Koji je vaš tip gladi?

tipovi gladi
07.05.2015.

Maloprije ste jeli, ali opet biste nešto gricnuli? Lakše ćete se othrvati toj napasti ako doznajte koje vas osjetilo zavodi i zašto do toga dolazi

 Gladne oči

Ne možete odoljeti još jednoj štrudlici iako vam je trbuh pun i preklinje vas da ga prestanete zatrpavati. Evo što možete učiniti kako biste nahranili i svoj pogled:

  • bogato ukrasite trpezu i servirajte je kao da pripremate svečanu gozbu, čak i ako ste vi jedini uzvanik
  • umjesto zurenja u mobitel, televizor ili novine, prije i tijekom jela uživajte u izgledu hrane na svom tanjuru.

Gladan nos

Osjetilo njuha registrira desetke tisuća mirisa i omogućuje nam uživanje u hrani, što otkrijemo kad se prehladimo i zaključimo da je sve bezukusno. Umjesto da čekate prehladu, radije učinite sljedeće:

  • prije jela duboko udahnite mirise koji se šire s tanjura, baš kao što činite kad kušate vino, pa tijekom jela koncentrirano uživajte u aromi hrane
  • sljedeći put kad osjetite mirise koji vam se osobito sviđaju, poput arome vanilije, kakaa ili cimeta, osvijestite ih i razmislite na što vas asociraju, kakve vam emocije pobuđuju.

Gladna usta

Ova vrsta gladi izraženija je kod taktilnih tipova. Potreba za osjetom različitih tekstura varira ovisno o genetičkim, obiteljskim i kulturološkim faktorima. Zadovoljite taktilne senzacije svojih usta tako da:

  • istu namirnicu možete pripremiti na nekoliko načina, skuhati je, ispeći i ispržiti, kao što je to običaj u japanskoj kuhinji
  • kombinirajte na tanjuru ‘tapiseriju’ jela različitih tekstura, od kašaste i meke do hrskave i krute hrane.

Gladan trbuh

Osjećaj praznine, grčeve i kruljenje u želucu često tumačimo kao znak gladi. Naučite razlikovati prave znakove od ‘refleksnog’ osjećaja koji često tumačimo kao zadnji stupanj izgladnjelosti, a možda je riječ o osjećaju uzbuđenja ili tjeskobe, koji se znaju manifestirati u vidu grčeva u želucu.

  • gotovo svi jedemo prebrzo, zato usporite, dobro sažvačite svaki zalogaj i promatrajte kakve vam signale šalje probava
  • prije jela uvijek popijte nekoliko gutljaja vode jer žeđ nerijetko znamo zamijeniti s osjećajem gladi.

Gladno srce

Glad za svježim jagodama, kremastim kolačima kakvi se prodaju samo u jednoj slastičarnici u gradu ili čežnja za džemom kakav je spremala naša baka izraz je potrebe za ljubavlju i bliskošću. U ovom slučaju ne jedemo kako bismo popunili rupu u želucu, nego emocionalnu prazninu. Imamo potrebu da nahranimo naša srca i želju za intimnošću.

  • kad osjetite potrebu za utjehom u hrani poput ove, uzmite mali zalogaj i dugo uživajte u njegovu okusu
  • umjesto da se prepustite prejedanju, u trenucima krize radije nazovite nekoga tko vam je drag, uživajte u glazbi, prošećite… Ukratko, pronađite drugi način uživanja i utjehe.

Gladan duh

„Treba jesti tri mliječna proizvoda dnevno. Žutanjak je loš za zdravlje, baš kao i gluten…“ Problem gladnog duha nastaje u trenutku kad se naše prehrambene navike nađu u sukobu s novim „nutricionističkim otkrićima“ kojima nas stalno bombardiraju. Razapeti smo između onoga što bismo htjeli, ali prema najnovijoj dijeti ne bismo „smjeli“ jesti. Dok pokušavamo uspostavili „znanstvenu“ ravnotežu u svojim prehrambenim navikama, često zanemarujemo želje ovog tipa gladi i ne slušamo što nam organizam poručuje. Ne bi bilo loše da povremeno razmislimo o njegovim željama.

Foto: Profimedia
Tekst: Mihaela Batinić

Pročitajte i...

Početničke pogreške pri skidanju kilograma

Ako se želite vratiti u formu ovo su stvari na koje morate pripaziti

Pet lakih recepata za grickanje bez grižnje savjesti

Jedino što vam posljednjih tjedana osvjetljava život jest lampica frižidera?  Obožavate grickati uz tv usprkos grižnji savjesti koja paralelno gricka vas? A što da netko mahne čarobnim štapićem i – sva krivnja nestane?!

Pusti me, postim

Istina, kontrolirano i razumno apstiniranje od hrane ne zvuči seksi, još manje revolucionarno ili trendi, ali daje priliku probavi da se oporavi, a koži da postane čista i zablista

12 otkačenih Instagrama koji spajaju umjetnost i hranu

Naše dvije najdraže stvari ikad spojene u dvanaest nadrealnih profila koji će vam uljepšati život

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

▲ Povratak na vrh