Možemo li se riješiti strija?

14.04.2021.

I trebamo li uopće?

Prve strije dobila sam još u pubertetu. Iako sam ostala među nižima u generaciji, nagli rast jednog je ljeta (u visinu i širinu) uzrokovao je pojavu strija. Tada su me dosta uzrujavale, osobito kada bih ljeti prakticirala prženje na suncu, što ih je na potamnjeloj koži činilo vidljivijima. No smetale su samo mene, nitko drugi ih nije primjećivao ili barem to nije spomenuo i nitko nije imao reakciju poput Kim K kad je ugledala striju na Kourtneyinom trbuhu: ‘To mi je najveći strah u životu! Mogla bih zaplakati!’

Strije definitivno nisu nešto vrijedno suza. One nastaju uslijed naglog rastezanja ili stezanja kože, dok rastemo, kod naglog debljanja ili mršavljenja, naglog nastanka mišića uslijed vježbanja, ugradnje implantanata ili u trudnoći. Njihov intenzitet ovisi o različitim faktorima – od genetike do razine stresa na kožu, a utjecati može i razina hormona kortizola koji može oslabiti elastičnost kože.

Kako bismo spriječili nastanak strija, stručnjaci preporučaju zdravu i uravnoteženu prehranu, izbjegavanje naglog gubitka ili dobivanje na težini i redovitu hidrataciju kože. Kreme s vitaminima E, C i A, ceramidima i prirodnim uljima shea i jojobe mogu pomoći u sprečavanju strija, ali nisu garancija.

Jednom kada ih dobijemo, nemoguće ih se riješiti, ali možemo smanjiti njihovu vidljivost. Tada na scenu stupa tehnologija: laserski tretmani, mikrodermoabrazija, ultrazvuk, radiofrekvencije i kemijski pilinzi artiljerija su kojom se možemo pokušati boriti sa strijama.

No moramo li uopće? Na kraju dana, bitno je osjećati se dobro u svojoj koži. Nekima će možda pomoći tretmani, a neke će s ponosom nositi svoje ‘prugice’ kao vidljivi podsjetnik da se naše tijelo, kao i mi, mijenja s vremenom i to je sasvim ok.

Piše: Kristina Stakor

Pročitajte i...

Manje poznati saveznik preplanule kože

Iako se toliko često ne spominje kad je o prirodnoj zaštiti od sunca riječ, rižino ulje djelotvorno štiti kožu od štetnog djelovanja ultraljubičastih zraka

Ponovimo još jednom pravi redoslijed nanošenja skincare proizvoda

Kad se radi o njezi kože, maksimalni učinak će proizvodi imati upravo ako ih nanosimo - po redu

Lana Jurčević poklanja besplatna ljetovanja, kozmetiku, shoppinge i kozmetičke usluge u vrijednosti od 25 000 kn!

Povodom svog trećeg rođendana, Lana i La PIEL tim su pripremili brojna iznenađenja

Kako koristiti valjak od žada

Drevno kinesko pomagalo omiljeni je suvremeni alat za njegu kože

FOREO slavi osmi rođendan s nevjerojatnim iznenađenjima!

Najbrže rastući beauty brend na svijetu slavi osam uspješnih godina s odličnim ponudama

bronzer

Čemu služe bronzeri?

Zrake sunca iz kutijice

▲ Povratak na vrh