Poezija gorke naranče

29.07.2020.

Olivier Polge, kreator parfema za Chanel, otkriva tajne gorke naranče bigaradia

“Sviđa mi se ideja da parfem, nešto neopipljivo i nematerijalno, potječe od nečega konkretnog i stvarnog kao što su zemlja, cvijet i zanat”, Olivier Polge, kreator parfema za Chanel

Kada netko kaže Francuska rivijera, najprije pomislim na Grace Kelly kako azurnoplavim kabrioletom vijuga tamošnjim cesticama s Caryjem Grantom na suvozačkom sjedalu. To mi je možda najdraža scena u Hitchcockovu filma “Drž’te lopova”. No kada Olivieru Polgeu, kreatoru parfema za Chanel, kažete te dvije čarobne riječi, on vidi nešto potpuno drugo – bigaradier.

Porijeklom iz Indije i Kine, drvo gorke naranče ili bigaradier, kako ga zovu u parfemskoj struci, stablo je visoko pet do deset metara, guste krošnje koje obožava sunce. No za mene ima nešto poetično u gorkoj naranči. Naime, drvo gorke naranče možda je jedino u svijetu parfema od kojega se ništa ne baca, ali doslovno. Od ploda koji rodi u prosincu proizvode se kandirano voće, džem ili likeri, hladnim prešanjem nezrelih gorkih naranči dobiva se esencija koju zovu bigarade, a potkraj travnja ili početkom svibnja, kada cvjeta, od nježnih bijelih latica parnom destilacijom dobiva se apsolut cvijeta gorke naranče, poznatiji kao néroli. Naposljetku, od granja se nakon berbe destilacijom dobiva esencija poznatija kao petit grain.

Nakon što su je Arapi donijeli u Europu u 9. stoljeću, jug Francuske postao je novi dom gorke naranče. U mjestima kao što su Vallauris Golfe-Juan i Bar-sur-Loup Alpes-Maritimes, smještenima između Francuske rivijere i Alpa, zadruge proizvođača esencije gorke naranče već su 1904. godine osnovale kooperativu koju su nazvali Nérolium, a pedesetih godina prošlog stoljeća opskrbljivala je praktički cijeli svijet proizvodeći godišnje čak 400 tona te opojne esencije. Kako danas poljoprivreda na tom području slabi (u korist luksuznih nekretnina), godišnje se proizvede samo pet tona, ali kvaliteta se nije promijenila jer se uzgaja po istim načelima: bez kemijskog tretiranja, ručnim radom i s ljubavlju prema zanatu.

Chanel, kojemu esencija nerolija teče venama od 1921., kada je Gabrielle Chanel lansirala slavni N°5 koji sadrži note jasmina, majske ruže i upravo nerolija, već desetljećima kupuje gotovo  cijelu sve što proizvede kooperativa Nérolium.

“Sviđa mi se ideja da parfem, nešto neopipljivo i nematerijalno, potječe od nečega konkretnog i stvarnog kao što su zemlja, cvijet i zanat”, objašnjava mi Olivier Polge, kreator parfema za kuću Chanel, koja je ove godine pokrenula inicijativu održivog razvoja radi očuvanja ovoga jedinstvenog zanata, čime želi jamčiti održivost te rijetke baštine. Udruživši se s obitelji Mul, koja se smatra legendom u svijetu uzgajivača dragocjenih cvjetnih esencija, i kooperativom Nérolium, žele zaštititi, revitalizirati i vratiti važnost  stoljetnoj kulturi uzgoja gorke naranče. Chanel će tim projektom podržati svakog uzgajivača gorke naranče, ali i potaknuti podizanje novih plantaža na područjima Vallauris Golfe-Juan i Bar-sur-Loup – posadit će se 600 sadnica na 15.000 četvornih metara.

Chanel, obitelj Mul i kooperativa Nérolium obavezuju se na visoke standarde održivosti i društvene odgovornosti, želeći  kultiviranju gorke naranče dati novi elan, ojačati savoir-faire te solidarnošću i obostranim interesom potaknuti lokalnu ekonomiju. Cilj im je to prenijeti i sljedećoj generaciji.

Piše: Ivo Parać
Fotografije: Press

Pročitajte i...

Kako ovog ljeta izgledati poput prave Francuskinje?

Filmski festival u Cannesu je završio, ali vi možete cijelo ljeto izgledati kao da ste na Francuskoj rivijeri, otkrijte kako!

Budućnost make-upa

5 hrvatskih vizažista za okruglim stolom.

Moja mala zraka svjetlosti

Idealan poklon za blagdane!

Divne cvjetne tetovaže za romantične duše

Floralni motivi dominiraju tattoo trendovima

Najveća iznenađenja i popusti za Cyber Monday na jednom mjestu

FOREO za vas ima sjajnu ponudu i poklone za Cyber Monday 2020. godine!

Vraća li se u modu "The Rachel"?

Devedesete su zaživjele na svim modnim poljima, a među njima je i "it" frizura

▲ Povratak na vrh