Kako izbjeći i tretirati maskne, boljku novog normalnog?

08.09.2020.

Stručni savjeti za rješavanje sve češćeg beauty problema

Nema se smisla zavaravati, zaštitne maske su sada dio naše svakodnevice i čini se da će još neko vrijeme biti. I dok pokušavamo stvar pogledati s pozitivne strane i prigrliti ovaj novi “modni dodatak”, važno je pozabaviti se i jednom vrlo neugodnom nuspojavom svakodnevnog i dugotrajnog nošenja maske, tzv. masknama.

Maskne su bolne akne koje nastaju na području brade, obraza i nosa, najčešće kao posljedica slabijeg “disanja kože” pod maskom. Iako mogu biti stravično neugodne, nikako nisu dovoljno dobar razlog da usred pandemije odbacimo zaštitu, stoga donosimo nekoliko savjeta kako ih izbjeći i u najgorem slučaju- tretirati prema uputama dermatologice Anne Chien s prestižnog medicinskog učilišta Johns Hopkins. Za početak je bitno istaknuti da su masknama skloniji ljudi s kožnim problemima poput rozaceje, atopičnog dermatitisa, akni i raznih alergija pa ako spadate u tu skupinu, obratite posebnu pažnju na sljedeće savjete.


Maske su danas dostupne na svakom uglu, no nije baš potpuno svejedno koju ćete koristiti. Pod svaku cijenu izbjegavajte one sintetičke, a ako koristite pamučne, preporuka je da ih perete nježnim deterdžentima jer oni jači mogu uzrokovati svrbež, crvenilo i osipe.
Isto tako treba imati na umu da su mnoge komercijalne maske u svrhu dezinfekcije tretirane formaldehidom pa takve obvezno izbjegavajte ako ste alergirčni na tu kemikaliju.

Važno je svoje višekratne maske održavati čistima jer ulja koja luči naša koža, slina i znoj koji se nakupljaju na maskama mogu biti glavni krivci za pojavu maskni.

Ako ste se već susrele s masknama, koristite nježne sapune i vodu za čišćenje lica (ništa s mirisima ili antibakterijsko), a noću nanesite neku nježniju kremu za hidrataciju. Za vrijeme nošenja maske važno je stvoriti barijeru između kože i materijala, stoga se preporuča korištenje petrolejskih masti poput Vazelina ili krema s cinkovim oksidom. Budući da nam nitko ionako ne vidi donji dio lica, nije loša ideja odreći se dekorativne kozmetike na području koje pokriva maska i time spriječiti začepljivanje pora.


Piše: Lana Harjaček
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Put do otkrivanja optimalne beauty rutine nikad nije bio lakši

Sanjate o personaliziranim uputama koje će vam otkriti točno koje proizvode morate uvrstiti u svoju beauty rutinu? Stručnjaci iz Farmacije imaju savršeno rješenje za vas.

10 najgorih beauty savjeta ikad!

Ove savjete nikad nemojte poslušati

Izgledajte bolje, ne mlađe (ok, možda samo malo mlađe)

Nema tog pudera koji može savršeno prekriti tragove stresa, godina i nezdravog načina života. No uz usvajanje nekih kvalitetnijih navika i pravilnu njegu kože, možete svom licu (i životu) vratiti stari sjaj

Uz ove savjete recite bye bye ispucalim vrhovima

S ovim trikovima bit ćete korak bliže dugoj i njegovanoj kosi

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

▲ Povratak na vrh