Što je novo u svijetu niche parfema?

Gorilla Perfumes Lush
02.05.2013.

Jednu od najpreciznijih definicija za niche parfeme pročitao sam u Lushovoj brošuri u povodu lansiranja nove linije Gorilla Perfumes: „Unikatna alternativa tradicionalnim parfemima za masovno tržište.” Niche parfemi namijenjeni su svima koji odbijaju mirisati “kao bilo tko, na bilo kaj”, kako voli reći jedna opsesivna nišomanka.

Taj kolačić parfemske industrije polako ali sigurno postaje sve veći kolač. U Zagrebu već sad postoje tri oaze niche parfimistike: prvi je bio Victor Koncept, zatim je stigao iznimno opremljeni Institut Parfumeur Flores, a nedavno je otvorena i Lana Exclusive, apendiks u najstarijoj parfumeriji na tlu bivše Juge s novim, probranim brendovima, kao što su Histoires de Parfums ili Nu_Be.

Hrvatice i Hrvati sve jasnije prepoznaju čari niche parfema, i to s pravom, jer proljeće 2013. u toj ekskluzivnoj niši miriše sjajno.

L’Artisan Parfumeur najavljuje Calignu, čije ime na provansalskom znači hofirati. I točno to će vam učiniti kada ga prvi put osjetite: zavodit će vas smokvom i marmeladom od jasmina, optočenima herbarijem od kadulje, tršlje i ostalim provansalskim travama. Sigurno će se svidjeti obožavateljima Diptyqueove smokve.

First entry dolazi iz jedne od najpoznatijih njujorških niche parfumerija, toliko poznate da je zaslužila i svoj parfem. Aedes de Venustas (lat. hram ljepote) „zaštitni“ je  miris brenda i kreacija Bertranda Duchaufoura, jednog od najtraženijih nosova današnjice, koji je atmosferu, dekor i duh te mitske parfumerije uspio pretočiti u flakon.

Kreacije francuskog brenda Histoires de Parfums redovito su inspirirane ličnostima, trenucima i kultnim mjestima koja su obilježile povijest. Parfem Music Hall – Le Parfum odaje počast pariškoj koncertnoj dvorani Olympia. Kako miriše Olympia, mogu nam reći oni koji su tamo nastupali, od Edith Piaf i Beatlesa, preko Madonne i Lady Gage sve do naše Tereze. Ako je vjerovati parfemu, miriše kao zagrebački HNK: na stotine gospođa s finim vintage parfemima i reflektorima koji griju daske na pozornici, s mošusnim mirisom baršuna u ložama uz malo laka za kosu.

Za sve kojima navedeno zvuči previše „zapadno“ orijentirano, Serge Lutens ima novi parfem La Fille du Berlin (fran. kći Berlina) koji, iako inspiriran šarmom rodnoga grada Marlene Dietrich, miriše tradicionalno lutensovski orijentalno, sočno i mračno ali dopadljivo.

Za one napredne, kojima je sve ovo „bezveze“, tu su Lushevi Gorilla Perfumes, Volume 2, totalna indie alternativa.

Tekst: Ivo Parać
Foto: press

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh