Koliki je zapravo rok trajanja šminke?

20.08.2020.

Kladimo se da ste svoju maskaru trebali već odavno zamijeniti....

Obraćate li zapravo pažnju na one kriptične sličice na pakiranjima šminke s oznakama poput 3M ili 6M, ili šminku bacate onako otprilike, kad ju potrošite ili kad se posuši?
S obzirom da “stara” šminka može postati leglo gljivica i bakterija koje, vjerujte nam, nikako ne želite na svom licu, trebali bismo ipak malo ozbiljnije shvatiti oznake roka trajanja. Ako vam je teško u glavi voditi evidenciju kad ste neki proizvod otvorili, predlažemo da oformite mali kozmetički dnevnik u kojem ćete bilježiti takve informacije. Osim što će vam pomoći da izbjegnete ružne posljedice dotrajale kozmetike, vjerojatno ćete i kupovati manje. Ljepša koža, deblji novčanik, više mjesta u kupaonici, svi sretni.

Ako ste imalo kao i mi, sigurno se po vašim kupaonskim ladicama kriju neki pradavni ruževi, a ako vas je strah uopće početi računati kad ste ga kupili, ni ne morate, samo ga bacite u smeće zajedno s opravdanjima “ali skupo sam ga platila” i “ali ta mi boja tako dobro stoji”. Biste li skupi francuski sir čuvali godinama nakon što se pokvario? Eto vidite. Slijedi mali odokativni vodič koliko traje koja šminka, i da, vrijeme je za veliko čišćenje.

Maskara: 3-6 mjeseci

Olovka za oči: 1 godina

Tuš za oči: 6 mjeseci

Ruž: 2 godine

Sjenilo i rumenilo: 1-2 godine

Tekući puder s pumpicom: 1-2 godine

Piše: Lana Harjaček

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

5 ELLE Beauty minuta: TyLynn Nguyen

Porazgovarali smo s američkom dizajnericom i minimalističkom modnom ikonom o beauty temama!

Kako pravilno započeti dan?

Doručak je s razlogom najbitniji obrok u danu

Mrštite li se dok ovo čitate?

Ukoliko se čitajući ovaj članak mrštite ili škiljite ili čak nesvjesno imate stisnutu čeljust, pokušajte se opustiti i nastavite čitati. Jer nesvjesne radnje i grimase koje izvodimo tijekom dana dok gledamo u ekran, bilo da se radi o računalu ili mobitelu mogu utjecati na starenje kože.

Kako ruž zadržati na usnicama dok nosimo masku

"Novo normalno" izazov je na svim poljima, uključujući i makeup.

▲ Povratak na vrh