Siesta – znak lijenosti ili najslađi odmor?

07.02.2021.

Siesta, nap, fjaka, popodnevni odmor, beauty sleep... Je li poželjno uvrstiti siestu u dnevni raspored ili se radi o znaku slabosti?

Odmalena sam ljubiteljica popodnevnog odmora, jedna od one rijetke i čudne djece koje tete u vrtiću nakon ručka nisu morale uopće nagovarati da se prestane igrati i ode odspavati. Tu sam naviku zadržala sve do odrasle dobi i njegujem još uvijek, ako raspored dopušta, na sveopće zgražanje okoline.

Siesta se često u zapadnjačkoj kapitalističkoj kulturi vidi kao znak lijenosti, dosade ili nezainteresiranosti za posao, no tradicionalno na Mediteranu ona nije ništa neobično – visoke ljetne temperature u kombinaciji s prirodnim umorom koji nastupa nakon ručka često zahtijevaju odmor, osobito ako osoba rano ustaje. Neka istraživanja navode da kratko drijemanje u poslijepodnevnim satima može dovesti do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, pretpostavlja se zbog odmora koji smanjuje razinu stresa.

I premda siesta ima mnoge benefite jer opušta i puni energijom u trenucima kada je ona najniža i kada su naša produktivnost i koncentracija vrlo slabe, duljina spavanja u poslijepodnevnim satima bi se trebala ograničiti na kraći vremenski period jer u protivnom može negativno utjecati na noćni san.

Siesta je odličan način kako nadoknaditi izgubljenu energiju poslijepodne kako biste se kasnije mogli kvalitetnije podružiti s članovima obitelji ili odraditi što vas još čeka u danu, no ukoliko osjećate konstantan umor, trebali biste se konzultirati s liječnikom jer to može ukazivati na hormonalne poremećaje ili depresiju.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

3 skrovite plaže na Visu za otočko stanje uma

Otkrijte sakrivene dragulje na jednom od naših najljepših otoka

Zbog ovih fotografija Kylie Jenner jedva čekamo ljeto

Kylie uživa na odmoru, a mi odbrojavamo dane do ljeta

Kako odmaraju naše omiljene zvijezde?

Potražili smo inspiraciju za odmor i ljetovanje na Instagram profilima naših omiljenih zvijezda

10 divnih dvoraca koje možete unajmiti za odmor

Ako želite sasvim drugačiji odmor u rustikalnom okruženju, razmislite o bukiranju dvorca

▲ Povratak na vrh