Možemo li se riješiti strija?

14.04.2021.

I trebamo li uopće?

Prve strije dobila sam još u pubertetu. Iako sam ostala među nižima u generaciji, nagli rast jednog je ljeta (u visinu i širinu) uzrokovao je pojavu strija. Tada su me dosta uzrujavale, osobito kada bih ljeti prakticirala prženje na suncu, što ih je na potamnjeloj koži činilo vidljivijima. No smetale su samo mene, nitko drugi ih nije primjećivao ili barem to nije spomenuo i nitko nije imao reakciju poput Kim K kad je ugledala striju na Kourtneyinom trbuhu: ‘To mi je najveći strah u životu! Mogla bih zaplakati!’

Strije definitivno nisu nešto vrijedno suza. One nastaju uslijed naglog rastezanja ili stezanja kože, dok rastemo, kod naglog debljanja ili mršavljenja, naglog nastanka mišića uslijed vježbanja, ugradnje implantanata ili u trudnoći. Njihov intenzitet ovisi o različitim faktorima – od genetike do razine stresa na kožu, a utjecati može i razina hormona kortizola koji može oslabiti elastičnost kože.

Kako bismo spriječili nastanak strija, stručnjaci preporučaju zdravu i uravnoteženu prehranu, izbjegavanje naglog gubitka ili dobivanje na težini i redovitu hidrataciju kože. Kreme s vitaminima E, C i A, ceramidima i prirodnim uljima shea i jojobe mogu pomoći u sprečavanju strija, ali nisu garancija.

Jednom kada ih dobijemo, nemoguće ih se riješiti, ali možemo smanjiti njihovu vidljivost. Tada na scenu stupa tehnologija: laserski tretmani, mikrodermoabrazija, ultrazvuk, radiofrekvencije i kemijski pilinzi artiljerija su kojom se možemo pokušati boriti sa strijama.

No moramo li uopće? Na kraju dana, bitno je osjećati se dobro u svojoj koži. Nekima će možda pomoći tretmani, a neke će s ponosom nositi svoje ‘prugice’ kao vidljivi podsjetnik da se naše tijelo, kao i mi, mijenja s vremenom i to je sasvim ok.

Piše: Kristina Stakor

Pročitajte i...

Naša koža je veliki emotivac

Sigurno ste primijetili da se intenzivna i promjenjiva raspoloženja odražavaju na epidermi, što su fenomeni koje istražuju psihodermatologija i neurokozmetika

Pripremite kožu za sunce s dva nova proizvoda koji je štite, njeguju i - štede vaše vrijeme

Olival Professional predstavlja dva nova SPF proizvoda koja možete koristiti svih 365 dana u godini

foreo

Ove godine za Majčin dan svojoj mami poklonite dar – vremena

Premda ne možemo vratiti vrijeme i reći svojim majkama da idu mirno na spavanje jer će sve biti ok, ovim poklonima možemo poništiti učinak besanih noći i dana ispunjenih brigom

eucerin

Eucerin AtopiControl pruža učinkovitu njegu od prvog dana

Koža je naš najveći organ i najuočljiviji pokazatelj zdravlja. Stanje naše kože utječe na naše mišljenje o sebi i na dojam drugih ljudi o nama. Zato problemi s kožom osim fizičkih simptoma često izazivaju i psihičke simptome, a roditeljima je posebno teško kada njihovo dijete pokazuje simptome istog stanja kože.

Nova formula Lancôme kreme za područje oko očiju štiti od onečišćenja i posvjetljuje tamne krugove

U današnjem svijetu kada je nošenje maske postalo neizbježan dio naše svakodnevne rutine, kao vidljivi dio lica, naše oči dolaze do posebnog izražaja. Dio lica koji iskazuje našu snagu i emocije, također je nježan i osjetljiv.

Revolucionarni proizvodi za borbu sa strijama i hiperpigmentacijskim mrljama

Dva vrhunska DermEden proizvoda koji će izbrisati neželjene tragove s kože

▲ Povratak na vrh