Kako izbjeći i tretirati maskne, boljku novog normalnog?

27.12.2020.

Stručni savjeti za rješavanje sve češćeg beauty problema

Nema se smisla zavaravati, zaštitne maske su sada dio naše svakodnevice i čini se da će još neko vrijeme biti. I dok pokušavamo stvar pogledati s pozitivne strane i prigrliti ovaj novi “modni dodatak”, važno je pozabaviti se i jednom vrlo neugodnom nuspojavom svakodnevnog i dugotrajnog nošenja maske, tzv. masknama.

Maskne su bolne akne koje nastaju na području brade, obraza i nosa, najčešće kao posljedica slabijeg “disanja kože” pod maskom. Iako mogu biti neugodne, nikako nisu dovoljno dobar razlog da usred pandemije odbacimo zaštitu, stoga donosimo nekoliko savjeta kako ih izbjeći i u najgorem slučaju- tretirati prema uputama dermatologice Anne Chien s prestižnog medicinskog učilišta Johns Hopkins. Za početak je bitno istaknuti da su masknama skloniji ljudi s kožnim problemima poput rozaceje, atopičnog dermatitisa, akni i raznih alergija pa ako spadate u tu skupinu, obratite posebnu pažnju na sljedeće savjete.

Maske su danas dostupne na svakom uglu, no nije baš potpuno svejedno koju ćete koristiti. Pod svaku cijenu izbjegavajte one sintetičke, a ako koristite pamučne, preporuka je da ih perete nježnim deterdžentima jer oni jači mogu uzrokovati svrbež, crvenilo i osipe.
Isto tako treba imati na umu da su mnoge komercijalne maske u svrhu dezinfekcije tretirane formaldehidom pa takve obvezno izbjegavajte ako ste alergirčni na tu kemikaliju.

Važno je svoje višekratne maske održavati čistima jer ulja koja luči naša koža, slina i znoj koji se nakupljaju na maskama mogu biti glavni krivci za pojavu maskni.

Ako ste se već susrele s masknama, koristite nježne sapune i vodu za čišćenje lica (ništa s mirisima ili antibakterijsko), a noću nanesite neku nježniju kremu za hidrataciju. Za vrijeme nošenja maske važno je stvoriti barijeru između kože i materijala, stoga se preporuča korištenje petrolejskih masti poput Vazelina ili krema s cinkovim oksidom. Budući da nam nitko ionako ne vidi donji dio lica, nije loša ideja odreći se dekorativne kozmetike na području koje pokriva maska i time spriječiti začepljivanje pora.


Piše: Lana Harjaček
Fotografije: Instagram oliviapalermo

Pročitajte i...

Skin burn-out

U silnoj želji da učinimo sve za zdravlje svoje kože, skloni smo mukotrpnim metodama njege i uljepšavanja čiji je učinak upitan, a rezultat katkad potpuno suprotan očekivanom

Prirodni sastojci koji izbjeljuju zube

Voljeli biste imati blještave bijele zube, a zazirete od skupih stomatoloških intervencija? U vašim kuhinjskim ormarićima zasigurno se krije neki od prirodnih izbjeljivača koji će vam pomoći u toj misiji. 

Izgledajte bolje, ne mlađe (ok, možda samo malo mlađe)

Nema tog pudera koji može savršeno prekriti tragove stresa, godina i nezdravog načina života. No uz usvajanje nekih kvalitetnijih navika i pravilnu njegu kože, možete svom licu (i životu) vratiti stari sjaj

Uz ove savjete recite bye bye ispucalim vrhovima

S ovim trikovima bit ćete korak bliže dugoj i njegovanoj kosi

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Put do otkrivanja optimalne beauty rutine nikad nije bio lakši

Sanjate o personaliziranim uputama koje će vam otkriti točno koje proizvode morate uvrstiti u svoju beauty rutinu? Stručnjaci iz Farmacije imaju savršeno rješenje za vas.

▲ Povratak na vrh