Vrat odaje godine – kako ga održati mladolikim?

28.03.2021.

Kako spriječiti da se senzualan vrat pretvori u 'turkey neck'?

Dok koži lica redovito posvećujemo bezbrojne korake elaboriranih skincare rutina, delikatna zona samo par centimetara niže nepravedno ostaje zanemarena. A upravo bismo koži vrata trebali posvetiti ekstra pažnju jer se baš tamo prije nego na licu vidi starenje.

Zbog manjka sebuma područje vrata je obično suše, a zbog tanje kože, mnogo je podložniji negativnim utjecajima okoliša te se ranije uočavaju bore i obješenost kože. Slabljenje vratnih mišića i vezivnog tkiva dovodi do tzv. purećeg vrata, naborane i obješene kože podbratka, a današnji stil života, kada svakodnevno satima pogrbljeni buljimo u ekrane, rezultira ‘tech neck-om’ koji dodatno pogoršava opuštenost i obješenost kože vrata.

Gubitak kolagena postepeno nastupa u drugoj polovici dvadesetih, a taj se proces ubrzava u menopauzi i dovodi do gubitka čvrstoće i elastičnosti kože. Što možemo poduzeti kako bismo kožu vrata što duže održali mladolikom, a da ne uključuje ‘odlazak pod nož’?

Za početak, dermatolozi, kozmetičari, ali i celebovi koji vode iznimnu brigu o svom izgledu slažu se u jednom: njega lica ne staje na bradi nego se treba produžiti sve do dekoltea! Koža vrata i dekoltea iznimno je tanka te zahtijeva jednaku ljubav i pažnju kao i koža lica, ako ne i veću. Zato je treba redovito hidratizirati, koristiti kreme za učvršćivanje kože te obavezno nanijeti zaštitni faktor.

Izrazito važna je i tjelovježba, a minimum koji moramo napraviti jest rastegnuti se i razgibati vrat i ramena nekoliko puta dnevno. Uvečer je najbolje vrijeme za masažu: nanijeti 2 žličice ulja za njegu lica i cirkularnim pokretima zglobovima prstiju masirati dekolte, zatim ramena i vratne mišiće, pa jagodicama prstiju bradu i čeljust sve do obraza, a pokreti uvijek moraju biti prema gore.

S napretkom medicine i pojavom brojnih kozmetičkih zahvata poput fillera, microneedleinga i sl. koji nisu invazivni poput face-lifta, konzultacije s dermatologom uvijek su dobra polazišna za utvrđivanje optimalnih procedura za mladolik izgled, bilo da su problem bore ili obješena koža, u slučaju da je za preventivu kasno.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Naša koža je veliki emotivac

Sigurno ste primijetili da se intenzivna i promjenjiva raspoloženja odražavaju na epidermi, što su fenomeni koje istražuju psihodermatologija i neurokozmetika

Pripremite kožu za sunce s dva nova proizvoda koji je štite, njeguju i - štede vaše vrijeme

Olival Professional predstavlja dva nova SPF proizvoda koja možete koristiti svih 365 dana u godini

foreo

Ove godine za Majčin dan svojoj mami poklonite dar – vremena

Premda ne možemo vratiti vrijeme i reći svojim majkama da idu mirno na spavanje jer će sve biti ok, ovim poklonima možemo poništiti učinak besanih noći i dana ispunjenih brigom

eucerin

Eucerin AtopiControl pruža učinkovitu njegu od prvog dana

Koža je naš najveći organ i najuočljiviji pokazatelj zdravlja. Stanje naše kože utječe na naše mišljenje o sebi i na dojam drugih ljudi o nama. Zato problemi s kožom osim fizičkih simptoma često izazivaju i psihičke simptome, a roditeljima je posebno teško kada njihovo dijete pokazuje simptome istog stanja kože.

Nova formula Lancôme kreme za područje oko očiju štiti od onečišćenja i posvjetljuje tamne krugove

U današnjem svijetu kada je nošenje maske postalo neizbježan dio naše svakodnevne rutine, kao vidljivi dio lica, naše oči dolaze do posebnog izražaja. Dio lica koji iskazuje našu snagu i emocije, također je nježan i osjetljiv.

foreo bear

Sada i vaša koža lica može imati fitness rutinu kako bi ostala čvrsta i zategnuta

Kao i našem tijelu i koži lica je potrebno vježbanje kako bi bila u formi. Srećom, ono ne iziskuje niti skupe tretmane ni puno uloženog vremena, već samo jedan minijaturan pametni uređaj...

▲ Povratak na vrh