova SPF proizvoda koja možete koristiti svih 365 dana u godini

foreo

Ove godine za Majčin dan svojoj mami poklonite dar – vremena

Premda ne možemo vratiti vrijeme i reći svojim majkama da idu mirno na spavanje jer će sve biti ok, ovim poklonima možemo poništiti učinak besanih noći i dana ispunjenih brigom

Nešto biste gricnuli?

U slučaju krize, samo recite ne klasičnim napastima. Pomladite se i na zdrav način utažite glad šakom svježeg ili sušenog voća

eucerin

Eucerin AtopiControl pruža učinkovitu njegu od prvog dana

Koža je naš najveći organ i najuočljiviji pokazatelj zdravlja. Stanje naše kože utječe na naše mišljenje o sebi i na dojam drugih ljudi o nama. Zato problemi s kožom osim fizičkih simptoma često izazivaju i psihičke simptome, a roditeljima je posebno teško kada njihovo dijete pokazuje simptome istog stanja kože.

Nova formula Lancôme kreme za područje oko očiju štiti od onečišćenja i posvjetljuje tamne krugove

U današnjem svijetu kada je nošenje maske postalo neizbježan dio naše svakodnevne rutine, kao vidljivi dio lica, naše oči dolaze do posebnog izražaja. Dio lica koji iskazuje našu snagu i emocije, također je nježan i osjetljiv.

▲ Povratak na vrh