Što zapravo sadrže kreme?

deklaracija
13.10.2013.

Znate li što se krije iza često nerazumljivih, sitnih slova na deklaracijama?

Aqua – porodica “voda”

Najčešće se odnosi na deioniziranu ili neutraliziranu vodu, ali može označavati i termalnu vodu bogatu solima i elementima u tragovima. Dobro je znati da voda čini oko 50% svake formule.

Dimetikon – porodica “masti”

Masti čine oko 30% formule. Neovisno o tome jesu li lagane ili hranjive, podrijetlo im može biti biljno (ulja, voskovi, biljne masti), mineralno (iz petrokemijske industrije) ili sintetičko (silikoni).

Slikone raspoznajemo po sufiksu -metikon (dimetikon, trimetikon, ciklometikon). Riječ je o silikonskim derivatima, a silikoni su u ovom slučaju izvor istinske ugode. Zahvaljujući -metikonima, tekstura kozmetičkih preparata je podatna pa se oni lako razmazuju.

Sve su to razlozi zbog kojih ih kozmetički stručnjaci obožavaju. Zašto nisu toliko omiljeni među ljubiteljima prirodne kozmetike? Nisu baš nešto biorazgradivi.

Glicerol – porodica “hidratanata”

Glicerol ili glicerin jedan je od najčešćih sastojaka kozmetičkih formula. Riječ je o alkoholnom derivatu ili poliolu koji na sebe može vezati vodu.

Kozmetička industrija koristi poliole kao svojevrsne “spremnike vode” za pojačano vlaženje kože. Čemu još služe ti “ovlaživači”? Fiksiraju vodu u koži i sprečavaju njezino isparavanje. Istu ulogu imaju sorbitol i ksilol, propilen glikol i butilen glikol.

Hijaluronska kiselina – porodica “aktivnih sastojaka”

Konačno, famozni aktivni sastojci o kojima ovisi učinkovitost svakog kozmetičkog preparata. Oni čine na prvi pogled neznatnih 2 do 3% svake formule. Samo pojedini serumi sadrže rekordnih 10% aktivnog sastojka, koji ne mora biti zastupljen u velikim količinama da bi djelovao. Recimo, dovoljno je manje od 1% hijaluronske kiseline da se potakne hidratacija kože zbog koje će lice izgledati mladenački napeto.

Neki od najpoželjnijih aktivnih sastojaka u anti-age preparatima su: salicilna kiselina (salicylic acid), sojini proteini (soy proteins), hijaluronska kiselina (hyaluronic acid), vitamin A (retinyl acetate), vitamin C (ascorbyl acid ili ascorbyl palmitate)…

Na deklaracijama prirodnih proizvoda naći ćete neke od sljedećih sastojaka: ekstrakt lista kestena (Castanea sativa), ulje mandarine (Citrus nobilis), esencijalno ulje badema (Prunus dulcis), maslinovo ulje (Olea europaea)…

Metilparaben – porodica “konzervansa”

Prefiks metil- odnosi se na parabene kratkog molekularnog lanca. Taj vam kemijski lingo vjerojatno ne znači mnogo, ali važno je znati da takvi parabeni nisu opasni za zdravlje. To se ne bi moglo reći za parabene dugog molekularnog lanca koji nose prefiks etil-, propil-… Oni nisu štetni samo za mikroorganizme koji bi mogli “pokvariti” neki proizvod, nego i za nas.

U jednom trenutku svi su parabeni (nepravedno) došli na zao glas pa su ih laboratoriji malo-pomalo počeli zamjenjivati drugim konzervansima koji sprečavaju razvoj mikroorganizama, poput fenoksietanola, natrij-benzoata,- bentila ili natrij-salicilata…

Ali bez parabena nije lako! Nijedan drugi konzervans nema tako dobar omjer učinkovitosti i tolerancije kao oni. Na primjer, visoke doze fenoksietanola mogu nadražiti oči.

Linalol – porodica “mirisa”

Od 2005. kozmetički brendovi moraju prijaviti svaki alergenski sastojak u svom preparatu. Za razliku od uvriježenog mišljenja, možemo biti alergični i na prirodna eterična ulja i mirisne spojeve dobivene iz biljaka, ne samo na sintetičke sastojke.

Neki od problematičnijih su limonen (okus “naranče”),  linalol (“cvjetni” miris), geraniol, kumarin, eugenol… ukupno 26 mirisnih tvari. Na njih bi trebali obratiti posebnu pažnju svi koji su skloni alergijama.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: press

Pročitajte i...

Radiofrekvencijom konzervirajte mladenačku ljepotu

Sve što trebate znati o najnovijem tretmanu pomlađivanja kože lica

14 odličnih anti-age dnevnih krema sa zaštitnim faktorom

Formule koje će zrelu kožu zaštititi od sunca i vanjskih utjecaja

15 učinkovitih anti-age seruma

Lijepa i mladolika koža u svakom trenu

Razmazite se luksuznim anti-age tretmanom

Nježna krema i moćni serum iz Eisenberga

Šest proizvoda s hijaluronskom kiselinom koje će vaše lice obožavati

Za hidrataciju, elastičnost kože i mladolik izgled

▲ Povratak na vrh