Više od “valunga” – insajderske priče o menopauzi

11.08.2020.

Libresse se obračunava s predrasudama vezanima za žensko tijelo, pa tako i s menopauzom

Za jedne, menopauza simbolizira gubitak mladosti, pa čak i ženstvenosti. Za druge ona je novo razdoblje slobode i osjećaja kontrole nad svojim tijelom. U svakom slučaju, menopauza je prirodan i neizbježan proces – a neizbježne su i mnoge neugodne pojave koje prate menopauzu.

Libresse se odlučio obračunati sa svim tabuima vezanim uz žensko tijelo kroz kampanju #pričeiznutra, a u te tabue spada i menopauza. Nepredvidiva i neugodna, menopauza može biti nezgodna, a isto tako predstavlja idealno plodno tlo za razvoj brojnih predrasuda. 

Srećom, u sklopu Libresseove inicijative sve je više žena diljem svijeta počelo otvoreno dijeliti svoja iskustva s menopauzom, pa se priču po priču ukida misterij te životne promjene dok žene jedne drugima otkrivaju cijelu “raskoš” simptoma menopauze iz prve ruke, kao i oblike nošenja s njima.

Prvi simptomi menopauze su promjena u ciklusu te valunzi, noćno znojenje, razdražljivost, ali i vrtoglavice, nesanice, nadutost, debljanje i glavobolje – a to su samo neki od mogućih simptoma! Jedna žena koja je podijelila svoju priču u sklopu kampanje rekla je “Jedne sam se noći probudila u 3 sata u vrućici. Nikada nisam iskusila takvo što.”. Upravo neočekivanost jačine simptoma ono je s čime se bore mnoge žene u ovom razdoblju. 

Neke sretnice neće doživjeti niti jedan simptom menopauze, ali to ne znači da sve ostale moraju patiti u tišini ili se osjećati manje jakima. Svaka žena ima svoju priču, a vjerojatno i gomilu anegdota o menopauzi, a dijeleći je s drugima pomoći će razbiti misterij menopauze.

Jedan od nezgodnijih prvih simptoma menopauze je promjena u ciklusu mjesečnica, a do potpunog nestanka mjesečnica može proći i do četiri godine. Što to znači u praksi: taman kad pomislite da ste gotovi s mjesečnicama, mogla bi vam stići još jedna. Pa još jedna – za nekoliko mjeseci. Tako da je pametno još neko vrijeme imati svoje pouzdane Libresse uloške pri ruci, dok god nepredvidive mjesečnice prijete svojim zadnjim posjetama.

Ako ste prošli ili upravo prolazite menopauzu, podijelite svoja iskustva na društvenim mrežama i označite ih hashtagom #pričeiznutra kako bi s drugim ženama podijelile različitost, ali i sličnost iskustava ove velike životne promjene.

Tekst i fotografije: Press

Pročitajte i...

Mali vodič kroz intimnu higijenu

Mnogi problemi koje žene imaju mogu se spriječiti s nekoliko jednostavnih pravila intimne higijene

O tetovažama, njihovoj privlačnosti i implikacijama

Iako kultura tetoviranja nikad nije bila popularnija, recentna istraživanja pokazuju da su tetovaže i dalje razlog stigmatizacije, u doslovnom i prenesenom značenju, čak i među samim “kolegama po inku”

Listopadski Elle stigao je na kioske

Dok se prilagođavamo svakodnevici pod egidom “New Normal”, život ide dalje. A naš vodič za preživljavanje ne uključuje samo dezinfekcijska sredstva, toplomjere i antibakterijske sapune, nego i poziv da si na kraju dana ugodite malim stvarima koje vas čine sretnim. Poput novog broja Ellea!

▲ Povratak na vrh