Provjerite trebate li baciti cijeli neseser: Koliki je zapravo rok trajanja šminke?

18.09.2021.

Kladimo se da ste svoju maskaru trebali već odavno zamijeniti....

Obraćate li zapravo pažnju na one kriptične sličice na pakiranjima šminke s oznakama poput 3M ili 6M, ili šminku bacate onako otprilike, kad ju potrošite ili kad se posuši?
S obzirom da “stara” šminka može postati leglo gljivica i bakterija koje, vjerujte nam, nikako ne želite na svom licu, trebali bismo ipak malo ozbiljnije shvatiti oznake roka trajanja. Ako vam je teško u glavi voditi evidenciju kad ste neki proizvod otvorili, predlažemo da oformite mali kozmetički dnevnik u kojem ćete bilježiti takve informacije. Osim što će vam pomoći da izbjegnete ružne posljedice dotrajale kozmetike, vjerojatno ćete i kupovati manje. Ljepša koža, deblji novčanik, više mjesta u kupaonici, svi sretni.

Ako ste imalo kao i mi, sigurno se po vašim kupaonskim ladicama kriju neki pradavni ruževi, a ako vas je strah uopće početi računati kad ste ga kupili, ni ne morate, samo ga bacite u smeće zajedno s opravdanjima “ali skupo sam ga platila” i “ali ta mi boja tako dobro stoji”. Biste li skupi francuski sir čuvali godinama nakon što se pokvario? Eto vidite. Slijedi mali odokativni vodič koliko traje koja šminka – i da – vrijeme je za veliko čišćenje.

Maskara: 3-6 mjeseci

Olovka za oči: 1 godina

Tuš za oči: 6 mjeseci

Ruž: 2 godine

Sjenilo i rumenilo: 1-2 godine

Tekući puder s pumpicom: 1-2 godine

Piše: Lana Harjaček

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Ovi neočekivani razlozi mogli bi biti uzrok bolova u leđima

Znamo da je bol u leđima globalni zdravstveni problem i najčešći razlog izostanka s posla, ali zbog toga nam nije ništa lakše kad nas ukliješti. Kako to izbjeći?

7 navika koje vas čine starijom nego što jeste

Savjeti za zdraviji i mlađi izgled

Kako zadržati makeup na licu kad se 'topimo'

5 trikova koji će pomoći vaš look održati svježim usprkos visokim temperaturama

Naša koža je veliki emotivac

Sigurno ste primijetili da se intenzivna i promjenjiva raspoloženja odražavaju na epidermi, što su fenomeni koje istražuju psihodermatologija i neurokozmetika

Kako pravilno započeti dan?

Doručak je s razlogom najbitniji obrok u danu

▲ Povratak na vrh